Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary Wczoraj, 15:00   #32
JaTomek

Motocykl: ...............
JaTomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 51 min 6 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Podstawowe pytanie gdzie są gmole montowane i czy mają swoją strefę pochłaniania sił. Np. w Crosstourer i Viadro też tak miało są przykręcone do mocowania silnika z ramą gdzie śruba ma długość ok 120mm i to nie jest dobre rozwiązanie gdyż gmole nie mają żadnej swojej strefy zgniotu. Gmole dwóch firm Heed i Givi więc nie ma mowy ,że tylko kowal to robił.
Nie wiem jak to jest w Crosstourerze i Viadrze ale w Afryce gmole większości producentów mocowane są w tych samych miejscach i w ten sam sposób. Nie sądzę również, że potrzebna jest strefa zgniotu w gmolu bo nie takie jego zadanie.
W większości ciężkich motocykli, którymi latałem po terenie jedyne co to gmole się brudziły błotem albo rysowały i nic a nic się nie gięło. W Afryce rama jest delikatna i cienka i podatna na uszkodzenia jak w mało którym sprzęcie.

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
Myślę, że nie ma takie ramy, która jest przewidziana na obciążenie dynamiczne od strony gmoli, tego się nie da zrobić.

Jak widać, w małych offroadowych maszynach nie ma gmoli a motocykl przy glebie wali ramą, chyba nie jest to częste, że taka rama tam się gnie?

Nie wiem, nie mam doświadczenia.

Gną się ramy w 250 czy 450 bez gmoli?
Te motocykle są dużo lżejsze i smukłe. Ramy porządne. Lagi grube. Co najwyżej plastiki albo klamki połamiesz. Czasami kierownicę zegniesz.
JaTomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania