Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 04.01.2026, 14:18   #9
arbo
arbozeniak

Motocykl: xd
arbo jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 5 dni 20 godz 9 min 28 s
Domyślnie

Informacje z 2025 n/t ruskich wiz się "lekko" zdezaktualizowały, jako że Radek-mąż-swojej-żony zostawił nam "wybór" w postaci jednej tylko ambasady FR w Wawie, więc nie opierałbym się na poprzedniorocznych doświadczeniach. Czas pokaże, jak będzie w tym roku.

Swoją drogą przez ostatnie lata nie zauważyłem jakiegoś nadmiernego ruchu na Pamirskim Trakcie. W 2024 to w ogóle pustki były (przez 2 lata granica na Kyzył Art była otwarta tylko dla inostrańców, choć co ciekawe chyba to również ich odstraszało), w 2025 już normalnie, jako że granica znowu została otwarta dla wszystkich (większość jednakże na maszynach wynajętych w KGZ, na własnych kołach nieliczni - z PL widziałem tylko jeden samochód i spotkałem na Kaukazie 4 wracających z sowietstanów moturzystów, poza tym dosłownie kilka aut z zachodniej Europy i tyluż motocyklistów, głównie Szkopów; owszem, jest sporo rowerzystów, ale oni przylatują). Spędziłem w TJK (głównie) i KGZ (sporo krócej) w sumie prawie 3 miesiące w ciągu ostatnich dwóch lat, więc nie jest to obserwacja z raptem kilku dni. A już w porównaniu do czasu sprzed samej plandemii (2019, kiedy spotykałem tam po kilka aut dziennie; fakt, najczęściej wynajętych z kierowcą) to nawet już w tym roku było sporo luźniej.
arbo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania