Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 17.11.2025, 14:15   #19
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 1 godz 37 min 0
Domyślnie

Mogę polecić tylko to, co przeczytałem.
Pracę doktorską powyżej można ściągnąć z eteru. Przydać się może tym, którzy wybiorą sobie rodzaj połączenia w swojej praktyce (jak ja) i przyjrzą się mu bliżej, co potwierdzi lub oddali akceptację danego rozwiązania/łączenia.

Ale od czegoś trzeba zacząć i chyba najbardziej wskazanym jest poznanie materiału, z który jest oczywistym. Tym materiałem jest drewno. Drewno pozyskujemy z drzewa. Drzewo pozyskujemy z lasu lub plantacji.
Warto więc wiedzieć:
- skąd pozyskiwać,
- jak i kiedy je pozyskiwać,
- jak korzystać,
- jak najlepiej wykorzystać.

Na pewnym etapie na pewno trzeba przy okazji przypomnieć/uzupełnić wiedzę z fizyki itp.
W temacie wiedzy o drewnie ja skupiłem się na dwóch autorach:
- Skrypt "Anatomia drewna" Wojciech Kokociński,
- Drewno. Właściwości i zastosowanie. Tom I/II/III Karol Kopeć.

Należy dodać, że w wielu pozycjach dotyczących budownictwa drewnianego jest wstęp poświęcony drewnu itp. i to niejednemu wystarczy plus wiedza z eteru ale dla bardziej dociekliwych tych dwóch autorów zaspokoi wiedzę w temacie, której posiadacz (z praktyką) naprawdę nie będzie się miał czego wstydzić.
O ile Anatomia drewna to takie bardziej fizjologiczne podejście do drewna, to pozycja druga zaspokoi ciekawość w szerokim zakresie. Przede wszystkim pomoże zrozumieć kluczowe procesy, które mają wpływ na jakość materiału a`priori ale pozwoli również dobrać materiał do potrzeb użytkownika.
A to z kolei pozwoli potencjalnemu użytkownikowi zaoszczędzić duże pieniądze tylko na etapie doboru materiału do rzeczonych.

Ważne by mieć miejsce i czas.

A w eterze?
Słucham np. tego młodego człowieka.

Zasady Postowania