![]() |
#35 |
![]() |
![]()
pokaż mi je.
to, że nie przestają całkowicie działać nie znaczy, że zachowują w 100% swoje właściwości. Neodymium magnets have a very low Curie temperature of 310-400 °C. However, they can start to lose magnetism at temperatures as low as 80 °C. Skoro olej w silniku ma spokojnie 100 do 120C w normalnym w zasadzie zakresie pracy /nie chcę rozpoczynać debaty o temp. oleju/ to po dobrym sezonie niewiele może zostać z takiego magnesu. Dodatkowo chińczycy na pewno są przejęci tym tematem i wkładają do korków te wysokotemperaturowe właśnie ![]() Oczywiście nie dzielmy włosa na czworo + niech każdy magnesuje swój olej czym chce ![]() Finalnie - 12k na wymianę to jakiś standard w Hondzie od lat. Czy słuszny czy nie, nie będę dyskutował. W moim przypadku nie ma konieczności przeciągania interwału aż tak daleko i potwierdzę również, że przy wymianie z reguły około 7kkm olej z reguły jest już mocno zabrudzony. Pamiętajcie, że to nie tylko 'spalenizna' ale i cząstki sprzęgła, bo nie wszystko się odfiltruje. Żeby nie było, że to sprzęgło jeno - w cegle K1100 mam olej czarny w okienku po 1000km. Co zrobisz, a sprzęgła nie ma.
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Olej | marekw | Regularne czynności serwisowe | 25 | 22.03.2016 14:51 |
Olej do lag | kraft90 | Rama, zawieszenia, napęd | 4 | 01.07.2015 08:19 |
Jaki olej do XTZ 750 '90 | LuckyOne | Regularne czynności serwisowe | 1 | 15.03.2015 09:57 |
olej w prądnicy((( | vinc18 | Układ elektryczny i zapłonowy | 12 | 17.02.2014 13:44 |