![]() |
|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
KAMYK: Panyam 450 jest luźniejszym śpiworem 80vs77cm w barkach, dla wyższego osobnika 190vs185cm. Większa komora wymusiła dla zachowania zbliżonej temperatury dołożenie 50g puchu. O tyle różni się waga. Cena już o 140zł (112zł po rabacie). Oczywiście na tym nie kończą się różnice - LL400 nie posiada np ściągacza przy szyi, który jest nieodzowny przy ujemnych temperaturach, poprawia znacząco termikę. Dla niektórych już sam inny kolor będzie miał znaczenie
![]() Jeśli nie będziesz sypiał przy granicznych dla tych śpiworów, ujemnych temp. to brałbym LL400, dosypując ew. te 50g puchu (różnica w cenie wyjdzie wtedy 72zł. na korzyść LL400. 50g puchu = 50zł - 20% = 40zł dopłaty do ceny). Oczywiście pod warunkiem, że mieścisz się w zakładanej wysokości, czyli nie masz więcej niż 185cm wzrostu). Jest to wszystko jednak mocno uzależnione od cech osobniczych. Ja w LL400 spałem niedalej jak 2 tyg. temu gdy temp spadły do około -3/-4*C. Spałem tylko w letniej bieliźnie termoaktywnej z długimi rękawami/nogawkami i cienkiej czapce ale ja... łysy jestem ![]() Kolega w tym czasie spał w drugim namiocie, podobnie ubrany, bez czapki -w skróconym Panyam 600 z dodatkową warstwą puchu i jemy tez było idealnie, pomimo tego, że miał 250g puchu więcej! Także nie ma co uogólniać. Podejrzewam, że w LL400 po prostu by musiał się delikatnie ubrać tej nocy. Co do spania latem - tak jak pisze Lupus, rozpinasz zamek i robisz sobie ze śpiwora kołderkę. Tak ja sypiam gdy temp. są wyższe niż te 16/20*C. W środku po prostu jest zbyt ciepło. Poniżej 16*C spokojnie mogę już wejść już do środka i spać z zasuniętym w 60-70% zamkiem. Kiedyś pokusiłem się o taki zapis (dla LL400) i działa on w sumie do dziś: Noclegi w temp. powyżej 28*C - nago, tylko delikatnie przykryty ( bez przykrycia nie usnę) - warunki: za gorąco !! w temp. 20-27*C - nago, tylko delikatnie przykryty - warunki: ciepło. w temp. 12-20*C - nago, w zasuniętym śpiworze - warunki: idealne w temp. 6-11*C - cienka bielizna termiczna(letnia), zasunięty śpiwór - warunki: idealnie w temp 0- 5*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór - warunki: idealne w temp. -4 - 0*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór, kaptur ściśnięty tak, że wystawał tylko nos do oddychania - warunki: spałem, nie zmarzłem, problemów z zasypianiem nie odnotowano, rano było na tyle ciepło, że nie chciało się ze śpiwora wychodzić.