Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady

Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.03.2013, 10:03   #11
sowizdrzal
Turysta DualSport

sowizdrzal's Avatar

Miasto: Chorzów
Motocykl: KTM 1200 6T
Galeria: Zdjęcia
sowizdrzal is an unknown quantity at this point
Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 17 min 43 s
Domyślnie

Temat wskazuje na zbliżającą się wiosnę Ale był też już wiele razy wałkowany:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=68
oraz na dziesiątkach innych for(-ów)/(-umów): google: "kufry czy sakwy".

Mój priorytet, także ze względu na bezpieczeństwo jazdy, to redukcja wagi bagażu i jego odpowiednie rozmieszczenie na motku.
Dlatego nie lubię kufrów, a nawet sakw bocznych, bo wymagają stelaża, który ma swoja wagę. Rogale i worki to jest to,
co pozwala mi spakować się tak, aby środek ciężkości motocykla był jak najniżej i jak najbardziej pośrodku (przy jeździe solo,
oczywiście), i to niezależnie czy wycieczka jest po asfalcie, czy w terenie. Np. w mojej XT660z topcase i stelaże ważą
ponad 12 kg Nawet lekki bagaż w kufrze powoduje, że środek ciężkości przesuwa się (za) mocno w tył,
a to wpływa na sterowność motocykla, zachowanie się w zakrętach i przy hamowaniu, itd., itp.

Dla odmiany, ze względów bezpieczeństwa przy jeździe z córką (8 lat, 27kg) zakładam top-case, coby się do tyłu nie gibła
No ale we dwie osoby to już inne pakowanie, inne drogi i inna jazda (wówczas, jeśli trzeba, dokladam sakwy boczne).

A bezpieczeństwo samego bagażu? Na noc wyciągam graty w wewnętrznych woreczkach/torbach i zabieram z sobą.
Bagażowy worek z namiotem i śpiworem i tak trzeba odtroczyć od motka, więc na motku zostaje tylko rogal czy sakwy.
Nigdy nic mi nie zginęło w ten sposób, kwestia doboru miejsca postoju lub spania
sowizdrzal jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania