Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.05.2012, 02:48   #40
Olek

Olek's Avatar

Miasto: Kielce/Wawa
Motocykl: RD04
Przebieg: dupa
Olek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 18 godz 17 min 27 s
Domyślnie Nie zapala

dopiero dzisiaj przeczytałem dlatego dzielę się moimi uwagami :
1.nie zrobiłeś na początku jak ci nie paliła zimna prostej próby z wstrzyknięciem ok 1-2cm3 oleju nad tłok - taka próba określa czy nie masz zużytych lub zapieczonych lub przytartych pierścieni co skutkuje słabą kompresją>słabym podciśnieniem ssania przy kopaniu> brakiem paliwa nad tłokiem ("duża kompresja" którą czujesz pod butem nie mierzy NIC , to tacy dyletanci którzy lepiej niż kluczem dynamometrycznym dociągają śruby swoją "złotą umorusaną łapką" ....psuje cholerni)
gdyby wtedy nie odpaliła i nie pokazało się na świecy paliwo to wiedziałbyś ,że gdzieś na górze (zawory lub dekomp. puszczają) i szybko doszedłbyś do endu happy.
GENERALNIE w takim jak twój przypadku zanim cokolwiek bym odkręcał sprawdzam: 1.paliwo-jest za kranikiem
2.iskra jest
3.cisnienie sprężania (mam na półce ciśnieniomierz zawsze i Wam polecam to samo) sprawdzone na zimnym jest ok i nie zmienia się po próbie z olejem j.w.opisałem .
4.3-4 razy nie męcząc nogi i wysilając się "kopię" SZTUKĄ JEST ROBIĆ TO BEZ DEKO - WYMAGA ZROZUMIENIA SILNIKA
5. ponieważ ważę 65kg i kondycję mam średnią w odwrocie(wiek) :
ustawiam tłok przed sprężaniem (WYMAGA Z.S.),
ręce wyprostowane zaparty na kierownicy ,
prawa noga zgięta na "kopce"
odbijam lewą nogą od ziemi przenosząc cały ciężar mojej wątłej postury na kopkę pod prawą nogę i .... ZAPALIŁ !! (trzeba to wytrenować tzn ważne:kąt skręcenia kierownicy w prawo i pochylenie w lewo motocykla żeby utrzymać równowagę podczas tego zabiegu i nie wywalić się z całym moto po zapaleniu - są też tacy, którzy dorabiają centralny podnózek i wtedy sobie skaczą po kopce do upadłego- ale sa też i tacy dżentelmeni motocykla,którzy uruchomienie kopką pozostawiają plebsowi , a sami używają wyłacznie rozrusznika elektrycznego Oni powinni jeżdzić w białych rękawiczkach chyba nie uczestniczą w tym forum).

NIE MA PRAWA NIE ZAPALIĆ

6.Gdyby nie zapalił to krok kolejny - zapalam z zaciągu , a następnie analizuję pracę aż do zagrzania i dopiero wtedy wyciągam narzędzia .... i zaglądam na FORUM po wiedzę i doświadczenia Kolegów.

moje motta na dziś:

"ROZRUSZNIK ELEKTRYCZNY JEST URZĄDZENIEM UMOŻLIWIAJĄCYM ROZRUCH SILNIKA WYŁĄCZNIE W CELACH SERWISOWYCH LUB OSOBIE W POZBAWIONEJ BUTÓW MOTOCYKLOWYCH (np.murzyn na pustyni,arab w sandałach)"

"MOTOCYKLISTA TO MĘŻCZYZNA KTÓRY POTRAFI URUCHOMIĆ SILNIK MOTOCYKLA BEZ UŻYCIA AKUMULATORA"

POWODZENIA.....i ....sprawdź ciśnienie spręzania !! gdy go nie ma nic się w silniku nie stroi , a jeżdzi owszem ,ale tylko porządnie zagrzany biorąc zazwyczaj sporo oleju, a na zimnym robi z ciebie zapoconego kopacza kopki.
pozdrawiam wszystkich, rzadko jestem na Forum gdyby coś to : frigo@op.pl olek-senior
zamieszczam xrm600 87 w trakcie renowacji (m-military)

http://www.fotoszok.pl/upload/74aafddf.jpg

Zasady Postowania