![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 31 min 46 s
|
![]()
Fajnie Przemek, że komuś chce się to czytać
![]() Emona cd. Żar się z nieba leje. Próba przebicia się przez krzaki nad przepaścisty klif skończyła się po paru metrach: kolczaste krzewy skutecznie nas zatrzymały. Ich kolce wchodziły głęboko pod skórę po kilka na raz. Nie był to dobry pomysł. Póżniej widzimy, że płożą się też po ziemi. A miałem wcześniej ochotę na przejażdżkę poza ścieżką. Masakra. Siadamy na motura i jedziemy zobaczyć resztę półwyspu. IMG_0469.jpg IMG_0475.jpg Ten obrazek przypomina mi zwierzynę na sawannie schowaną w cień jedynego w okolicy drzewa. Rozejrzałem się, czy o okolicy nie czai się lew ![]() IMG_0427.jpg Oglądamy pięknie posadowione domki, ale wszystko wokół jak wymarłe. O! są i nasi: IMG_0478.jpg Natrafiamy na opuszczoną cerkiew. Jak się później okazało- średniowieczną, grekokatolicką. IMG_0439.jpg IMG_0438.JPG Wewnątrz pracują restauratorzy i zapytują- kto? skąd? Na odpowiedź- Polacy, jeden z nich zaczyna: "Jeszcze Polska nie zginęla, póki my zyjemy..." I zaraz: -Ceść! Jak sie tsymas? Dowiedzieliśmy się od niego wiele o losach tego miejsca: od sanktuarium starożytnych Traków, poprzez świątynie Jowisza Rzymian aż po bułgarską śreniowieczną fortecę. Czeka ich sporo pracy: IMG_0435.JPG IMG_0436.jpg Żegnamy się z Emoną, która według przewodników jest najbardziej niespokojnym, wietrznym i burzliwym przylądkiem Bułgarii. My zobaczyliśmy ją upalną, cichą i spokojną. To jedno z miejsc, którego się nie zapomina. IMG_0482.jpg IMG_0431.jpg Ostatnio edytowane przez ATomek : 12.02.2012 o 17:53 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Jak zostałem kloszardem | felkowski | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 17 | 25.08.2010 23:46 |
jak zostałem rajdownikiem czyli RR na żywca | felkowski | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 16 | 06.11.2009 00:50 |