Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.08.2008, 14:51   #1
AdaM72

AdaM72's Avatar

Miasto: gdzie?
Motocykl: ?? tak, to niewykluczone ale dokładnie to nie pamiętam
Przebieg: tak
Galeria: Zdjęcia
AdaM72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 6 godz 31 min 52 s
Domyślnie

Hejo,

No to skoro przeszedłem już katharsis w powitalni, to dorzucę od siebie ze trzy grosze. Pewnie to wszystko już było, ale lubię ten kraj, spędziłem tam trochę, i nie mogłem się powstrzymać od dorzucenia własnego komentarza. Zwłaszcza, że moje spostrzeżenia odnośnie Grecji (po paru wyjazdach tamże) są trochę odmienne. Oto w czym rzecz:
1. Poziom cen+pochodne. Jeżeli tylko przestrzegać podstawowej zasady BHP głoszącej „w miejscach, gdzie liczba turystów jest większa od liczby miejscowej ludności, manetkę gazu należy obrócić do wyczucia wyraźnego oporu w kierunku przeciwnym do zwrotu wektora ruchu motocykla”. Idzie tutaj o ochronę zawartości portfela/stanu konta. W efekcie żelaznego przestrzegania tego zalecenia nie udało nam się nigdy, przenigdy za słusznogabarytowy, rybny obiad dla 2 osób zapłacić więcej jak 45 ojrów. To ostatnie zdarzyło się zresztą, jak nam się z Żonką zachciało takich malutkich, krwistoczerwonych rybek. Szkoda słów - po prostu poezja, zwłaszcza z dzbankiem białego wina..... No i za tę poezję obdarli nas z 45EUR. Ale trzeba uczciwie przyznać, że znajomek nam potem wyłuszczył, że to jedna z droższych ryb na Krecie i w ogóle w Grecji. Inny przykład z Krety: na północy frappe kosztuje 2-6EUR. Na południu i w centrum w uczciwym kafenionie: 0,5-1,5. Jest różnica? Drugi raz obdarli nas jakieś 10 dni temu. W naszej knajpie „wyszły” bakaliari (polecam, bakaliari + ośmiornica + sałatka + amstel + cośtamjeszcze: ok. 20 ojrów) i rzuciliśmy się na dość gargantuiczną porcję miecznika (w smaku średni). Do tego sałateczka, napoje (czytaj: amstel).... A na koniec mandat w wysokości 37 EUR..... Następnego dnia były chleb, dżem i zupki chińskie..... Ale będąc na Chalkidiki, nie mieszkaliśmy w żadnym Ierissos czy Marmaras, tylko udaliśmy się zabłądzić do miejscowości Stratoni gdzie przybyszów skutecznie odstrasza kopalnia cynku i ołowiu. Rzecz bez znaczenia, bo wydobycie to nie przetwórstwo i nie szkodzi środowisku. W Stratoni mieszka tak ze 2000 obywateli na których przypada w porywach do 30 turystów. Połowa to Grecy, a reszta to głównie Belgowie, Włosi i Holendrzy. Kamping chyba 5 eur/namiot/doba. Za pokój o bardzo przyzwoitym standardzie: 30 EUR. Ze Stratoni jest nagle jakieś 100 km na koniec Sithonii, 50 km do granicy Agios Oros i jeszcze mniej na wysepkę Amouliani. A to wszystko, biorąc pod uwagę, że bajura (wacha, znaczy się) jest tańsza jak w Polszcze, nie są odległości poważne. Tylko po co, kiedy okolice Stratoni są przeurocze. Podobnie jest na Krecie czy Peloponezie. Wybierając się na Kretę warto zjechać na południe wyspy np. w okolice Keratokampos. Albo poszukać w centrum w dolinie Amari. A na Peloponezie poszukać czegoś nad zatoka Koryncką na wschód od Psatopirgos lub w interiorze. I da się normalnie żyć... Zwłaszcza jak się uczciwie „pokumać” z miejscowymi . No i wody za 3,50 to nigdy nie kupiłbym. Wolałbym wino za 2,50.
2. Kuchnia. Jak to mówią starożytni górnicy „de gustibus się nie diskutiren”. Wiadomo: każdy lubi co innego. Ale akurat musaką poczęstowali nas właściciele naszej hawiry i nie mogliśmy się nią najeść. Oni nas w ogóle dokarmiali, widząc, że biedota z Polski się męczyła jadąc pół Europy motocyklem (czemu nie samolotem). Ogólnie jest tak: jesteśmy oboje z Żonką zachwyceni kuchnią śródziemnomorską, pod warunkiem, że nie jest serwowana w Heraklionie, Thessalonikach czy innych kurortach – tam jest przede wszystkim drogo. Smacznie niekoniecznie. No ale co kto lubi.....
3. Kaski, alkohol i drogi. Z tymi kaskami to jest tak: poza główniejszymi drogami w lecie nie trzeba. Kiedyś mi policjant klarował, że latem, znacznie realniejszy w Grecji jest udar niż rozwalenie czachy o drogę.... Ja jednak tej teorii nie kupuję, wydaje mi się, że dorobili ideologię do dość słusznej tradycji. Jednakowoż, na głównych nie ma zlituj. Zwłaszcza jak się widzi znak jak w załączeniu:

złapany bez kasku – płać! Z piciem jest podobnie jak z kaskami – byle poza głównymi i byle na totalnym gazie nie jeździć. Ale jedna uwaga. Miejscami asfalty są śliskie jak szkło (nie przesadzam). Zwłaszcza na lokalnych drogach i w miastach. Mamy z Żonką dwie gleby za sobą (i pamięć po pozdzieranych łokciach i kolanach). Więc ostrożnie – trzeba się przyzwyczaić. Natomiast genialne są szutrówki, równiuteńkie (do 120 śmiało) i na ogół biegną przez najpiękniejsze okoliczności przyrody.

Moje spostrzeżenia są takie:
+poza "kurortami" ceny podobne jak w Polsce (benzyna trochę tańsza)
+ciepło. W lipcu i siepniu nawet bardzo ciepło. Ale prawdziwym problemem jest słońce, którego należy się strzec
-Grecja (zwłaszcza Kreta) są daleko. Motocyklem 2-3 dni drogi w jedną stronę. (na Kretę do 4, licząc w to prom)

No, to więcej grzechów na raz nie pamiętam

Adam

PS. Kreta tylko administracyjnie należy do Grecji. Kreteńczyk to nie Grek a sama wyspa to zupełnie inny kontynent. Ale trzeba zadać sobie trochę trudu i pojechać w góry.
#8 W podpisach nie warto pisać byle czego. Tylko same mądrości.
#5 A jak się komu nudzi to niech sobie coś w Świątyni poczyta.

Ostatnio edytowane przez AdaM72 : 08.03.2009 o 16:16 Powód: Bo wyczaiłem jak zdjęcia wstawiać
AdaM72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania