![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
![]() Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
![]()
No to zacytowałem cytat
![]() OK. jest wiele sposobów. Są różne pompki, lassa, płytki i ch... wie co jeszcze. Myślę, że w warunkach w jakich będziecie plastikowa płytka po kilku użyciach lub w transporcie może się złamać. Penseta ze stali nierdzewnej ( cena ok. 20 pln w sklepie medycznym) będzie optymalna. Ty użyjesz, a jak będzie potrzebował płytki kolega ? Pensetke dezynfekujesz w alkoholu, plastik raczej jednorazowy. Lasso z filmiku? No piękne! Sam tego nie stosowałem. Natomiast metoda (blisko skóry, kręcić w jedną stronę i lekko do góry) zacna i zgodna ze standardami. Potwierdzam, działa, a pare kleszczy usunąłem. To samo można zrobić ostrożnie pensetą. Lęk przed tym polega na tym, że naciskając odwłok kleszcza, można cofrąć jego treść przewodu pokarmowego do ranki, co zwiększa prawdopodobieństwo przedostania się do skóry riketsji (borelioza) lub innych mikrobów. W trasie będziecie potrzebowali prostych i niezawodnych rozwiązań. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 640 advR
Przebieg: rosnący
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 3 godz 53 min 20 s
|
![]() Cytat:
Boreliza to choroba krętkowicowa wywoływana przez Borrelia Burgdorferi, leczona podobnie do kiły (to też krętek, może mniej opalony ![]() Riketsje to trochę inna grupa badziewia w jelicie kleszcza znajdującą się od czasu do czasu. Pozdrawiam, czytając ten wątek z uwagą. Kopalnia wiedzy, potrzebnej kiedyś mam nadzieję ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Niepozorny
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 3 godz 55 min 34 s
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 640 advR
Przebieg: rosnący
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 3 godz 53 min 20 s
|
![]() Cytat:
![]() Niestety nieciekawą jest odpowiedź: borelioza, 2007, kleszcz, rumień wokół miejsca wkłucia kleszcza po około 6 tygodniach, amoksycylina 21 dni 1000 mg co 8h. Pozdrawiam i gratuluję czujności! PS. śmiecimy wątek ...
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
![]() Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kazachstan Mongolia Rosja czyli Magadan 2012r szukam kompana podróży | Granda | Umawianie i propozycje wyjazdów | 12 | 20.03.2012 20:20 |
Rosja na weekend majowy..? | rambo | Kwestie różne, ale podróżne. | 13 | 10.05.2011 15:39 |
rosja->gruzja | kyller | Przygotowania do wyjazdów | 23 | 05.05.2010 10:28 |
Prom Rosja-Stany | Poncki | Przygotowania do wyjazdów | 9 | 06.07.2009 23:34 |