Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22.07.2010, 18:00   #1
diverek
Amator podwórkowy

diverek's Avatar

Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
diverek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 4 godz 19 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał rambo Zobacz post
jeśli już to większym zużyciem paliwa, bo na tak źle dobranym przełożeniu przepustnice muszą być cały czas full otwarte by to wogóle jechało. Ja rozumiem wycieczki +/-2 zęby tył ale 9 zebów to cudów niema. Niech kolega dyslektyk weźmie kogoś z AT na normalnych przełożeniach i niech spróbują razem dynamicznie ruszyć lub przejechać przez las.
Ja tego nie widze
Radzio właśnie do mnie leci to się zmierzymy. Moja zdławiona do 50 KM Afri i jego nowa wyścigówa.

Ale co do tego spalania to nie wiem. Przy dłuższych przelotach na asfalcie przy ekonomicznej prędkości ok 90 km/h silnik będzie kręcić się w okolicach 4000 obr/min. I chyba jednak spalanie będzie mniejsze. Natomiast w terenie tak jak piszesz. Cudów nie ma i spalanie będzie sporo większe. I przyjemność z jazdy chyba mniejsza. Ale to oczywiście gdybanie. Specnaz pojeździ to zda relacje. Ja dzisiaj tez zamawiam napęd ale obędzie się bez spektakularnych modyfikacji.

Cytat:
Napisał MaRP Zobacz post
czy silnik (panewki, skrzynia, itp.) nie dostają teraz, przy tak radykalnej zmianie przełożeń, bardziej "po dupie"?
Silnik i skrzynia raczej nie. Jedynie co może się przedwcześnie zużywać to sprzęgło. W cięższym terenie może to konieczne nieco dłuższe jego używanie i na większych obrotach aby nie zdusić silnika. Ale to też oczywiście gdybanie.

Wg mnie inżynierowie w Japonii nie dostali dyplomów za "świniaka" i te optymalne przełożenia zostały jakoś dobrane. Ale z drugiej strony. Gdyby Afri używać tylko solo bez bagażu i na asfaltach to może nie będzie aż tak źle. Ale jaki sens mieć wtedy Afri, miast jakiegoś np. bandita?

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 23.07.2010 o 02:13
diverek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania