![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() Przeważnie ciepłe bufety są w Bunnpris, coop, spar i menny Często można spotkać zajazdy gdzie płaci się za osobę i można jeść do woli |
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Byłem turystycznie 3 razy (2-3 tygodnie) ale nie ostatnio więc o samych cenach się nie wypowiadam, natomiast doświadczenie zebrałem takie:
1. Najlepszy czas to czerwiec, raczej druga połowa. Ze względu na dużo mniejszą liczbę turystów oraz dużo mniejszą szansę na deszcz, a także najdłuższy dzień. 3 tygodnie na Norge to duuużo lepsza opcja niż 2. 2. Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie co do destynacji. Mi najbardziej podobała się północ, szczególnie ta za Altą. Polecam Hamningberg ;-). Lofoty koniecznie. Nocleg w rorbuerze na Lofotach, w czerwcu - niezapomniane. Atrakcje poniżej Trondheim (drogi troli, orłów, atlantycka, fiordy i inne skały) wypada zobaczyć, ale to trochę tak jak z Albanią i jej plażami oraz kurortami - w sezonie byłem raz przejazdem i wystarczy. Za to w góry Albanii i na północ Norge ciągnie mnie stale. Jest jeszcze kwestia Nordkapu - pewnie też wypada zaliczyć, ale prawdzie najdalej na północ wysuniętym przylądkiem Europy jest sąsiedni Nordkyn, tylko osiągalny z buta lub z morza. Będąc z dziećmi, odpuściłem, ale tam wrócę. Tylko w 2 tygodnie to północy i południa Norge się nie ogarnie niestety. 3. Koszty - „drogie” jest pojęciem względnym, a będąc w podróży vs stacjonarnie to jednak trochę różne bajki. W Skandynawii korzystanie ze wszelkiego rodzaju usług opartych o pracę ludzką (w tym restauracji) jest o wiele droższe niż w PL więc unikając tego da się zejść z kosztów. Ew. alko i trochę zapasów mięsa/słodyczy + lokalne zakupy w Remie i innych zapewniają poziom zbliżony do PL. Paliwo nie jest przesadnym problemem (https://www.e-petrol.pl/notowania/ry...iw-europa/pb95). Opłaty za drogi/promy są w bardzo różnych miejscach i można próbować je objeżdżać innymi, głównymi i bezpłatnymi, ale nie wiem czy warto. Te z promami/tunelami często są krótsze i ładniejsze. 4. Noclegi - zdecydowanie Hytte - jak piszą inni. Dodatkowa zaleta podróży poza lipcem/sierpniem to większa ich dostępność. Ceny, podobnie jak w PL były i chyba dalej są. 5. Drogi - trzeba liczyć dużo więcej czasu na pokonywanie odległości. Oczywiście nie ma mowy o autostradach, ale nawet główne drogi nie pozwalają na szybszą jazdę, szczególnie na północy i w zasięgu fiordów. Dużo zakrętów. Czasem 20km w linii prostej wymaga objechania góry albo fiordu i kilka godzin jazdy. 6. Dojazd. Przez pribaltykę, mając 2 tygodnie to bym nie jechał bo na samą jazdę + prom do Helsinek zużyjesz ze 2 doby w jedną stronę i co - dalej będziesz na południu :-). Poza tym na pribaltyke warto poświecić z tydzień. Jazda przez Danię i Niemcy to też jest daleko. Raz płynąłem do Karlskrony i dwa razy do Nynashamn pod Sztokholmem. Ta druga opcja jest lepsza bo wypływasz w wieczorem i rano już jesteś relatywnie wysoko. Stamtąd możesz jechać na Trondhaim lub na południe lub jeszcze lepiej przez Szwecję i Finlandię na północ :-). Z pewnością średnie prędkości przejazdu przez Szwecję są wyższe niż w Norge wiec warto szybko przebić się np. najbardziej na północ i zjeżdżać przez cały wyjazd na południe. Dla przykładu, pierwszy raz płynęliśmy do Karlskrony i stamtąd do Tana Bru. To jest najkrótsza i najszybsza droga na północ, a i tak żeby osiągnąć czas przejazdu jaki pokazuje Google to trzeba łamać przepisy i to zdrowo. Przez Norge jedzie się 2-3 razy wolniej niż Szwecję/Finlandię. Te wyjazdy to samochodami osobowymi były. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
![]()
Super!
Ile płaciliście za hytte? |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
![]()
Hytte jeśli będziesz brał te małe najprostsze to licz 400-700nok w zależności od miejsca i standardu
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
![]()
Super!
Raz jeszcze wszystkim dziękuję! Co do płynięcia do Nynäshamn (z Gdańska) to niesamowicie droga sprawa: 1600 PLN przy 950 PLN do Karlskrony (z Gdyni). Będę drążył temat bo faktycznie płynięcie do Nynäshamn daje mi oszczędność kilkuset km (i może zwiedzimy 2 dni Szwecję, ale ciężko kroić z tych 14 dni). 14 dni to chyba maks. Z dwóch powodów. Potem część dzieciaków jedzie na obozy. Drugi: budżetowy. To jednak drogie hobby w jednym z najdrozszych miejsc i chyba serce musi iść na kompromis z rozumem ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Gość
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Różnicę w cenie zniweluje Ci mniejsza ilość km po Szwecji. Jak wyżej Nynashamn i w górę na północ. Południe zawsze jeszcze można kiedyś skoczyć. Ale to północ robi klimat.
Jakbyś jechał poza lipcem to sprawdź opłaty za drogi w Szwecji. System podobny, jak norweski. Płacisz za Sztokholm i za kilka mostów (i jeszcze centrum Malmo chyba). W lipcu darmowe. Przynajmniej tak miałem parę lat temu. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Zakopane
Motocykl: NAT
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 7 godz 1 min 26 s
|
![]()
Dubel jak się nudzisz to dawaj tracka takiego 10 dniowego na pierwszy raz w Norwegi
![]() |
#9 |
Gość
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Czytając te informacje to Norwegia wcale nie jest taka droga :-) Trzeba tylko poszukać.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skandynawia lipiec | DyzioM69 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 33 | 25.07.2016 22:02 |
Skandynawia przepisy | jorge | Przygotowania do wyjazdów | 28 | 17.06.2015 10:54 |
Skandynawia - lipiec 2011 | TDM900 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 10 | 31.03.2011 13:17 |
czy warto skandynawia?? | BartekBBI | Przygotowania do wyjazdów | 11 | 05.04.2009 13:48 |