![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Za godzine lukne na moje... mam prawie nowe założone poprawnie, zobaczymy jak wygląda toto
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
Oczywiście, że rozciągnięcie łańcuszka powoduje niedokładność w ustawieniu znaków. Co więcej, przestawienie o jeden ząb na górnym, lub dolnym kole daje ten sam efekt. Przestawiamy o tą samą długość jednego ogniwa.
![]() |
#3 |
|
![]()
Sprawdziłem u sie tylko tylny garnek, łańcuchy maja jakieś 13 tys zrobione i i na tylnym znaki są idealnie w płaszczyźnie głowicy. Napinaczy nie zmieniałem, ale widać że dzynks jest trochę wysunięty. Jak będzie trzeba to sprawdzę przedni ale nie chce mi się kombinować niepotrzebnie...
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 22 godz 29 min 57 s
|
![]()
Sprawdzałem u siebie stan rozrządu i postanowiłem odkopać wątek.
Mam dosyć wysłużoną RD03 i te wihajstry wysunięte są na około 6 mm. Średnio mi się uśmiecha wymiana rozrządu w tym silniku. Czy komuś z was łańcuch przeskoczył lub się zerwał w Afri? Czy łańcuch, który kwalifikuje się do wymiany wydaje jakieś dźwięki? U mnie niby jest te 6 mm ale w silniku cisza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Luźny łańcuch brzęczy, w CB 750 miałem tak wyciągnięty że napinacz już nie napinał. Przy dodawaniu gazu łańcuch właśnie brzęczał, po wymianie przestał i V-max wzrosła ze 190 na 210 i kopyta dostał zauważalnie
![]() |
#6 |
|
![]()
Dzięki Misza za szybką odpowiedź.
Czyli w starej trójce, która mało jeździ i w silniku cisza myślę że można się wstrzymać z wymianą. Tak też zrobię ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Ustaw wał na punkty i zobacz o ile wałek nierządu ma przesunięcia od poziomu na punktach. 6mm to przebieg już też musi być konkretny. Stawiam że pod 200 000km.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Orientuje się ktoś jakie są koszty wymiany rozrządu?
Mam na myśli koszt części. Trzeba wymieniać napinacze? Jeśli tak, to ile kosztują (oryginał Hondy czy podchodzi od czegoś innego)? Sprawa dotyczy RD03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Centralny Jarek
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: RD07, RD07a, RD07a, LC8, LC4, DRZ, K100, XL600LM
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 19 godz 57 min 29 s
|
![]()
Dostępne są łańcuchy zakute i do zakucia (łączenia skuwkom) .
Jakie wybrać? Proszę o szybką odpowiedź. Do demontażu trzeba rozkuwać łańcuchy czy da się bez ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przebieg motocykla a stan rozrządu | Marcin.111 | Inne - dyskusja ogólna | 5 | 24.04.2012 17:58 |
łancuszki rozrzadu? | SewO | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 01.06.2008 01:34 |