|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 19 min 53 s
|
![]()
90.000km przez 75.000 2x przód fabryczna OEM a obecnie JT jak widać zaczyna się
zero orania w terenie, poniżej luz wałek/zębatka JT po przebiegu ok 8000km !!!! dodam tylko, że było nasmarowane smarem opty molly mp3. Będziemy klieć ponownie .... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 04.11.2019 o 20:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 4 godz 40 min 8 s
|
![]()
Lepiej żeby bardziej zużywała się zębatka niż wałek. Myślę, że twardość tych elementów odpowiednio dobrali.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
|
![]() Cytat:
Zamawiam OEM i zobaczymy, poprzednio demontowana po przebiegu ok 35.000km nie miała takiego luzu a było sucho i rdza. przy okazji szukania numeru zębatki trafiłem na coś niezwykle ciekawego, nie można wymienić samego łożyska wałka zdawczego!!! gdyż jest ono zespolone z samym wałkiem... żeby było jaśniej gdy padnie łożysko musimy zaopatrzyć się w cały wałek! to po uszczelniaczu z pierścieniem kolejna niespodzianka. Wałek trochę zdrożał obecnie 1450zł i znowu zrobiło mi się smutno ![]() Ostatnio edytowane przez mdxmd : 05.11.2019 o 20:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2013
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 13 godz 22 min 12 s
|
![]()
Pogoń tą skośnooką Mariusz i wracaj do GSa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
Podobnie ma się sprawa z zębatkami i ich twardością. Problem łożyska wałka istnieje w każdym motocyklu z napędem łańcuchowym. O ile w małych i słabszych motorach, które przebiegów dużych nie robią problem łożyska jest śladowy, to w NAT, trzeba uważać bardzo na za mocny naciąg łańcucha, żeby łożyska nie zabić obciążaniem na długich przelotach bardzo obładowanym moto. A to, że wałek w NAT zintegrowany z łożyskiem to ciekawe, ciekawe...
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Wydaje mi się, że łożysko jest wciskane na prasie? Na rysunku widać równą linię na osadzeniu. Trzeba by to mieć w łapkach.
Wałek sprzęgłowy skrzyni biegów Polonez, Fiat i podobne... zachodnie. Łożysko jest wciskane na prasie z talerzową sprężyną i zabezpieczone pierścieniem osadczym. Taki montaż daje dobrą stabilizacje wałka.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
zastanawiam się aby dorobić 2szt. podkładki 0.5mm z teflonu skasują one luz boczny zębatki przy jednoczesnym uszczelnieniu wieloklinu ze smarem, teflon nie powinien się wytrzeć i teoretycznie powinno działać .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Łomżewo
Motocykl: AT-NAT
Przebieg: 80000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 19 godz 22 min 40 s
|
![]()
A może ktoś zrobi wideo jaki jest luz przy 10-1000km?
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 4 godz 40 min 8 s
|
![]()
Mnie się wierzyć nie chce że zintegowany. Znaczy bieżnia łożyska odlewana, obrabiana i utwardzana razem z wałkiem? Technologiczny kosmos. Bezsęsu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Tomaj
![]() |
![]()
Również w to nie wierzę.
Wg mnie zespolenie polega na trwałym osadzeniu łożyska na wałku albo chemicznie albo termicznie albo....jedno i drugie. W firmie, w której pracuje spotkałem się nie raz z takim sposobem montażu wałek-łożysko w przekładniach przemysłowych znanych producentów oraz miałem okazję uczestniczyć przy montażu przekładni gdzie takie rozwiązania są. Jest to tak trwałe połączenie, na tyle mocne, że niestety szansa na wymianę samego łożyska jest znikoma i......wszystko sprowadza się do tego co napisał MDXMD - jeżeli wymiana to właśnie w takim komplecie.... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy | Tolecki | Rama, zawieszenia, napęd | 312 | 27.12.2017 08:08 |
Wałek zdawczy - jak wyeliminować luz?? | tomozdyn | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 28 | 12.07.2017 07:46 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 12:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 01:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 16:08 |