![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
![]() |
![]()
Jeśli lokalne przepisy nie mówią inaczej. Faktem jest - co to za gówno - jakaś gleba na drodze publicznej i masz 10l wachy rozlane i się jara. Teoretycznie może ktoś zginąć w aucie po np. kolizji z takim motocyklem/ATV. Tak więc nie dziwię się, że takie są postanowienia ichniego prawodawstwa. Taki rotopak nawet chiński zawsze jest lepszy bo nawet jak się na niego moto wyłoży z niewielką prędkością to nie pęknie - miałem czerwoną 'piątkę' - kawał solidnego plastiku.
swoją drogą - dacie głowę czy gdyby w PL doszło do jakiegoś grubszego wypadku i taki wór się rozszczelnił, doszłoby do grubego pożaru w którym nie daj boże ktoś straciłby zdrowie lub życie czy nie byłoby domniemania o 'niezachowaniu należytej ostrożności przy przewożeniu środków szczególnie niebezpiecznych' ![]() ![]() ale oczywiście, dziadek już nie pier..dol. Wypadki zdarzają się wszystkim tylko nie nam.
![]() |
#22 |
![]() |
![]()
W Polandii też się zmienia podejście.
Właśnie nie prawo a podejście (bo prawo jako takie było od dawna). Wklejam wpis dla nie facebookowych. A paliwa nie wolno wozić w nieatestowanych pojemnikach, także ten.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Połamany
![]() |
![]()
Generalnie przewożenie paliwa podlega pod AETR.
A ten przepis wyraźnie mówi o tym ile, i w czym można przewozić. Oryginalne rotopaxy ( ponoć 1 galon niema) mają certyfikat i datę przydatności. Przewożenie paliwa w przeterminowanym kanistrze może być w "CYWILIZOWANYCH" krajach podstawą do mandatu. Przy zakupie "przeterminowanych" rotopaxów można więc negocjować cenę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
![]() |
![]()
no ale koleś jechał bez uprawnień. tak po prostu. tak po prostu jakby jechał autobusem lub ciężarówką bez kwitu - jeden uj.
domniemuję, że miał A2 jako świeżak co wynikało z dołączonych do akt dokumentów a pojazd był PEŁNYM motocyklem na A... j.w. jazda bez kwitu = zero odszkodowania w razie W. Przecież nikt nie wypłaci JAK NIE MUSI :/ p.s. Artek - i żeby nie było - ja mam świadomość, że chrotopak w rozumieniu AETR to plastikowe pudełko z dziurą i tylko tyle.
![]() |
#25 |
![]() |
![]()
Mati, jeden błąd w rozumowaniu - firma ubezpieczeniowa wypłaciła, ale teraz ściągnie z chłopa co jechał bez uprawnień.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() |
![]()
Żaden błąd - wypłaciła tam gdzie musiała wypłacić bo było zobowiązanie ale skoro może odzyskać szmal to odzyska. Gdzie widzisz błąd
![]()
![]() |
#27 |
![]() |
![]()
Oki, wychodzi na to samo
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Administrator
![]() |
![]()
Czyli jak zwykle trzeba myśleć przed a nie płakać po.
A to że się parę razy udało to tylko statystyka.
![]() |
#29 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2021
Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 77000
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 43 min 36 s
|
![]()
Ja bym jakoś zamontował tanie kanistry 5l dopiero w kraju w którym stacje są co 500km.
Po powrocie do cywilizacji pozbył bym się tych kanistrów. Chodzi o takie z Auchan co kosztują 15zł. Ostatnio woziłem 12l w miękkich torbach wkładając je do zadniego kufra (plastikowe pudło na narzędzia). Generalnie nie miało to sensu...bo paliwo było dostępne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Majo może podpowiedz gdzie są takie tereny z problemami z paliwem gdzie trzeba wozić dodatkowy zapas. Poważnie pytam bo nie wiem a chętnie bym się wybrał.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ROTOPAX 1galon 1.75galona - Rzeszów | polaand | Wszystko dla Afryki | 1 | 23.08.2023 22:25 |
Kanistry Rotopax do kufra | jakub | Wszystko dla Afryki | 13 | 17.02.2016 02:11 |