![]() |
|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC
Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant
Przebieg: hohoho
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 11 godz 48 min 25 s
|
![]()
Kopiowali kiedyś. Teraz kupują firmy i technologie wraz z kadrą inżynierską.
![]() |
#22 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Jest tak samo do dziś. Dopóki będą firmy, których nie da się doprowadzić do bankructwa i przejąć, czy kupić bo nie są na sprzedaż to będą ich produkty podrabiać.
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 14 godz 5 min 27 s
|
![]()
taki jest biznes, obecni producenci trochę sobie poukładali rynek, podzielili się co komu należy a tu proszę przyszedł skośnooki i rozwalił reguły gry i to dosłownie.
Jednak realnie patrząc to ja osobiście mam już dość Japonii nie wspominając o motocyklach made in Europe (ostatnie 5 lat to już same eco tandete). 1. Japonia - ich motocykle od zawsze są robione tak jak im się wydaje a nie jak jak byśmy my sobie tego życzyli, od kiedy pamiętam to zawsze była bieda, tyle dobrego, że to jako taki jeździło a czasem nawet długo, czy można je nazwać bezawaryjnymi ? jak na tamte czasy (1980-2000) na tle konkurencji, której prawie nie było pewnie tak były w miarę trwałe ale na pewno nie bezawaryjne. Typowy Japończyk w tamtych czasach miał 2 koła, gaz i dwa hamulce i czasem extra gadżet pod postacią wskaźnika paliwa. Wtrysk czy ABS to była magia i czary. Mijały cały dziesięciolecia i jakoś postępu brakowało dopiero gdy BMW zorientowało się, że może by tak skubnąć coś dla siebie okazało się, że motocykl może być całkiem fajnie wyposażony a segment ADV to nisza bez żadnej konkurencji no i poszło ... jeździliśmy niemal 20lat na BMW bo nie było niczego innego! Mijały lata i po 16 HONDA zaważyła, że coś te BMW się sprzedają więc wyciągnęli starego asa z rękawa bummm i powstała CRF1000 a z DCT to już hitech nieosiągalny do 2025 dla konkurencji. Do czego zmierzam to są całe dziesięciolecia a Chinole robią motocykle od kilu lat !!! co będzie za 5 lat przy tym tempie.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Słońce do 31.10.23
![]() Zarejestrowany: Jul 2022
Miasto: Podlasie/Tajlandia
Przebieg: 27000
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 13 min 15 s
|
![]()
Co innego wytyczać szlak, a co innego podążać szlakiem.
Druga sprawa jest taka, że obecni producenci po prostu obrastają tłuszczem, mając satysfakcję, że wystarcza do pierwszego i jest dla wszystkich po trochu. Chińscy biznesmeni cisną na pełnej pi..dzie do przodu i mają gdzieś, że można by po prostu usiąść i sprzedawać, i ne robić zamieszania. Obecnie high-end technologia to Chiny a nie Niemcy i Japonia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
|
![]() Cytat:
Pewna znana mi firma ma oddział w Japonii, i kiedy chce z nimi się skontaktować to trzeba wcześniej to zapowiedzieć minimum tydzień ponieważ dla nich takie nagłe spotkania online są zbyt dużym stresem. Nie można tak po prostu zadzwonić do menadżera aby na jutro było spotkanie nawet w mało istotnych kwestiach. Nie wiem dlaczego, może po prostu muszą przyjść wtedy do pracy czy co... Wracając na podwórko motocyklowe 2016 CRF1000 - problem z wyciekiem z okolic przewodów pokrywy alternatora rok 2024/25 to samo. Rok 2020 CRF1100 z mega ergonomicznym i "niezawodnym" wyświetlaczem, rok 2025 dokładnie to samo nie zrobiono kompletnie nic. w pierwszym przypadku to niemal 9 lat a drugi 5 w takiej oto d..e mają klientów tak obrośli w piórka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() |
![]()
Apropos obrastania w tluszcz I piórka daje do 2030 wzmiankowanego ze sie na planszy przetasuje. I dobrze.
Z drugiej strony nie ma co walczyć z tym co nieuchronnie nadciąga. Idzie żółte i wyjścia nie ma. W Bukareszcie byłem cztery miechy temu - tam liczą kasę bardziej niż u nas i może są mniej skłonni do przemyśleń i sentymentów - ma być nowe i na gwarancji. Ilość chińskich aut na ulicach mnie naprawdę powaliła.
![]() |
#27 |
Stary wyjadacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 20 godz 6 min 48 s
|
![]()
Matjas.
A w Niemczech? Oni mają swoją motoryzację i tradycje. I zauważalnie od jakiegoś czasu mają na to wy...... Tam sprzedaż chińskich motocykli i samochodów ma się świetnie. 2030... hmm 5 lat brzmi realnie. Masz rację. Zamiast 10 letniego BMW albo GL1800 kupię nowego chinola. Nie mówię nie. Widziałem już nawet chińską podróbę Goldasa. Problem w tym że ważyło to jakieś astronomiczne wartośći. Ale patrząc na ich rozwój w stosunku do czasu to te 5 lat może być faktycznie wyrównaniem sił. Problem w tym że obecne tury tej batali mogą nie przetrwać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
A ja nie kupię żadnego chinola tylko będę jeździł Africą, mam wszystko do niej na półce w garażu i nie potrzebuje żadnych nowych części. Za gówniarza naprawiało się motorki kiedy nie było można kupić nawet śrubek i nakrętek i dało się żyć i jakoś też jeździć, choć benzyny było mało na kartki
![]()
![]() |
#29 |
![]() |
![]()
Wielu kitajskich firm 10 lat temu nie było za 10 lat nie będzie. To cena całej tej sytuacji z postępem i kosztami nad którymi to w wielu wątkach płakało wielu. Jednorazowych sztućcy czy kubków unia zakazala. Tu dostawcy się sami pozamykają jak tylko zbiorą miód. Jakie części, jaka gwarancja? Miało być i jest tanio. A głupiemu żal.
![]() |
#30 |
|
![]()
w jednym punkcie tej chińskiej motoryzacji nie mogę przejść obojętnie tj. warunki gwarancji oraz przeglądy, jeżeli to będzie 4-5.000km i nie rzadko co 1/2 roku to niech się kopną d..e z tą swoją techniką 15 lat temu też był bum na skutery i jak dziś pamiętam przeglądy co 3 miesiące i czasem 300km
![]() Youtuberzy podniecają się zontesem 700 aż do momentu gdy się okazuje, że przeglądy co 5000km, taki to adventure. Na jednym z filmów chinole rozbierają ten silnik do ostatniej śrubki i chwalą się rozwiązaniami jakie zastosowano nie chcę powielać ale HiTech po całości powłoki DLC, niemal wszystko co się kręci jest kute, zadałem im pytanie, dlaczego są przeglądy co 5 koła skoro to taka technika no i nie odpowiadają. No cóż to dopiero 5 lat dajmy im z rok i na następny sezon będzie git. v-strom też miał przeglądy co 6000km i zrobili co 12.000 a zmiany objęły wyłącznie cyferki w instrukcji obsługi. Chciałbym jeszcze aby pozbyli się tego cholernego dziubka bo każdy szanujący się chińczyk go ma... poza 450MT to jest tak tandetne że aż śmieszne. Rieju poszło jeszcze dalej zrobili dwa ekrany jak w CRF1100 tylko ten dolny jest atrapą. pogrzebałem trochę i CFMOTO 800 MT-X ma przeglądy co 15.000km fajnie ale do wymiany łańcucha rozrządu trzeba pruć cały silnik rozwiązanie identyczne jak w BMW F800GS niby rozrząd z boku ale brak dostępu do wału korbowego, pozostaje mieć nadzieję, że będzie wieczny. Ostatnio edytowane przez mdxmd : Wczoraj o 22:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Cfmoto 450mt | mdxmd | Inne - dyskusja ogólna | 174 | 10.12.2024 00:27 |
Cfmoto 1250tr | mdxmd | Inne - dyskusja ogólna | 15 | 19.09.2024 21:50 |