![]() |
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Zwykły przechodzień...
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
![]() Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
![]()
Chorwacja weszła do UE, a Kosovo wprowadziło wizy dla 87państw...
![]() |
![]() |
#2 |
Miasto: Chwałowice/Wrocław
Motocykl: RD07
Przebieg: 99 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 7 godz 37 min 59 s
|
![]()
Pamiętam wielki portret Andre Gotowiny na wzgórzu, myśle sobie kurde bohater,sprawdziłem po powrocie i faktycznie bałkański bohater. Poczytałem pooglądałem zwłaszcza o Sarajewie i jak pomyśle ciary mam na plecach. Bracia słowanie do gardeł sobie skoczyli.
A ci co reprezentowali miłość ponad religią i pochodzeniem leżeli na moście kilka tygodni zastrzeleni przez snajperów gdy chcieli uciec z tego piekła (Admie Ismić i Boška Brkića). Nigdy z bliska tak świeżych śladów wojny nie widziałme jak w Bośni i chyba dlatego taki mazgaj ze mnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zwykły przechodzień...
|
![]() Cytat:
"Heroj ne zločinac"
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
![]()
Jako mała dziewczynka byłam z rodzicami w Jugosławii. Poznałam tam rodzinkę-szczęśliwą rodzinkę z trojgiem dzieci, matka Chorwatka, ojciec Serb. Bawiłam się z tymi dzieciakami, zazdroszcząc im cudownie słodkich brzskwiń i tego pięknego słońca. Potem jeszcze dlugo pisaliśmy do siebie listy. Gdy po konflikcie bałkańskim pojechałam do Chorwacji często myślalam o tej rodzinie. Nigdy już ich nie spotkałam, w domuw którym mieszkali, mieszkał ktoś inny.
Kiedyś probowałam zrozumieć co takiego musi się stać w głowach ludzi aby stało się to co na Wołyniu, Ruandzie, Balkanach, Kamboży. Wiele na ten temat czytałam ale nie mogę powiedzieć abym stała się mądrzejsza. Nadal nie wiem i chyba już nie probuję wiedzieć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Myślę że każda wojna nie jest zrozumiała dla tych którzy w niej nie uczestniczyli lub nie byli stroną konfliktu . Dziś otrzymawszy broń i zwolnienie z odpowiedzialności nawet w krajach uznających demokrację większość była by w stanie do poczynienia jeszcze większych okrucieństw niż te o których tu mowa . Nocjonlizm , bohaterstwo , zemsta i odpowiednia manipulacja mózgu wystarczy żeby stać się maszyną do zabijania .
Pomyślcie co zrobili by cyganie na Słowacji czy Węgrzech . Prosty przykład z za mojej górki gdzie izoluje się ich w gettach zmuszając do życia w patologii .
![]() |
#7 |
Zwykły przechodzień...
|
![]()
...dzięki Rambo.
Nie zrozumiem nigdy, co ludźmi kieruje mordując bezbronnych!!! Co do Kleru, to wiara jest drugorzędna, najważniejsza jest władza i moneta! Widać to w dzisiejszych NEWSach o usunięciu Proboszcza z parafii...rYnce opadają!
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Warto też dodać że w czasie II wojny światowej, Polska i Serbia były jednymi z bardzo niewielu krajów, które nie miały swoich oddziałów SS.
Czego o Chorwacji i Albanii napisać nie można. Tak samo sytuacja wygląda w obozami koncentracyjnymi. Na terenie Polski i Serbii były tylko niemieckie. Chorwaci mieli chyba ze trzy własne |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mistrzu
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 32 min 36 s
|
![]()
w ciągu ostatnich 13 lat byłem w Chorwacji parokrotnie i choć Chorwaci potrafią zadbać żeby człowiek chciał tam wrócić, to zdziwiły mnie w tym kraju spotykane często "akcenty" faszystowskie czy antysemickie...
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Motocykl: XChallange
![]() Online: 6 dni 2 godz 25 min 10 s
|
![]()
absolutne podstawy
1. Tochman - "Jakbys kamien jadla" 2. Kaplan - Balkanskie Upiory 3. Stepanovic - Oni nie skrzywdzili by nawet muchy. i kilka innych. temat na 2-3 flaszki a nie na forum. |
![]() |
![]() |