![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
U siebie robiłem test, a mianowicie sprawdzałem ręką z braku odpowiedniego termometru temperaturę regulatora...kolejno: - bez świateł , obniżony poziom elektrolitu ( przed dolewką) temp ok 50* -bez świateł ale po uzupełnieniu akumulatora temp wyczuwalna nieco niższa -włączone światła a potem jeszcze drogowe i stop dała odczucie że temp jeszcze troszkę była niższa. Oczywiście nie chodziło mi o super dokładne pomiary ale o stosunek odbioru prądu do temp regulatora. Dlatego też włączanie świateł zaraz po uruchomieniu ( z wyjątkiem opcji posiadanego rozładowanego akumulatora) jest wskazane a w skrajnych wypadkach np grzanych manetek. Aha jeszcze co do kostki , podczas tych pomiarów dało się wyczuć na kostce temp ciutek większą niż ludzkie ciało posiada standardowo czyli określiłbym na np 40* lub "letnia" ale nijak to się miało do ryzyka jej stopienia. To samo dotyczy jednego z przewodów dochodzącego do kostki ,również określił bym go jako "letni. To tyle, a decyzje podejmujcie już sami.
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
różnie tak naprawdę z tym jest:
jednego żona zdradza, inny nie może sobie poradzić z własnymi oczekiwaniami wobec życia, jeszcze inny nie może sobie poradzić z własnymi oczekiwaniami wobec jego samego. inny motóra nie ma a kciałby... no normalnie ołwerlołd - tak po ludzku ![]() matjas
![]() |
#3 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 godz 26 min 29 s
|
![]()
Miałem ostatnio ciekawy przypadek z regulatorem napiecia w Hondzie CB 500 a mianowicie regulator grzał mi się od kad kupiłem motocykl, dostawał takiej temperature z nie dało się go totknąć ale do puki jeździłem w miarę chłodne dni to wszystko działało do puki nie zrobiłem przylaszczki w gorący dzień 35C... Okazało się ze regulator spalił się tak ze ładował akumulator ponad 20V, wywaliło korki i cały elektrolit wyparował... . Olałem to ze sie tak przegrzewał a teraz nowy akumulator i regulator będzie mnie kosztował 300zł i tak dobrze ze w tedy nie miałem podpiętej nawigacji GPS bo i ją może by spaliło, nie wiem jedynie dla czego przy takim ładowaniu nie wywaliło żadnego bezpiecznika.... . Teraz mam zamiar wywalić te kostkę jak radzicie i zlutować bez pośrednio regulator z kablami i pomyśle nad założeniem jakiegoś radiatora nawet z karty graficznej mam taki to może się do tego nada, i z tym Woltomierzem to też dobra sprawa by zamontować... .
Więc doradzam wszystkim komu bardzo się grzeje regulator niech nie olewa tego tylko niech spróbuje to jakoś usprawnić pozdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Motocykl: PD06 prawie Africa
Przebieg: 68000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 11 godz 13 min 29 s
|
![]() Cytat:
Regulator Ci się grzał bo miał problemy z odprowadzaniem prądu i to należało leczyć zanim padł regulator. Albo miałeś już rozpieprzony aku albo zaśniedziałe kotski, albo niedokręcone klemy, albo, ... (jeszcze kilka innych połączeń należało bu sprawdzić.) O instalację trzeba dbać.
![]() |
![]() |
#5 |
Unus pro omnibus, et omnes pro uno.
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 26 min 53 s
|
![]()
dobrze prawisz Cynciu
![]() przerabiałem temat z miesiąc temu. regulator pada jak się przegrzeje, a przegrzewa się jak nie oddaje prądu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Motocykl: jeszcze będę jeździł XRV...
![]() Online: 5 dni 4 godz 22 min 55 s
|
![]()
Jazda po asfalcie a nie po błocie, to główna przyczyna przegrzewania się
![]()
![]() |
#7 |
księgowy...
![]() |
![]()
Sorry, że was "schłodzę" panowie, temat już był u mnie przerabiany. U mnie wyglądało to jak "grzebień" wykonany z blachy alu o wym.ok.20x6cm zamontowany między ramą a reglerem. Niestety po jakimś nie zadługim czasie regler poszedł na śmietnik. Po wywaleniu kostki, zlutowaniu przewodów, rozdzieleniu przewodów i poprowadzeniu każdego osobno począwszy od reglera aż pod zbiornik paliwa miałem spokój przez 3 lata Uwaga, żeby nie dotykały częsci metalowych, bo będzie zwarcie po byku. Przewody się grzeją i dodatkowa izolacja nie bardzo im pomaga
![]() zdrowia ![]() Czemu się grzeje? W środku reglera są zamontowane diody przerabiające nadwyżkę prądu na ciepło. Afryka produkuje tyle prądu 3-fazowego co porządna elektrownia, trzeba by porządnej stacji trafo żeby to zbilansować. Ostatnio edytowane przez zbyszek_africa : 09.04.2009 o 20:16 Powód: dopisane |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Mizerna Kruszynka
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
![]()
A mnie się podoba myśl. Zakładając (nie wiem jak jest w realu) , że temperatura dla reglera w jakiej zaczyna się wytapiać jest 90 st., to jak założymy taki radiator, to zakładając że rzeczywiście temperatura spadnie do 80 st to już coś. A wykonanie takowej modyfikacji jest proste i tanie .
No właśnie od czego sie grzeje regler?
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
dziad barowy
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: bielsk podlaski
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 15 godz 52 min 46 s
|
![]()
kolega niedi na starym forum opisywał że wstawił wentylatorek od kompa. też niewiele pomogło.
![]() |
#10 |
Mizerna Kruszynka
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Lusk
Przebieg: 110 tys
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
![]()
Czyli wasza teoria jest spiskowa ?
pt: "Jak ma sie zjebać to sie zjebie i tak"
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
regulator napięcia | vinc18 | Układ elektryczny i zapłonowy | 36 | 05.11.2022 07:20 |
Regulator Napięcia Jaki?? | darkier | Układ elektryczny i zapłonowy | 46 | 17.10.2022 12:04 |