Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 19.10.2015, 18:57   #1
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 54 min 35 s
Domyślnie

Forum służy do dyskusji ale wypada robić to w taki sposób aby nie było raportów .
Nie należy do przyjemności upominać kogoś , pisać mu y , kasować posty , dawać ostrzeżenia i bany .
To że mamy odmienne poglądy w kwestii nie może być argumentem do obrażania się wzajemnie .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.10.2015, 19:04   #2
Ziarko

Motocykl: nie mam
Ziarko jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 39 min 49 s
Domyślnie

problem jest określenie co jest lasem a co nie. Wiele tych duktów nie występuje oddzielnie w mapach jak widoczne są w terenie. Dochowają offroadowcy wyznaczonych ram? Wielu w to wątpi i mają ku temu powody.

ARG - masz rację, ale nie zauważasz po której stronie lustra stoisz....
Ziarko jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.10.2015, 09:31   #3
strobus1

strobus1's Avatar

Miasto: mazowiecka wieś
Motocykl: 5 szt
Przebieg: znośny
strobus1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 1 dzień 4 godz 34 min 30 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Adagiio Zobacz post
Nie potraficie pisać tak żeby nie było raportów ?
Temat jest drażliwy z jednej strony myśliwy leśnik a z drugiej offrołdowcy , nigdy w takiej kombinacji nie dojdzie do porozumienia . Od lat w lesie trwa regularna wojna miedzy jednymi i drugimi .
Mam zamknąć temat ? Przecież to dziecinada .
Tak dla przypomnienia.
Leśnik nie równa się myśliwy. Ekozjeb nie równa się ekolog.
A te biedne dzieci z artykułu Faktowego jacyś "dorośli i odpowiedzialni" przyprowadzili...

zdrowia i luzu życzę wsiem spiętym
Stary 19.10.2015, 18:42   #4
borys609

borys609's Avatar

Miasto: podwrocławskie zadupie
Motocykl: '12 LC4 690 Enduro R
borys609 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 32 min 45 s
Domyślnie

Więc zgodzisz się, że ogólnie rzecz ujmując jazda offroad po leśnych drogach i szlakach, z absolutnym wyłączeniem tratowania wszelkiej roślinności, jest możliwa bez pozostawiania trwałych śladów mobilnej aktywności i traumy u zielonych ludzików?
Jeśli tak to może zamiast się przepychać, warto się zastanowić kto i jak mógłby zająć się wyznaczaniem stref absolutnie wyłączonych z ruchu? Pod warunkiem że jednej i drugiej stronie będzie się chciało zamiast umacniać betonową ścianę..

Wysłane z ajfona..
borys609 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.10.2015, 18:53   #5
Ziarko

Domyślnie

W LP wola by wpuścić motocyklistów do lasu jest taka sama, jak oddanie do Skarbu Państwa 2% swoich przychodów.
Ja się z tym dawno zgodziłem, co niejednokrotnie wyrażałem we wcześniejszych postach. Ale nie wystarczy, że ktoś chce, trzeba zmienić przepis - a tu posła/rząd należy mieć po swojej stronie. Ale przy inwektywach które tu padają, ogólnej niechęci społeczeństwa, wciąż motocykliści robią sobie krzywdę winiąc innych. Pojawia się pytanie:
czy po wpuszczeniu w dukty leśne, skala zniszczeń w miejscach do tego nie przeznaczonych zmaleje czy zwiększy się ? (% łamiących zasady zmaleje znacząco, ale czy liczba bezwzględna wykroczeń wzrośnie czy nie? Tu nie ma zgodności. A powyższe zdjęcia pokazują, że mimo wpuszczenia w dukty leśne, nie pozbędziemy się problemu niszczenia terenów do tego nie przeznaczonych.

Ostatnio edytowane przez Ziarko : 19.10.2015 o 18:59
Stary 19.10.2015, 19:03   #6
ARG

Miasto: teraz to Stolica
Motocykl: Suzuki DR-Z 400 E
ARG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 10 godz 45 min 7 s
Domyślnie

@Ziarko
"(...)A powyższe zdjęcia pokazują, że mimo wpuszczenia w dukty leśne, nie pozbędziemy się problemu niszczenia terenów do tego nie przeznaczonych. (...)"
To zdanie ma tyle samo sensu jak stwierdzenie że wszyscy myśliwi to patologia bo jeden z nich zastrzelił psa czy kłusował.
ARG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.10.2015, 19:36   #7
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ARG Zobacz post
@Ziarko
"(...)A powyższe zdjęcia pokazują, że mimo wpuszczenia w dukty leśne, nie pozbędziemy się problemu niszczenia terenów do tego nie przeznaczonych. (...)"
To zdanie ma tyle samo sensu jak stwierdzenie że wszyscy myśliwi to patologia bo jeden z nich zastrzelił psa czy kłusował.
Gdyby zlikwidować myślistwo całkowicie, to pies by ocalał.
Stary 19.10.2015, 19:44   #8
Ziarko

Domyślnie

Wątpię. Oglądałeś "oszukać przeznaczenie" ?
a jeśli by pies ocalał, to czy sarna też? (szczególnie ta, którą upolował lub zagonił na śmierć ten pies).

A "Ostatni traper" oglądałeś?
https://youtu.be/y3cW2qng79E

Ostatnio edytowane przez Ziarko : 19.10.2015 o 19:47
Stary 19.10.2015, 19:09   #9
borys609

borys609's Avatar

Miasto: podwrocławskie zadupie
Motocykl: '12 LC4 690 Enduro R
borys609 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 32 min 45 s
Domyślnie

Posłużę się analogią.
Rowerzysta w lesie może jeździć do woli. Załóżmy, że jest przepis, który bezwzględnie zabrania wjazdu cyklistom do lasów i terenów zielonych uznawanych za "las". Co wtedy? Ano znajdzie się pewnie spora ich grupa, która wbrew przepisom do tego lasu wjedzie, a jakiś procent z nich urządzi sobie rajd przez wrzosowisko na zablokowanym kole, tudzież swawolne skoki w młodnik...
Część z nich będzie na bani (prawo tego nie zabrania), podobnie druga część (a może i ta sama) będzie ćwiczyła śpiewy i darcie mordy na potrzeby najnowszej edycji Mam Talent. Dodatkowo kolejny procent rozpali w tym młodniku ognisko wywołując zupełnie przypadkiem trudny do opanowania przez kolejny tydzień pożar...
No więc, czy należy wpuszczać cyklistów do lasu czy nie?
Czy po usunięciu zakazu wjazdu cyklistów rzeczywiście cały naród wsiądzie na rowery i pojedzie do lasu rżnąć wrzosy i młodniki, strasząc pałętające się tam w zastraszających ilościach matki z noworodkami w wózkach? Czy po wpuszczeniu cyklistów do lasu jesteśmy całkowicie bezbronni w obliczu ich rażących wybryków? Nie możemy ich karać za faktyczne niszczenie lasu, śmiecenie, urządzanie tam burdelu?
Przełóżmy teraz tą tematykę na motocykl, będziemy mieli z grubsza odpowiedź.
Ziarko, cieszę się że pojawia się polemika... Pozdrawiam!
borys609 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 19.10.2015, 19:15   #10
Ziarko

Domyślnie

Rozumiem, ale zwracam też uwagę, iż motocykl daje zupełnie inne możliwości.
Obecnie jedną z głównych wad motocykla jest - hałas i temperatura silnika oraz możliwe iskry - których nie da jednak będący na bani cyklista. Dodam, że przepis ten, istnieje znacznie dłużej, niż motocykle do rekreacji. Jest archaizmem w obecnej formie - tu zgoda. Ale na razie nic lepszego, gwarantującego dochowanie pewnych norm nie wymyślono w Polsce. Aby dobra wola była, należy się pozbyć złych przykładów. A motocykliści to bardziej indywidualiści i każde swą rzepkę skrobie.
10 stron temu pisałem o PZMot - dlaczego tu też nie ma dobrej woli by lobbować Lasom nie można wmówić ani myśliwym, że to będzie w ich interesie - bo niby jak. Trza inne argumenty znaleźć.

Podobne podejście i tolerancję posiadałem do motorówek - dopóki nie odwiedziłem mazur. Teraz mam nowe doświadczenia, niekoniecznie pozytywne.

Ostatnio edytowane przez Ziarko : 19.10.2015 o 19:21
Odpowiedz

Tags
lasy , legalny adv , legalny off , sytuacja prawna , zasady jazdy

Zasady Postowania