|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Mam MSR whisperlite international i jestem zadowolony ale ostatnio zapragnąłem na wyjeździe samochodowym żeby się się napić własnoręcznie zrobionej kawki w kawiarce i mieć pewność jakości (różnie to na stacjach bywa z jakością kawy). Przydała by mi się np. kuchenka taką jaką mam tylko w wersji Uniwersal (na różne rodzaje paliw a główny atut to że kartusze gazowe też).
Czasami mi przeszkadza w tej co mam sposób rozpalania. Na benzynie na początku trochę dymu jest. Ale jak już się rozpali to "moc jest z nami". Czasami ta moc jest za duża gdyż jajecznica dla 3 facetów była trudna do ogarnięcia gdyż ciężki w regulacji płomień chciał mi zepsuć posiłek.Niestety cena nowej MSR Whisperlite Uniwersal jest dosyć duża. Zastanawiałem się także nad kuchenką na kartusze Optimus Vega - stabilna z kartuszem na wężyku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 21 min 33 s
|
![]() Cytat:
Czyli z tego, co mi się wydaje potrzebujesz dokupić drugą dyszę i będzie git. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę.
Wreszcie mam swój kawałek szczęścia w całym tym gównie dookoła ![]() Ostatnio edytowane przez Novy : 18.07.2017 o 10:09 Powód: Literówka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Msr xgk
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Są dwie wersje msr whisperlite. International i Universal.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
HONDZIARZ
![]() Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 7 min 15 s
|
![]()
A jak z regulacją płomienia? Zależy mi na tym, żeby można było gotować również na wolnym ogniu, a nie tylko na full.
Z googlania wyszło mi, że tylko topowe modele Optimus Nova, Primus Omnifuel i MSR XTG mają dokładną regulację, czy są jakieś tańsze opcje? Whisperlight cenę ma odpowiednią, ale podobno nie ma za dobrej regulacji. Nie potrzebuje palnika expedycyjno-wyprawowego tylko kuchenki turystycznej - śewietnie sprawdzał mi się palnik Campingaz Micro, ale mam dość wożenia kartuszy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
przemieszczacz
![]() Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: Skierniewice
Motocykl: LC8, exc-f 250
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 19 godz 30 min 15 s
|
![]()
Kup sobie Jetboila i jeden 100g kartusz Ci starczy na dwutygodniowy wyjazd.
![]() |
#7 |
Gość
Online: 0
|
![]()
A ja pożałowałem kasy na benzynę i kupiłem esbita. Za ułamek ceny, masa i objętość żadna. Sprawdziła sie. Nie chce zbyt śmiecić ani nikogo przekonywać, ale przed wydaniem tysiaka na MSR warto rozwazyc ustrojstwo na paliwo stałe.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
#8 | |
![]() |
![]() Cytat:
jak wygląda kwestia gotowania na 'wolnym ogniu' właśnie? dajemy jedną pastylkę i sobie 'pyrka'? BTW - po przerobieniu /posiadaniu/ chyba wszystkiego co gotuje na benzynie naprawdę NIE WIEM po co ludzie wydają jakieś CHORE pieniądze na MSR czy inne colemany skoro za max stówkę można mieć kostkę, która robi wszystko jak trzeba i jest po prostu mikroskopijna. każdemu jednak według potrzeb. m
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
Online: 0
|
![]()
1 pastylka to 5 minut, 2 szt na 0,25 litra
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Czyli? 8 pastylek na litr wody?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ktora opone wybrac ??? | MuSStaFFa | Wszystko dla Afryki | 39 | 19.11.2010 16:05 |