![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Będę montował na dniach model 3963, a o prądach wiem tylko tyle, że kopią.
![]() Ma ktoś rozpisane kolorki kabelków w Acewellu i w Afrze który do którego (afryka z 1996)? Najbardziej mnie interesi + i - (mam stresa, co by nie spalić ustrojstwo na wstępie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: PRZEWORSK
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 23 godz 43 min 39 s
|
![]()
Ja z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie taki diabeł straszny.
Pierwsze wrażenie było takie że rozłożyłem ustrojstwo i instrukcję, ![]() W końcu nadszedł ten dzień. Krok 1 Podłączenie licznika do zasilania - przewody w instrukcji opisane są kolorami oraz ich przeznaczeniem. Ponieważ licznik jest zasilany po pierwsze bezpośrednio z akumulatora, a po wtóre z instalacji po załączeniu zapłonu. Przy poszukiwaniu odpowiednich miejsc w instalacji czyli "+" oraz "-" dla mnie nieocenionym pomocnikiem okazała się żarówka 12V z przylutowanymi przewodami. Jeden przewód przykładasz do masy (stelaż, śruby mocujące do ramy) a drugi wkładasz w kostki pod czachą, lub gdzie tam chcesz. UWAGA: Unikaj raczej wkładania dwóch przewodów do kostek. W ten sposób bez problemu odnajdziesz miejsce w którym jest prąd na stałe oraz w którym pojawia się po włączeniu zapłonu. Później pozostaje Ci zdjąć odcinek izolacji z interesującego Cię przewodu a następnie przylutować przewody od licznika. Krok 2 Podłączenie kontrolek i czujników i kierunkowskazów. Jeśli zdołasz podpiąć zasilanie to ten etap to już jest bułka z masłem. Ja przewody od zegarów odcinałem kilka centymetrów od nich, następnie widząc czego dotyczyły łączyłem z odpowiednim przewodem od ACE i po sprawie. Do odnalezienia odpowiedniego miejsca do wpięcia kontrolki kierunkowskazów też użyłem żarówki z przewodami, następnie tylko lutowania i gotowe. Krok 3 Czujnik temperatury i prędkości. Czujnik temperatury (czarna rurka) został wpięty w obieg chłodzący przez przecięcie przewodu, wycięcie zbędnego odcinka przed chłodnicą a następnie załże przewodów na czujnik zaciśnięcie opaskami, podpięcie czujnika i gotowe. UWAGA: Temperatura na czujniku pojawia się od pewnej wartości (bodajże powyżej 40 st.) tak że nie panikuje jeśli od razu nie zobaczysz odczytu temperatury. Czujnik prędkości - ten z ACE się nie przydał, ponieważ nie mam ślimaka. Z tego czujnika wykorzystałem jedynie kostkę i kawałek przewodu za kostką, do którego został podpięty magnetyczny czujnik rowerowy (który dostałem od kolegi) po podpięciu dwóch przewodów możesz sprawdzić czy działa przesuwając szybko magnesem w niewielkiej odległości od czujnika. Czujnik zamontowałem na osłonie amortyzatora na kleju POXIPOL. Natomiast do tarczy przymocowałem magnes (kawałek magnesu) ze starego zysku twardego. Trzymał się nawet bez kleju ale w końcu też został przyklejony POXIPOLEM. PICT8452.jpg Więcej fotek przy montażu ACE nie robiłem. ![]() Pozdr
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Dzięki, bo mi już cosik jaśnieje
![]() ![]() Rozumiem, że stały plus idzie na kontrolki, a ten po stacyjce idzie na licznik? Czy na odwrót? Tak sobie myślę, czy nie przylutować do końcówek kabli od Ace cienkich konektorków i wkładać je do kostki w odpowiednie miejsce. Potem ładnie zaizolować. Chciałbym uniknąć likwidacji kostek. Właśnie też sie zastanawiam co zrobić z tym przewodem ślimakowym i jak nie zaszaleje kupując orginalny czujnik magnetyczny to pójdę Twoją drogą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: PRZEWORSK
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 23 godz 43 min 39 s
|
![]()
Już nie pamiętam, ale stały "+" w ACE służy jedynie do podtrzymywania danych.
Reszta włącza się po włączeniu zapłonu. Patrz na instrukcję. Tam wsjo jest. Tylko od razu wszystkiego nie widać ![]() Ja żadnej kostki nie zlikwidowałem tylko odciąłem przewody za licznikami i do nich przylutowałem przewody. Na konektorkach czasem może coś puścić. Połączenie stałe jest najpewniejsze.
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
widzialem, generalnie spoko tylko na zywo strasznie ciezko dziala
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mizerna Kruszynka
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
![]()
A mnie po głowie też taki bajerek chodzi , tyle że ten model. Miła bym ochotę podłączyć kontrolkę bocznej nóżki a pod kontrolkę błędu silnika-rezerwę paliwa. No właśnie , a jak
Chinol rozwiązałeś sprawę poziomu paliwa ? Czy kontrolki kierunków rozdzieliłeś tak by pokazywały który kierunek teraz dziala, czy migają naraz?
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
青年商會及台北縣警察局
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
![]() Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
|
![]()
kontrolka nóżki bocznej , to u mnie ten czerwony wykrzyknik , kierunki działają jak trzeba, poziom paliwa można wyłączyć aczkolwiek mam zamiar tej zimy założyć sobie pływak bo mam drugi bak i na nim przetestuje.
Pływak mam acewella do kompletu ![]()
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Złocieniec
Motocykl: 2xRD07
![]() Online: 3 tygodni 17 godz 32 min 14 s
|
![]()
Czy to chodzi o taki pływak
![]() Kolega prosił mnie kiedyś o zamontowanie tego czegoś ale piszą ,że to ma być na górze baku i jak się to odwróci to chyba będzie działało odwrotnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
青年商會及台北縣警察局
Miasto: Poznań
![]() Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
RD07a, 非洲是最好的 ![]() Ostatnio edytowane przez chinol : 12.11.2009 o 07:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Takie montowane od góry są w chińskich, tak przy okazji, skuterach.
http://www.allegro.pl/item784466947_...r_coliber.html
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Acewell 3971 - problem zw wskazaniami obrotomierza | hans | Układ elektryczny i zapłonowy | 20 | 10.12.2012 09:27 |