Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13.12.2021, 08:34   #1
Dredd

Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Dredd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 21 godz 11 min 21 s
Domyślnie

Dokładnie nie powiem Ci jak wygląda "pozwolenie - CDP" od Hossaina.
Powiem Ci natomiast jak wygląda przekraczanie granicy Turcja - Iran, a byłem na wszystkich przejściach.
Mnie nie udało się bez pomocy lokalnego naganiacza, którego usługi kosztują ok. 10 $ czy Euro. Latanie od okienka do okienka, bardzo mało osób mówi (lub chce mówić) po angielsku. Choć generalnie wszyscy są bardzo mili.
Generalnie jest wielki tłum, bałagan, wciskanie się w kolejkę. Urzędnicy nie noszą mundurów, ani nie mają plakietek, więc nie bardzo wiesz do kogo iść. Jeśli nawet są jakieś oznaczenia, to po persku (czyli pisane alfabetem arabskim).
Pomimo pomocy naganiacza na przejściu schodzi 2-3 -4 godziny, więc - skoro chcesz załatwić coś coś bardziej skomplikowanego, trzeba się liczyć ze znaczną stratą czasu.
Na jednej granicy znalazł się celnik, który znał angielski i poprowadził nas za rękę, ale to był wyjątek.
Dredd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.12.2021, 10:09   #2
aadamuss

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
aadamuss jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 11 min 41 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Pierwsze co usłyszysz na granicy to Hosein. On jest dogadany na przejściach. Myśmy mięli CDP i zdziwienie na twarzach było ogromne bo Hosein tam opanował ten biznes. Nie tylko on z tego żyje. .
I to jest sedno sprawy - jak wszyscy strażnicy mają działkę to nikt nie będzie się wysilał, żeby robić coś bez kasy. Nawet jak już coś będą musieli obrobić to będzie to długo trwało.
aadamuss jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.12.2021, 08:31   #3
trolik1

Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 100K+
trolik1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 20 godz 34 min 49 s
Domyślnie

Na fejsie jest grupa overland Iran. Są tam różne opinie na temat Hoseina i tego drugiego zawodnika. Ja też myślę poważnie o tym kierunku i chyba jednak pójdę w stronę CPD.
pozdrawiam trolik
trolik1 jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.12.2021, 09:25   #4
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 2 tygodni 11 godz 17 min 41 s
Domyślnie

Tu jest strona tego Pana.
https://www.overlandtoiran.com/
Całkiem sympatyczny koleś. Mnie miał pomóc załatwić wizę do Turkmenistanu ale finalnie nie doszło to do skutku. My jechaliśmy od strony Armenii i tam granica była naprawdę względnie ogarnięta choć latanie po okienkach było ale jakoś sprawnie to szło. Strona irańska zajebiście tylko upierdliwie. Bez pośpiechu no i miałem granat (znaczy butlę z beną do kuchenki). Na RTG wyszło że to granat .
Należy zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę. Nie wiem jak to obecnie wygląda ale Hossein swego czasu podał mi takie info, że nie da rady na jego kwitach wjechać i wyjechać tą samą granicą w tym sensie że jak wjeżdżamy z Turcji to musimy wyjechać Armenią. Nie mam pojęcia czy to prawda.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.12.2021, 10:25   #5
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Konkurencja
https://irancarnet.weebly.com/
Stary 13.12.2021, 10:54   #6
syncronizator

syncronizator's Avatar

Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 77000
syncronizator jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 12 godz 8 min 13 s
Domyślnie

Czyli należy się raczej spodziewać, że pracownicy Irańskiego UC raczej będą nakłaniać do skorzystania z usług naganiaczy ... pewnie biorą w łapę od ludzi typu Hossain... i interes się kręci.
Stworzyła się nisza żyby rypać turystów ... i taki to interes miłego gościa Hossaina.
W sumie nic nowego ... pamiętam jak 20 lat temu stałem w kolejce z Białorusi czy Ukrainy do PL kolejka była na 24h (zapewne sztucznie stworzona) .. i zawsze pojawiali się naganiacze którzy oferowali pierwszeństwo przy przekroczeniu granicy za 100$
syncronizator jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.12.2021, 10:59   #7
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Obecnie CDP to 750 dla członków PZM i stówkę więcej dla pozostałych. Nie wiem ile obecnie bierze kolega Hosein bo on o tym nie pisze oficjalnie. Ludkowie coś mówią o 500$ czyli obecnie kole 2000 pln więc jest drożej. Ja mówię tylko o tym, że jak ktoś ma kasę na kaucję to opcja Hossein jest droższa i gorsza pod kątem czasowym. Nie mam nic do Hosseina, kontakt świetny. Odpowiedzi na meile niemal natychmiastowe. Pod tym kątem git. Koleś jest naprawdę w porządku, zarabia na tym kasę i to dobra opcja dla tych co nie dysponują kasą na kaucję. Zresztą innej chyba nie ma. I osobiście bym go nie oceniał jako jakiegoś cwaniaka co łupie turystów. Robi biznes, utrzymuje rodzinę. Nic tu dziwnego nie ma.
Stary 13.12.2021, 11:20   #8
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Co począć jak ktoś chce na moto a nie puszką? W wątku Celofana jest opisana cała procedura. Jemu zajęło to 3 dni ale to dlatego że dojechał do Iranu w czwartek a potem był piątek czyli ichnia niedziela. Warto zwrócić na to uwagę bo można stracić sporo czasu. Jak się leci przez Turcję to jeszcze pikus ale przez Rosję gdzie trzyma wiza to strata tych kilku dni może być istotna szczególnie biorąc pod uwagę, że wjazd i wyjazd nie mogą się odbyć do tego samego kraju (o ile tak jest nadal).

Sama procedura Hosseina to parę godzin więc mniej więcej podobnie jak z CDP. Nam zajęło to mniej więcej 5-7 godzin. Jak na granicy byliśmy kole 17 to około północy dobiliśmy się do miasteczka gdzie kimaliśmy (bodaj Dżolfa) przy granicy z Nachiczewanem.
Stary 13.12.2021, 14:56   #9
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Do sprawdzenia ale z tego co pamiętam to jak ja wykupowałem tez jakieś bzdury o zakazie wjazdu moto powyżej 250 ccm były napisane a jakoś się wbiliśmy. Inna sprawa że granice lądowe Iranu to są chyba zamknięte czy coś się zmieniło?
Stary 13.12.2021, 22:11   #10
syncronizator

syncronizator's Avatar

Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 77000
syncronizator jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 12 godz 8 min 13 s
Domyślnie

Źródło MSZ :

Komunikat dot. wymogów dla przybywających do Turcji w związku z pandemią COVID-19 aktualizacja

Granice lądowe Turcji:

Syria granica otwarta na wjazd do Turcji - tylko dla osób które mają zgodę na wjazd od odpowiednich instytucji tureckich.

Iran granica otwarta na wjazd do Turcji.
Irak granica jest otwarta.
Grecja granica otwarta na wjazd do Turcji.
Bułgaria granica jest otwarta.
Gruzja granica jest otwarta.
Armenia granica jest zamknięta.
syncronizator jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania