![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2023
Miasto: Ostrołęka
Motocykl: RD07
Przebieg: Tak
![]() Online: 4 dni 17 godz 53 min 21 s
|
![]()
Siema!
Słowem wstępu. Jest to nasz pierwszy wyjazd za granicę na motocyklach. Pojechaliśmy w 4 chłopa: Adrian - Yamaha SuperTenere 750 Piotr - Suzuki Bandit 650 Karol - AT RD07A I ja - AT RD07 3 Państwa: * Litwa * Łotwa * Estonia 8 dni, 2350 KM, około 120 L paliwa (liczyłem kalkulatorem) *1 Dzień (sobota), Ostrołęka - Ryga * Umówiliśmy się o 6:40 na stacji, 7 punkt wyjazd. Wszyscy się stawili prócz Adriana, nigdy się nie spóźniał a tu mija 10 minut, 15, prawie 7 a go nie ma... Aż zadzwoniłem do jego żony czy go puściła ale nagle usłyszałem jego motocykl. Szybkie tankowanie, sparować się interkomami i ruszyliśmy. Zaciesz do pasa ![]() IMG-20250816-WA0035.jpg IMG-20250816-WA0049.jpg * 2 Dzień (niedziela) Ryga * Całą niedzielę przeznaczyliśmy na zwiedzenie stolicy. Wypożyczyliśmy sobie furkę od Bolta. Swoją drogą ciekawa opcja z tym boltem. Pojechaliśmy na starówkę, kilka kroków i już wiedziałem że mi się spodoba. I tak było! Bardzo ładne miejsce. Weszliśmy na wieżę w kościele św. Piotra. Ukazała nam się piękna panorama całej stolicy. Jak będziesz w Rydze musisz tam wejść! Pochodziliśmy trochę jeszcze, obiad i powrót do hotelu. Wybraliśmy się później jeszcze na spacer do parku. I tak zleciał cały dzień. ryga1.jpg ryga2.jpg ryga3.jpg ryga4.jpg * 3 Dzień (poniedziałek) Ryga - Saaremaa * Pobudka rano, śniadanie, zebraliśmy i w drogę. Odpaliłem swoją AT i zauważyłem mały wyciek płynu chłodniczego, zajrzałem skąd, na szczęście było to mały wyciek, wiedziałem już skąd. Adrian miał płyn w zapasie w razie co. Ruszyliśmy więc na prom. Mała pauza przy Morzu, kupiliśmy bilety na prom. W drodze okazało się że kupiliśmy bilety o godzinę za wcześnie... Szybka pauza aby to ogarnąć, udało się zmienić godzinę! Uradowani jedziemy dalej, dojeżdżamy do bramek, przejeżdżamy i dojeżdżamy na pas gdzie stoją już dwaj motocykliści, ekstra. Okazało się że Polacy, jadą na wyspę TETem. Płyn dalej nieraz pociekał mi ale jechałem dalej. Przeprawa przez prom pomyślna, odpalam moto i znowu cieknie... Podczas drogi do punktu noclegu jeszcze o mało bus w nas nie wjechał hah no super. Szybki obiad, dojechaliśmy na nocleg, ja zwaliłem zbiornik, gaźniki, usterka naprawiona. Nic bardziej mylnego. Okazało się że cieknie przez oring w silniku, zostało jechać dalej i pilnować płynu. rs1.jpg rs2.jpg rs3.jpg * 4 Dzień (wtorek) Saaremaa - Tallin * Poranek zaczęliśmy od przejażdżki na latarnie w Saareemie, później zamek i znowu na prom. W drodze na prom złapał nas deszcz, nawet kilka razy w ciągu dnia. I był to jedyny dzień podczas całego wyjazdu gdzie padał deszcz. Wyjeżdżamy z promu i znowu płyn, na szczęście cieknie tylko po odpaleniu. Dojeżdżamy do kolejnego noclegu, FreeDom65 (59.37997165735035, 24.698421145578692). Na koniec dnia smarowanie łańcuchów, sprawdzenie stanu oleju. Musiałem też dolać trochę płynu chłodniczego. st1.jpg st2.jpg st3.jpg st4.jpg st5.jpg st6.jpg * 5 Dzień (środa) Tallin * Wybraliśmy się na starówkę, dużo ludzi o dziwo, kupa wycieczek z różnych krajów, tłumy. Tutaj stare miasto nie urzekło mnie tak jak w Rydze. Zjedliśmy obiad i ruszyliśmy nad morze. Trochę spaceru i ukazały nam się łodzie, patrolowe. Można było wejść na kilka z nich, grzechem było nie skorzystać. Jeszcze za darmo, to uczciwa cena haha. Dzień spędzony aktywnie. t1.jpg t2.jpg t3.jpg t4.jpg t5.jpg * 6 Dzień (czwartek) Tallin - Rzeżyca * Dzień zaczęliśmy od małego problemu Piotra z okiem, niestety wróciła dolegliwość jednego oka z którą walczył przed wyjazdem. Nie było źle więc ruszyliśmy w trasę. Droga pusta, w lasach, brakowało nam tylko tempomatu. Po 100km zauważyłem że motocykl zaczyna mi delikatnie nieraz się zadławić przy 100km/h. Albo ściągnął się airbox bo źle założyłem, albo zapchana dysza w gaźniku, nie mam pojęcia, działa to jadę dalej. Nie wiem czemu ale zmęczyła mnie jazda tego dnia, zostałem na kwaterze gdy Adrian z Karolem polecieli do sklepu a Piotr na sor, było gorzej z okiem... Zdziwiłem się gdy po około godziny wrócił, szybko go obsłużyli. Szkoda ze u nas tak to szybko nie działa. r1.jpg r2.jpg r3.jpg * 7 Dzień (piątek) Rzeżyca - Wilno * Tego dnia mieliśmy najkrótszy odcinek do pokonania, niecałe 300km. Szkoda było wyjeżdżać, domek świetny był, właścicielka też spoko kobietka. Dojechaliśmy do Hostelu praktycznie na strzała, do Filaretai hostel (54.68468339384826, 25.308482811823307). Wieczorem dużo Polaków dojechało tutaj. Spotkaliśmy też jednego polskiego motocyklistę. Wieczorem z Piotra okiem było coraz gorzej. Po 22 wraz z Adrianem pojechali na jednym motocyklu na SOR w Wilnie, przebadali go specjalistyczną maszyną, okazało się że nie był to nawrót choroby a jakieś podrażnienie oka, wyglądało groźnie ale takie nie było, wrócili przed 1 w nocy. * 8 Dzień (sobota) Wilno - Ostrołęka * Obudził nas deszcz i burza, zjedliśmy śniadanie i przeszło. Mieliśmy w planach jeszcze zwiedzić Wilno ale już każdy z nas był zmęczony. Stwierdziliśmy że któregoś weekendu wpadniemy tu jeszcze, przecież mamy blisko. Ruszyliśmy zatem w drogę powrotną do domu. Dojechaliśmy do granicy z Polską, napotkaliśmy Polaka który czekał na moto w kolejce, my za nim. Przyszła nasza kolej na "odprawę", mundurowy kiwał mi głową i palcem jakby pozwalał mi jechać dalej, więc ja i napotkany kolega daliśmy dzidę do przodu, ale resztę mojej ekipy zatrzymali do kontroli. Słyszałem przez interkom jak pytali czy jestem Polakiem itd, nie musiałem się wracać do nich. Podróż do domu bez przygód, z jednym przystankiem. Tego dnia nie poleciał mi płyn, aż się zdziwiłem. Podsumowanie: Czy się rozpisałem? Nie wiem, Wy to oceńcie ![]() ![]()
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
wyjazd z PL do UA, I wyjazd z UA do SK - aktualna sytuacja | ACUPS | Europa | 0 | 22.05.2023 12:31 |
Leasing a granice na wschodzie | Hall | Przygotowania do wyjazdów | 12 | 03.02.2020 20:03 |
Ukraina- wypadzik tuz za granicę | motormaniak | Trochę dalej | 26 | 19.12.2009 16:38 |