![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 14 godz 1 min 34 s
|
![]()
Samo szlifowanie też można spieprzyć... już ramires wspominał że jeśli wypolerujesz za gładko mieszanka może się skraplać... druga sprawa jak wypolerujesz nierównomiernie to niewłaściwe zawirowania mieszanki spowodują gorsze napełnianie cylindra... jak już poleruje się kanały to i górną część grzybka zaworu nalezy też wypolerować. Jeszcze inna sprawa to zalezy jak fabrycznie wygląda kanał , bo różni producenci mają różne standardy wykonania tego elementu, zatem czasami taka polerka tylko spowoduje pogorszenie napełniania cylindra... producent stosując taki a nie inny kształt kanału jak i fakturę ścianek kanału załozył takie a nie inne opory i sposób zawirowania mieszanki aby jak najefektywniej wypełniała ona komorę cylindra...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Dlatego mało się udzielam na forum, bo każdy wie swoje...... heh
bez urazy........no koments. ![]()
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 14 godz 1 min 34 s
|
![]()
Oj Kudłacz nie wpieniaj się tak... po prostu nie wszystko jest tak oczywiste i proste jak by się mogło wydawać.. zrobić polerkę w starej DR 600 a np w GSXRze K9 to są dwie różne rzeczy, do tego mniej więcej zmierzałem... A jeśli chodzi o Afrykę to warto spróbować, jak już zrobisz to podziel się na forum efektami... Ty też wiesz swoje, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby swoją wiedzą się tutaj dzielić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 6 godz 3 min 5 s
|
![]()
Panocki drogie. Siedzę w temacie motocykli od jakiegoś czasu ale do tej pory nigdy nie widziałem żeby ktoś zrobił Africa Twin Turbo (ciekawie brzmi swoją drogą
![]() Teoria brzmi, że niski stopień sprężania afryki rzędu 9,1 da się łatwo obniżyć do wartości znośnej dla turbiny/sprężarki mechanicznej. Nie wiem co na to głowica ale dostarczanie mieszanki pod ciśnieniem chyba załatwia częściowo problem napełniania komory. Pytam czysto technicznie, bo sensowność tego rozwiązania to inna bajka.
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
O co kaman?
![]() |
#6 |
|
![]()
O to żeby po zaturbieniu nie zrobić z tego silnika diesla trzeba obniżyć stopień sprężania.
![]() |
#7 |
|
![]()
Wiem o co chodzi technicznie ale z tego zdanie wynikało "nic".
![]() |
#8 |
|
![]()
Ze zdania wynika tyle, że ten silnik jest podatny na doładowanie a jednak nikt tego nie robi i to jest jeden z argumentów przez które nie łapie czy afryka na prawdę technicznie nie jest w stanie wytrzymać większej mocy/momentu.
Może trochę źle sformułowałem posta, zdarza się.
![]() |
#9 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Nie jestem w ogóle przekonany o zasadności uturbowiania silnika Afryki, rozwiert-tak, wałki-tak, zawory-tak, turbo!?!? w enduro mało przydatne chyba
![]() |
#10 |
|
![]()
Czemu chłopakowi nie doradzicie?
Przecież jest firma, która z afryki robi cuda. Dawno temu czytałem test najdroższej wersji afri, koszt przeróbki 12 000 euro. Tylko minimalnie przegrała z LC8 ![]() Przerabiać się nie opłaca. Silnik traci na długowieczności. Ale kto bogatemu zabroni...