![]() |
#121 |
Miasto: Imielin
Motocykl: VFR1200x 2014
![]() Online: 3 godz 35 min 47 s
|
![]()
Dzięki Melon.
Ja porównywałem po specyfikacji opierając się na "serwisówce" (tam znalazłem info o KYB KHL 15-10) i dlatego zaczęły się "jaja". 1. KYB KHL 15-10 lepkość ~15.3 cSt @40 °C 2. MOTUL Fork Oil - 5W lepkość ~18.0 - 18.9 cSt @40 °C (Factory Line Light 5W syntetyk ~18.0 a Expert Light 5W półsyntetyk ~18.9) 3. MOTUL Fork Oil - 10W lepkość ~35.9 cSt @40 °C No nic. Chyba zostaje tylko próba z zalaniem MOTUL Fork Oil 5W i sprawdzenie co się będzie działo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
malarz
![]() |
![]()
Jeśli się nie boisz, to popatrz na Bel Ray, bardzo dobre oleje.
https://gmoto.pl/oleje-do-amortyzatorow,1282/?m=bel-ray
![]() |
#123 |
|
![]()
Dzięki Ypsi.
Zakupiłem już Factory Line Light SAE 5W i zobaczymy. To nie tak że się boję. Jeżeli producent coś zaleca to lubię się tego trzymać a jak czegoś nie ma to szukam jakiegoś zbliżonego odpowiednika. Wszak jak pisał Melon: "Jak dbasz tak masz". |
![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
![]() |
![]()
To zgodnie z tą zasadą powinieneś mieć w silniku tłustą wodę 5W30, bo taką obecnie zalecają. W tym zawiasie stosuje się SAE-10. Tak zaleca nawet MARIS. Generalnie oleje poniżej SAE-10 używa się w moto-crossie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
malarz
![]() |
![]()
Chociaż o silniku.
Ja ostatnio ze względu na CRF trochę bardziej przerabiałem sobie temat olejowy. Jak ze wszystkim: czytam, pytam, oglądam fora, strony i co tam się jeszcze znajdzie, no i nasunął mi się jeden wniosek (i Polska i zagranica). Ludzie, którzy mocniej/dobrze siedzą w olejach od takiego np. przeciętniaka jak ja, zdecydowanie polecają, lub leją u siebie olej gęstszy, niż podają producenci. W XRV jest łatwiej, w instrukcji jest obrazek chyba z każdym rodzajem i lej co chcesz w zależności, gdzie mieszkasz ![]()
![]() |
#126 | |
|
![]() Cytat:
Co do oleju silnikowego to w "serwisówce" znalazłem zalecany olej do silnika SAE 10W-30. ![]() Odnośnie oleju do zawiasu z racji dość skąpych informacji szukałem czegoś o lepkości w cSt zbliżonej do KYH 15-10 i wyszło jak pisałem wcześniej. ![]() Co z tego będzie to się zobaczy ale Twoje informacje już wleciały do "ważnych przypominajek". Dzięki. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
![]() |
![]()
Czy 5, czy 10W ma znaczenie tylko w temperaturach poniżej zera celsjusza i to nie aż tak duży (jak się wydaje) w naszej strefie klimatycznej. Istotny jest parametr po W - czym większy, tym lepszy. No i firma.
Co do oleju do VFR : widlaki mają długi skok i łańcuszek, więc potrzeba oleju, który jak najdłużej się utrzymuje, czyli 10/15/20W50. Taki leję do tych silników. Najbardziej czuć po lepszej pracy skrzyni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
|
![]()
Poprzedni właściciel lał VALVOLINE DURABLEND 4T 10W40 więc dylemat czy zostawić, czy zmienić na 10(15)W50 bo z tego co piszesz, wnioskuję, że może być to lepszy wybór.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
![]() |
![]()
Co do DCT to np 10W-40 już się kiepsko spisywał i leję 10W-30
kto smaruje ten jedzie Ostatnio edytowane przez Melon : 08.09.2025 o 12:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 6 dni 9 godz 35 min 24 s
|
![]()
Zrobiłem na crf 100tkm na 10w40 działa. Po dotarciu dilnika tzn po 15tys.km oleju nie ubywa. Wymiana co 5-7tys.
Teraz motul ale był i valvoline i Shell afrze nie robi różnicy. Za to w ktm robiło i najgorzej pracowal na valvo tzn jajdluzej klepał napinaczem i jak dobrze się zgrzane też klepał po zmianie na szela takie zjawisko nie wstępowało więc to świadczy o czymś. Z drugiej strony moich 2 kumpli lata tylko na valvo I nie narzekają. Więc z olejami to jest jest po prostu temat olejowo/oponowy.