Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 08.05.2025, 09:39   #1241
zimiok

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 15 godz 11 min 6 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post

Wszyscy wkoło, od znajomych po polityków dostają coraz większej korby na ekshumacje i wraz z nią kręcą na rympał, na odlew, dla osiągnięcia chwilowego rozgłosu. W rezultacie powstaje pogłos, mocno zniekształcający obiektywną rzeczywistość.
To dobrze czy to źle, że ekshumacjami zajęli się specjaliści a politycy trzymają się od tego z daleka?
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.05.2025, 10:37   #1242
Luti

Miasto: Reszel
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Luti jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 37 min 39 s
Domyślnie

Ad konkretów odnośnie ekshumacji w Pużnikach.

Na razie tyle:

Cytat:
Komunikat dotyczący aktualnego stanu prac wydało także polskie Ministerstwo Kultury. Jak czytamy: znaleziono fragmenty szkieletów co najmniej 42 osób[..] kobiet, mężczyzn i dzieci. Po przeprowadzeniu analiz laboratoryjnych zostanie podana ostateczna liczba ofiar, ich płeć i wiek. Podczas prac zabezpieczone zostały także przedmioty osobiste, m.in. guziki, fragmenty różańców, medaliki.
Nieco więcej info pod tą nitką

https://postpravda.info/pravda/wolno...i-w-puznikach/
Luti jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.05.2025, 11:45   #1243
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 20 godz 36 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
To dobrze czy to źle, że ekshumacjami zajęli się specjaliści a politycy trzymają się od tego z daleka?
To, co jest w interesie UA, niekoniecznie jest w naszym.

Rozbieżność z efektów nagłośnienia skali liczb i okoliczności mordów ekshumowanych ofiar jest inna dla Polski, inna dla Ukrainy.
Polityczne nagłośnienie jest bardziej słyszalne i niebezpiecznie podważa status ich bohaterów.
Dotyczy ludobójstwa, więc wykracza poza zwykłą zbrodnię uzasadniając polityczny wgląd w sprawę.
Choćby tylko powyższe uzasadnia pozostawienie tego tematu w nurcie politycznym państwowym, oczywiście wolnym od tzw przepychanek.

Nigdy żadnej ekshumacji nie robili sami politycy. Mam szacunek do różnorakiej specjalizacji i fachowości. Jest wielka rozbieżność, czym są instytucje polskiego IPN a ukraińskiego IPN. Chodzi o wielkość, możliwości i podległość polityczną.

Moja cytowana przez Ciebie wypowiedź dotyczy tej negatywnej fali, na której można politycznie zaistnieć. Temu mówię nie.

Niestety bez politycznych wymuszeń np. strona Polska nigdy nie doczekałaby całościowego podejścia do należnych nam ekshumacji. Należnych od 80, lub chociaż od 34 lat istnienia państwa Ukraina. Bez politycznego nagłośnienia, sami z siebie Ukraińcy nie podjęliby pełnoskalowych ekshumacji. A tak jest szansa.
Oczywiście może się skończyć wraz osiągnięciem korzyści UA z symetrycznego podejścia grób za grób, co ze względu na przerażające dysproporcje jest absurdalne. Zasadnicze zrozumienie kto był ofiarą, a kto mordercą niestety również zależy od polityki. Brak oddolnych ośrodków na UA pamiętających o Ofiarach, za to jest pełne poparcie od dołu do góry co do gloryfikacji ich morderców, zapisane w historii rodzin, społeczności ale i w państwowych ustawach.

Może w normalnie funkcjonujących krajach jest to możliwe.
Ja jakoś przełknę jedną, czy drugą polityczną wypowiedź, czy artykuł. Nie zniechęcą mnie bardziej lub mniej polityczne przesłanki takich wypowiedzi. Oddzielę prawdę od kłamstwa.
Po naszej stronie nie ma państwa przesiąkniętego „Wołyniem” w barwach i symbolach narodowych poza dniem pamięci o Krwawej Niedzieli 11 lipca. Nie ma na sztandarach powrotu na wschód choć podtrzymuje się pamięć o Polakach Wielkiej Rzeczpospolitej jako skarbie narodowej tożsamości.
To Ukraina powstała z dużej części jej ziem utraconych w zaborach i czci w barwach i symbolach pamięć po mordercach.
To jej prezydent obnosi się z symboliką organizacji za to odpowiedzialnych.
To na ich upamiętnieniach polskie Ofiary nazywane są okupantami
To historia bohaterów UA jest budowana w oparciu o ludobójczy kult. Tu dopiero jest polityka.

W sierpniu będzie uroczysty pochówek ekshumowanych Ofiar z Puźnik i zapewne morze współczucia. Bez polityków obydwu stron się nie obędzie.
A w nieodległym Czortkowie świeże kwiaty pod pomnikiem Chamczuka.
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.05.2025, 10:03   #1244
Boldun

Boldun's Avatar

Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Boldun jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 13 godz 36 min 11 s
Domyślnie

Tymczasem w Radawie 3go Maja odbyła się nie mała inscenizacja z upamiętniające tragiczne chwile sprzed 80 lat - napadu UPA na Wiązownicę.

Odważna inicjatywa biorąc pod uwagę ogólnopolityczną hucpę
Boldun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.05.2025, 18:42   #1245
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 dni 23 godz 28 min 43 s
Domyślnie

Stary 21.05.2025, 20:19   #1246
zimiok

Domyślnie

"Pomnik zamordowanych polskich więźniów w Miednoje został zdewastowany"
"Władze rosyjskie usunęły z Polskiego Cmentarza Wojennego w Miednoje symbole państwa polskiego, w tym płaskorzeźby Orderu Virtuti Militari i Krzyża Kampanii Wrześniowej."

A tyle tu było pisane jak to dobrzy sowieci dbają o historię, pamięć i godny pochówek swoich ofiar ....
https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/new...je,nId,7969623
Stary 21.05.2025, 21:56   #1247
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 dni 23 godz 28 min 43 s
Domyślnie

Ech znowu pożyteczny... odwraca uwagę od gróźb banderowców...
Stary 21.05.2025, 22:02   #1248
zimiok

Domyślnie

Porażająca błyskotliwość umysłu!!!!!
Teraz to mi zaimponowałeś!
Stary 23.05.2025, 01:52   #1249
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 20 godz 36 min 56 s
Domyślnie

O ile info o Miednoje ciekawe, to podejrzewam, że wstawiłeś je tylko jako poparcie Twojego poniższego komentarza:
Cytat:
"
A tyle tu było pisane jak to dobrzy sowieci dbają o historię, pamięć i godny pochówek swoich ofiar ....
Jednoznacznie zarzucasz piszącym w tym wątku jakąś chorą prorosyjskość.
Melon nazwał to dosadnie, ja pozwolę sobie odpisać dłużej, bo to Twój kolejny post w tym tonie.
Powtórzę, że to bardzo niebezpieczne w dobie nasilonych działań hybrydowych. Twoją krytykę zniosę, ale wiedz, że to są już niebezpieczne posądzenia niemające poparcia w rzeczywistości.

W tym wątku sowiecki Mord Katyński pojawił się jako wątek poboczny.
W jego rozwinięciu padł fakt oficjalnego przyznania się strony radzieckiej poprzez wypowiedź z 1990 jej prezydenta, przekazanie pochodzących z radzieckich archiwów dokumentów NKWD i tajną uchwałę politbiura KC KPZR z 7 kwietnia 1990 udostępnioną przez państwową agencję TASS, jako oświadczenie o bezpośredniej odpowiedzialności za zbrodnię katyńską decydentów Berii i Mierkułowa. Strona radziecka, wyrażając ubolewanie w związku z tragedią katyńską, oświadcza, że jest ona jedną z ciężkich zbrodni stalinizmu.
Owo przełomowe odwrócenie Kłamstwa Katyńskiego umożliwiło w Rosji działalność środowisk rodzin ofiar sowieckiego totalitaryzmu i konsekwencji powstania cmentarzy w miejscach ich pochówków i oznaczenia miejsc ich mordu.

To wszystko jedynie w kontekście braku podobnego działania UA w sprawie Kłamstwa Wołyńskiego, a konkretnie braku podobnych oddolnych inicjatyw promujących PRAWDĘ.

W sprawie dewastacji Polskiego Cmentarza Wojskowego w Miednoje warto przypomnieć sprawę sprzed 5 lat, kiedy usunięto 2 tablice pamiątkowe w Twerze. To właśnie tam, w piwnicy NKWD strzałem w tył głowy zastrzelono 6300 głównie polskich policjantów powołanych do obrony Polski w 1939 przywiezionych z obozu w Ostaszkowie.
Tablice wisiały 30 lat, jedna był rosyjska, druga zawieszona z inicjatywy Polskiej Rodziny Policyjnej. Polska tablica w dwóch językach wspominała ofiary:„Pamięci jeńców z obozu w Ostaszkowie zamordowanych przez NKWD w Kalininie. Światu ku przestrodze”.
Rosyjska: "Pamięci zamęczonych. Tu w latach 1930-50 znajdował się zarząd NKWD-MGB obwodu kalinińskiego i wewnętrzne więzienie".
(Twer od 1930 do 1990 sowieci przechrzcili na Kalinin)

Przeciwko usunięciu tablic Przeciwko usunięciu zaprotestowały polskie władze, stowarzyszenia krewnych ofiar Zbrodni Katyńskiej, policyjni związkowcy, Instytut Pamięci Narodowej, ale i rosyjskie środowiska naukowe z Rosyjskiej Akademii Nauk, zaś rosyjski Memoriał wystąpił do sądu o powrót tablic. Decyzji o zdjęciu nie podjęły władze miasta. Wykonał ją prokurator centralny argumentując przepisami i brakiem dowodów na zabójstwo tam polskich więźniów, mimo istniejących protokołów dwóch przesłuchań byłego naczelnika Zarządu NKWD potwierdzających zbrodnie.

W 2019 rosyjski Memoriał wydał biogramy polskich jeńców wojennych z obozów NKWD w Kozielsku i Ostaszkowie "Ubity w Katyni" i "Ubity w Kalininie, zachoronieny w Miednom"

W 2020 po otrzymaniu Pokojowej Nagrody Nobla rosyjski Memoriał został zdelegalizowany i zamkniety.

Cytat:
"
Manipulujesz!
W trosce o skracanie innych tematów ja wspominam ogólnie o Mordzie Katyńskim, Ty w jakimś celu rozwijasz i wspominasz o cmentarzu w Charkowie w kontekście umowy rządów o ochronie miejsc pamięci. OK

Ten akurat, jako jedyny z 4 Katyńskich Cmentarzy Wojennych pobudowanych po rozpadzie ZSRR w swojej nazwie nie posiada słowa „polski”. Powstał w pełni z inicjatywy Rodzin Katyńskich, za środki państwa polskiego i organizacji społecznych stale uzupełnianych na jego utrzymanie.
Za wspomniane przez Ciebie wojenne straty w ogrodzeniu i inne również zapłaci Polska, bo nie zapomina o ofierze swoich obywateli.
W Charkowie- Piatichatkach zostało pochowanych 4302 więźniów wojennych przetrzymywanych w ługańskim Starobielsku, zastrzelonych w piwnicy charkowskiego więzienia NKWD.

Cytat:
"
Jako adwokat diabła, może napiszesz jak to dobrzy banderowcy dbają o historię, pamięć i godny pochówek swoich ofiar?
Tylko nie pisz już proszę o przełomie w ekshumacjach.
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.05.2025, 07:27   #1250
zimiok

Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
Jako adwokat diabła, może napiszesz jak to dobrzy banderowcy dbają o historię, pamięć i godny pochówek swoich ofiar?
Tylko nie pisz już proszę o przełomie w ekshumacjach.
Manipulujesz!!!!
Nigdy wcześniej nie pisałem o przełomie w ekshumacjach!

Jeszcze raz zapytam. Skoro tyle dobrej woli u sowietów, to gdzie jest białoruska lista katyńska? Gdzie są ofiary obławy augustowskiej? Gdzie są groby ofiar operacji polskiej?

A z tymi działaniami hybrydowymi to już Cię całkiem poniosło nawet się trochę uśmiechnąłem.
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania