![]() |
#26 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Posty: 539
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
![]()
29.02.2016
Jedziemy do Sipi Falls. Celem są wodospady Sipi, ale ten rejon znany jest również z uprawy kawy. Na miejscu zatrzymujemy się na nocleg. ![]() Do wodospadów idziemy z lokalnym przewodnikiem, a potem na przydomowe pola gdzie uprawiana jest kawa. W Ugandzie oprócz dużych korporacji, które skupują i same uprawiają kawę na skalę przemysłową, propagowana jest uprawa âprzydomowaâ i sprzedaż indywidualna. Często można spotkać przy drodze osoby sprzedające kawę ziarnistą. Mieszkańcy są zachęcani do takiej formy zarobkowania. Dzięki temu w zasadzie nie spotyka się ludzi żebrzących. Nie tak jak w krajach arabskich czy zachodniej Afryce, gdzie co kawałek można spotkać się z natarczywością w proszeniu o datek â typu âgive me dirhamâ czy âgive me dolarâ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziki bananowiec ![]() A teraz uprawa kawy Sadzonki są pozyskiwane z krzaka już rosnącej kawy. Przez rok sadzonka rośnie w tzw. szkółce. Potem jest przesadzana na pole. ![]() ![]() Potem sadzonka jest przesadzana na pole. To jest jeszcze zielona, nie dojrzała kawa ![]() Kawa dojrzała jest koloru czerwonego ![]() ![]() Oddziela się czerwoną łuskę. Pozostaje ziarno â koloru szarego w takiej delikatniej osłonce koloru żółtego. Coś takiego jak u nas zborze. Ziarna umieszcza się w drewnianym wiaderku i tłucze kijem. Ziarna są tak twarde, że nie pękają, a dzięki temu oddziela się łuski od nich łuski. ![]() ![]() Następnie oddziela się plewy od ziarna za pomocą âŚ.wiatru ![]() ![]() Same ziarna praży się â proszę zwrócić uwagę jak błyszczą się ziarna â a trzeba wiedzieć że nie używa się do tego żadnych chemikaliów czy olejów. Kawa autentycznie pachniała. Cały proces wykonywaliśmy sami przy wsparciu miejscowych. ![]() ![]() Kawa jest gotowa. Pakowana i sprzedawana. Przywiozłem jej âtrochęâ jest naprawdę pyszna. Dla znających się â to Arabica. Chcieliśmy na miejscu spróbować jak ta kawa smakuje. Należało ją więc âzmielićâ czyli ubić za pomocą drewnianego kija. Parzenie odbywa się na sposób âarabskiâ â tzn. gotuje się wodę w dużym garnku, następnie wsypuje kilka kubków kawy, gotuje z 2 min. a następnie nalewa do kubków przez sitko â i gotowe. ![]() 01.03.2016 Następnego dnia wracamy do Entebbe, przez Kampale â hehe⌠dla nie znających realiów i klimatów miast wschodnich czy afrykańskich to może być ciekawe przeżycie. Wieczorem oddanie samochodów, a w nocy samolot powrotny I to by był KONIEC. Ostatnio edytowane przez kajman : 09.05.2016 o 20:40 |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Trekking - Kilimandzaro, Tanzania czy Kenia | gzyra | Przygotowania do wyjazdów | 1 | 23.05.2013 16:14 |
Wokół Zalewu Sulejowskiego | Pils | Kwestie różne, ale podróżne. | 2 | 30.08.2011 10:43 |
Uganda-czyli impresje z afrykańskiego piekła | Dunia | Trochę dalej | 24 | 17.03.2011 11:39 |