![]() |
|
Kwestie ró¿ne, ale podró¿ne. Jak nic z powy¿szego o podró¿owaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzêdzia w±tku | Wygl±d |
![]() |
#11 |
Zwyk³y przechodzieñ...
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
![]() Online: 2 miesi±ce 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
![]()
...sam Kury³o jest dla mnie niesamowitym cz³owiekiem!
To, czego dokona³ - czapka z g³owy i wielki uk³on! Nosi³em siê z zamiarem kupna jego ksi±¿ki, jednak po przeczytaniu kilku recenzji...odpu¶ci³em. "Có¿, wyczyn imponuj±cy, co do tego nie mam najmniejszych w±tpliwo¶ci, natomiast ksi±¿ka... S± ludzie, którzy posiadaj± dar pisania, lecz Piotr Kury³o do nich nie nale¿y. Zarówno jêzykowo jak i pod wzglêdem tre¶ci "Ostatni Maraton" pozostawia niestety wiele do ¿yczenia. Tre¶æ opiera siê przede wszystkim na wyliczaniu kolejnych przebiegniêtych odcinków oraz przemy¶leñ o Bogu i czasem o okoliczno¶ciach, w jakich siê autor znalaz³. I to te przemy¶lenia wzbudzi³y we mnie pewien sprzeciw - bynajmniej nie dlatego ¿e autor jest ¿arliwym Katolikiem. Ciê¿ko mi przychodzi³o czytaæ takie stwierdzenia jak to, ¿e ca³e szczê¶cie ¿e w chiñskiej dzielnicy jednego z miast jest ko¶ció³ katolicki bo to oznacza ¿e znajd± siê tam jacy¶ dobrzy ludzie... Mo¿e to li tylko niezgrabno¶æ sformu³owania, jednak mnie ra¿± takie spostrze¿enia i mia³y one spory wp³yw na odbiór ksi±¿ki. Generalnie rzecz ujmuj±c ksi±¿ka nie porywa, nie zachwyca, nie sprawi³a ¿e nastêpnego dnia chcia³am lecieæ do sklepu po buty do biegania. Przeczyta³am j±, natomiast nie mam zamiaru do niej wracaæ." "...wyczyn Pana Piotra jest jak dla mnie absolutnie niewiarygodny. Tak jak opisuje w swojej ksi±¿ce, wyprawa ta musia³a kosztowaæ go niesamowicie du¿o, zarówno fizycznie jak i psychicznie. Co do samej ksi±¿ki, to jest niestety bardzo mierna. Suche opisy to jedno, niezbyt bogaty jêzyk to drugie. Natomiast nawi±zywanie do aspektów wiary w co drugim akapicie, po czwartym rozdzia³em jest niepotrzebne i nu¿±ce. Choæ niew±tpliwie bardzo wa¿ne dla Pana Piotra. To co mnie dodatkowo irytuje, to po pierwsze zapisy wypowiedzi w jêzyku angielski, jak i to ze Pan Piotr przy tak olbrzymiej sile ducha, nieustêpliwo¶ci nie by³ wstanie nauczyæ siê podstawowych zwrotów w jêzyku angielskim. To jest jeden z niewielu przypadków, kiedy ksi±¿kê kupi³em "w ciemno", gdybym przeczyta³ fragment darmowy, to pewnie na zakup bym siê nie zdecydowa³" ...wiadomo, ka¿dy z NAS ma inne "potrzeby" czytelnicze ![]() Pozdro Orzep
![]() |
Tags |
kajak , kury³o , piotr , pod pr±d , wis³a |
Narzêdzia w±tku | |
Wygl±d | |
|
|
![]() |
||||
W±tek | Autor w±tku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
¯ywiec-Wis³a-Cieszyn.7-8 czerwiec | irekafrica | Umawianie i propozycje wyjazdów | 5 | 02.06.2014 17:21 |
Kajakiem do raju - Baleary 2010 | Zazigi | Trochê dalej | 58 | 11.02.2011 21:45 |
Taka tam traska czyli Szczyrk/Wis³a w 1.5h | ramires | Polska | 11 | 20.07.2010 17:35 |