Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Polska

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.05.2011, 21:41   #11
czosnek

czosnek's Avatar

Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
czosnek will become famous soon enough
Online: 11 miesiące 1 tydzień 2 godz 19 min 41 s
Domyślnie

Dzień drugi to głownie piękne widoki więc nie ma co psuć wrażeń mym smętnym gadaniem

Rano jak to rano, umycie zęba w mineralnej, pakowanie i wyjazd w kierunku Elbląga gdzie umówieni jesteśmy z resztą ekipy.

Zanim jednak nastąpił wyjazd, Janosik stwierdza, że Afryka chodzi tylko na jeden cylinder.
Janosik dzielnie zaczął pukać, dmuchać i potrząsać licząc, że coś to pomoże. Ja służyłem całą
moją wiedzą w zakresie mechaniki czyli podawałem śrubokręt.

W końcu Afryka lekko zażenowana odprawianymi wokół niej gusłami sama się naprawia dzięki czemu możemy jechać.

Do Elbląga postanawiamy jechać przełajowo. W Kwitajnach po godzinie błądzenia po lasach Tomek rozsądnie stwierdza, że nie ma czasu ani paliwa na kręcenie się jak gówno w przerębli i odjeżdża asfaltem…
Ja i moje poczucie nawigacji jesteśmy urażeni.

Dalszą drogę i my pokonujemy asfaltem jednak w miarę możliwości „asfaltem bocznym”
i o 11 meldujemy się w Elblągu

Elbląg jest ciekawym miastem. Większość starówki została na nowo wybudowana w ciągu ostatnich lat.

W porcie czeka na nas łódka z kapitanem Kiubem, kapitanową Doną oraz resztą załogi.

Pani Kapitanowa

Oraz Pan Kapitan

No to cała naprzód ku nowej przygodzie

Jest sielsko, anielsko, wędkarze machają przyjaźnie, choć niektórzy z załogi twierdzili, że „spier..alajcie” nie jest lokalną forma pozdrowienia.

Tym samym zaczynamy rejs po kanale elbląskim

Załoga twardych morskich zakapiorów

No i znów dochodzimy do momentu gdzie słowa są naprawdę zbyteczne w obliczu widoków

W Andrzeju obudziły się wspomnienia z czasów wielorybniczych

natomiast Janosik demonstruje jak ważnym elementem na morzu jest tężyzna fizyczna

Moja tężyzna została w domu przed komputerem więc mruczę pod nosem, że marynarz bez pełnego rynsztunku na sobie to dupa a nie marynarz .

Sekcja fotograficzno czytelnicza również na posterunku

No i płynie nam spokojnie to życie na wodzie aż w końcu dopływamy do największej atrakcji kanału elbląskiego czyli do pochylni mającej wywindować nasz stateczek na wyższy odcinek kanału

Łajba zapakowana na wózeczek. Po uderzeniu w gong informujący, że wszystko jest gotowe wyciągana jest na wyższy poziom.

Radocha przy tym jest wielka. Na górze należy uiścic opłatę za ta windę a przy okazji można pooglądać maszynownie

Pakujemy się na pokład i płyniemy do następnej pochylni

Po minięciu drugiej pochylni musimy zawracać ponieważ pochylnie są zamykane o 17.
Droga powrotna to znów piękne widoki

W Elblągu schodzimy na lad i już każdy na własną rękę wraca do domu.

Dziękuję bardzo całej ekipie za zajebisty weekend.

Ostatnio edytowane przez czosnek : 30.05.2011 o 22:13
czosnek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania