Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 09.12.2024, 14:21   #11
zimiok

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 22 godz 7 min 20 s
Domyślnie

I ja tam byłem. Nawet kilkukrotnie.

ATomku, pozwolę sobie uzupełnić cytat przez Ciebie przytoczony (powołujesz się na Gazetę Wschodnią, ale taki sam, tak samo wycięty znajduje się na…. Kresy.pl), gdyż wraz z Twoim podkreśleniem stwarza on wrażenie, że jedynym powodem ścigania sowieckiego blogera jest film o zbrodni OUN – UPA.

Po pierwsze, to informacja o powodach tych oskarżeń pochodzi od …. samego zainteresowanego. Starałem się, ale nie potrafiłem tego nigdzie zweryfikować.

Znalazłem za to inne przyczyny za które ścigany jest ten jegomość:
- według SBU wykonywał zadania bezpośrednio na zlecenie rosyjskich służb specjalnych, a mianowicie uczestniczył w przygotowywaniu i rozpowszechnianiu zainscenizowanych filmów z przesłuchań ukraińskich jeńców wojennych. Miał osobiście doradzać rosyjskiej Federalnej Służbie Bezpieczeństwa (FSB), w jaki sposób filmować przesłuchania i jakie pytania zadawać ukraińskim jeńcom wojennym. Po nakręceniu tych zainscenizowanych materiałów, Szarij montował je – w szczególności wycinając momenty, które były „niekorzystne” dla rosyjskich władz.

- W styczniu 2023 roku jego kanał internetowy na Youtube został zablokowany za rozpowszechnianie prokremlowskich narracji.

- z Ukrainy musiał uciekać na długo przed pojawieniem się owego filmu, bo już w 2012 r .

- W 2021 r. Litwa, w której znalazł początkowo schronienie uznała, że pomyliła się, gdy po ataku Rosji na Ukrainę w 2014 r. A. Szarij zaczął powtarzać publicznie narrację kremlowską i stał się jednym z głównych rzeczników propagandy antyukraińskiej nie tylko w tym kraju, ale także w Europie. Według danych służb litewskich jego działalność jest finansowana z Rosji. A. Szarij został uznany za persona non grata.

- Kiedy jednak A.Szarij założył własną, eurosceptyczną partię, jawnie popierający Putina Wiktor Medwedczuk - sam oskarżony w 2020 r. o zdradę stanu i zatrzymany przez SBU kilka tygodni temu - uznał jej członków za sojuszników. Pisał o nich na Twitterze: "Nasz pułk przybył. Wciąż istnieją siły polityczne gotowe do walki z bezprawiem, kontrolą zewnętrzną, antyrosyjską histerią i jaskiniową rusofobią".

Ten fragment lubię najbardziej:
„Pomimo ewidentnych związków z rosyjskimi służbami specjalnymi i kremlowską propagandą, w niektórych hiszpańskich mediach [jak widać nie tylko hiszpańskich ☹ ] Szarij jest kreowany na niezależnego dziennikarza […]”.

Dla zainteresowanych więcej tutaj:
https://fakehunter.pap.pl/raport/9e5...3-7add6edfed7a
https://zw.lt/litwa/litwa-odwolala-s...owi-a-szarija/
https://tvn24.pl/swiat/ukraina-proro...rani-st5700808
zimiok jest online   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania