|
|
|||||||
| Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#10 | |
|
arbozeniak
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 2 tygodni 5 dni 20 godz 9 min 28 s
|
Cytat:
A czy porównywalne? Zobaczmy. 1. Falzmann, Pańko, Lepper, Petelicki, Papała, Sekuła, Zientara, Olewnik - ci mi przyszli do głowy bez szukania w pamięci, nawet się nie starałem. O represjach np. rolników pisałem wyżej. Inwigilacja? Kamery na każdym kroku. 2. Gówniane żarcie i chińskie buble w sklepach. Większość emerytów nie ma na życie. Większość społeczeństwa nie ma żadnej własności, bo wszystko ma na kredyt czyli właścicielem jest bank. To też jest nędza. 3. Na mieszkanie nie czekasz 20 lat, tylko 35 i więcej, bo przez ten czas należy ono do banku. O ile jesteś w stanie doczekać, bo bank może się nagle upomnieć o spłatę natychmiastową. Klita 12mkw to apartament. 4. Elektryki, z którymi jest podstawowy problem - szybko zatankować. Nowoczesne auta, które po 3 latach (jak się skończy gwarancja) psują się na potęgę. A po 7 latach nawet na złom się nie nadają, bo sa z gównolitu i plastiku. 5. Tęczowość i bylejakość. Zamiast wódy amfa, i to już wsród gnojków. 6. Korupcja na każdym kroku. Ustawiane przetargi i szantażowani nagraniami z burdeli politycy, podatni na każdy najgorszy syf. 7. Jak nie weźmiesz dotacji, jak nie zakombinujesz, to będziesz bidok. Albo kredytu. A i tak będziesz bidok, bo wtedy należysz do banku. 8. Codziennie widzę eleganckie panie kupujące małpki. O amfie było wyżej. Ćpają nawet na poziomie urzędu gminy, a w korpo niemal wszyscy. 9. Smród i zanieczyszczenie wód i powietrza, ale jak zapłacisz to smród i zanieczyszczenie magicznie znika. W kieszeniach urzędników. 10. Ukrywanie zagrożeń typu wpychanie nas do wojny. To tak na szybko, namiastka tylko. I nie wciskaj mi tu, że za Gierka było lepiej. Napisałem, że zatęsknisz za Gierkiem. Co do kredytów Gierka jeszcze - 24 mld dolców, spłacone w 2012, trochę to trwało. Ciekawe ile wieków będziemy spłacać obecne. https://www.gov.pl/web/finanse/zadlu...skarbu-panstwa "Zadłużenie Skarbu Państwa (SP) na koniec października 2025 r. wyniosło 1.894.102,4 mln zł" Powiedz mi ile to jest, bo ja się już pogubiłem z tych cyferkach. Bilion? Biliard? Dla mnie wszystko powyżej miliona to abstrakcja. Zresztą milion też. Dla porównania: milion sekund to ok.12 dni. miliard sekund to ok. 32 lata. bilion sekund to ok. 32 tysiące lat. 1,89 biliona sekund to ok. 60 tysięcy lat. Co do "beczenia", że nie można palić węglem. Wyobraź sobie, że znam wiele rodzin w okolicy, których nawet z dofinansowaniem nie stać na wymianę pieca. Nawet na węgiel przestaje ich być stać, bo się drogi zrobił, odkąd zasypaliśmy kopalnie na rozkaz frau Ursuli. Ja mam to szczęście, że palę drewnem i że go mam sporo. Jeszcze, bo niedługo też mi każą wymieniać piec. I też mnie nie będzie stać. A ci na gazie też ledwo zipią i marzną. Ostatnio edytowane przez arbo : 09.01.2026 o 15:21 |
|
|
|
|