|
|
#1321 |
![]() |
Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.
Tam się nic nie zapchało, a wracając do mojego pytania rozpruję filtr oryginalny i hififlo może uda się zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego w oryginalnym filtrze. |
|
|
|
|
|
#1322 | |
|
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
Cytat:
Zawór na mój chłopski rozum ma 2 funkcje raz że zapobiega pozbywaniu się oleju z filtra po wyłączeniu silnika a dwa że wymusza obieg oleju niezależnie od filtracji w myśl zasady lepiej smarować olejem zanieczyszczonym niż wcale (znaczy zapchał się filtr to zadaniem zaworu jest ominąć filtr aby olej dalej się kręcił). |
|
|
|
|
|
|
#1323 |
![]() |
W filtrze jest dwa zawory i to nie zawsze bo np. filtr montowany w pozycji pionowej wejściem od góry ma tylko przelewowy, każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć. Wszyscy podniecają się olejami zapominając o zaworach w filtrach bo o wielkości środka filtrującego już było
https://www.youtube.com/watch?v=RDUxWlnSRXI P.S U Dzieja przestał działać zawór zwrotny |
|
|
|
|
|
#1324 |
|
![]() |
Nic nie wyjaśniłeś tym wywodem to powtórzę pytanie. Jakie działanie zaworu daje takie objawy jak głośna praca rozrządu czy klawiatury.
|
|
|
|
|
|
#1325 |
![]() |
Film oblukałeś tam chłopaki fajnie tłumaczą? Hydropopychacz i hydronapinacz takie efekty robią jak Dzieju pisał, jako uczony w piśmie znajdziesz jak to działa.
|
|
|
|
|
|
#1326 | |
|
![]() |
No wiesz, patrząc na to co napisał Dzieju,
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1327 |
![]() |
Co do problem Dzieja z Filtronem który notabene został sprzedany i gdzie ma fabrykę m.in.. kole Lwowa to jeszcze można kupić made for filtron np. https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...BrMTx8ruM2_VEh, a kto to zrobił i jak z jakością nie wiem może jest jak np. FŁT Kraśnik gdzie pod ich logo wsadzali najtańsze chińskie wyroby
A wracając do mojego pytania kupiłem Purfluxa LS892 [19zł] który wymiarami jest zbliżony do oryginalnego Hondy i HF204 , zrobię sekcję i spróbuję zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego, jak by kto nie wiedział to właśnie Purflux produkuje filtry oleju dla Hondy. Ten LS892 ma dwa zawory przeciw zwrotny i przelewowy |
|
|
|
|
|
#1328 | ||
|
![]() |
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#1329 |
![]() |
Użyteczna dla mnie chodź i dla większości co wsadzają inne filtry niż oryginał też się przyda
|
|
|
|
|
|
#1330 |
|
![]() |
Do czego?
|