![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Cześć.
Mam problem z rd03, motocykl ma przeszczepiony silnik 750 najprawdopodobniej z rd04. Sytuacja wygląda następująco: W czwartek motocykl działał normalnie, przejechał ok 50 km bez problemów. W sobotę rano, odpalony zatankowany przejazd do punktu A bez problemów podczas przejazdu do punktu B przy ruszaniu ze świateł zgasła i z niechęcią odpaliła. Wtedy zauważyłem, że obrotomierz podczas pracy pokazuje 0. AT nie maiła za bardzo siły jechać, wydawało się, że pracuje na 1 cylindrze. Zjechałem na bok, sprawdziłem dokręcenie klem na aku i były ok. Odpalała z trudem obrotomierz czasami ożywał i silnik ładnie pracował jednak po chwili zdychał i znowu praca na 1 gar. Jechała ledwo i gasła po kilkuset metrach, żeby odpaliła trzeba było kilka minut zaczekać. Taką jazdą na raty dojechałem do domu i zostawiłem motocykl w spokoju. W niedzielę zabrałem się do sprawdzenia co i jak i.... wszystko działało bez problemu. Odpaliła na strzała, na klemach ładowanie 14.5 (regler z Rzeszowa, aku spoczynkowo miało napięcie 12.5), poruszanie przewodami od modułów nie dawało żadnych efektów. Skoro już tam byłem to wszystkie wtyczki jakie widziałem potraktowałem środkiem do konserwacji styków. Sprawdziłem przy okazji zapasowe moduły z Aliexpres i nadają się na śmietnik, całkowity brak chęci pracy. Poskładane, sprawdzone raz jeszcze i odstawione pod pokrowiec. Poniedziałek rano, odpaliła pięknie, popracowała na ssaniu, siadam do jazdy i cyk pyk fik, obroty 0 pracuje jeden gar. Miałem przygotowany, naładowany aku z innej AT więc szybka podmiana bo doszły mnie słuchy, że trącone aku może powodować takie atrakcje. Po zmianie aku bez poprawy. Założyłem stary odpalam i znowu działa, siadam składam stopkę i nie działa. Odkręciłem czujnik odpalam ale dalej kupa, składam odpalam działa jak trzeba. Kask na łeb i w drogę, przejechałem kawałek ok 2km i ciekawostka, włączam kierunek obrotomierz pada i jeden gar pada, wyłączam ożywa a następnie pada i już nie wraca. Wtedy zaobserwowałem, że po włączeniu kierunków wskazania woltomierza przy zegarach zaczynają skakać, po wyłączeniu świateł obroty się podnoszą nieznacznie i wskazania woltomierza wzrastają o ok 1V. Plan na najbliższą przyszłość to sprawdzenie mas (gdzie powinny być punkty masy poza czarnym kablem między aku na rozrusznikiem?) Jak ktoś ma inną sugestię proszę o podpowiedź.
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2012
Miasto: mazowieckie
Motocykl: TA600, NT650V
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 6 godz 10 min 37 s
|
![]()
Może moduł ma jakiś zimny lut
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 13 godz 18 min 8 s
|
![]()
Prześledź masy w schemacie z Haynesa
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 27 min 38 s
|
![]()
Moduły zaplonowe masz dwa czy jeden?
Bardzo podobne objawy mialem z trampkiem.
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Dwa, co się u Ciebie okazało?
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 27 min 38 s
|
![]()
Zimne luty klasyka starych trampków jak u nas 3 furie, zamien je na jednym jest obrotomierz, pewnie padnie drugi cylinder ale obrotomierz bedzie działał.
Sa dobre zamienniki, poszukaj problemu na forum trampkowym.
![]() |
#7 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Zamienniki to raz, dziś już są. Kiedyś jak nie było to parę tych modułów naprawiałem zaczynając od swoich - gdzieś na forum trampkowym jest relacja z fotkami którą popełniłem kilkanaście lat temu.
Pozdrawiam Zimny Ps. Z opisu choroby to stuprocentowo wygląda na jeden z modułów, weryfikacja dla potwierdzenia to tak jak koledzy tu napisali zamiana wtyczek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Polichno
Motocykl: TA
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 godz 43 min 41 s
|
![]()
Zamień moduły miejscami zobaczysz który nie robi . I teraz są dwie drogi albo zamienniki (są ok) lub szukać CI600 od rd04 one raczej nie padają
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Czy tylko moduł? Do jednego z modułów jest podłączony przekaźnik pompy i obrotomierz.
Jeśli będzie zwarcie na tych obwodach to jeden garnek nie będzie pracował. Modułem sterują cewki impulsatora i podobnie padająca cewka impulsatora będzie robiła to samo. Jak jest pod ręką sprawny moduł to podmiana będzie szybkim testem, jak nie to trzeba po kolei posprawdzać resztę.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Jutro podmienię moduły miejscami i zobaczę jaki będzie efekt. Dzięki za podpowiedzi
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Osmand gubi pozycję | Robur82 | Mapy | 26 | 06.01.2024 12:16 |
Czasem odcina zapłon na sekundę miedzy 2 a 3 tys obr. | car-los22 | NAT - Warsztat | 2 | 12.05.2020 22:53 |
Cylinder w 2T | KORNIK | Inne - dyskusja ogólna | 5 | 02.08.2016 13:42 |
Gaśnie na pierwszym biegu, odcina prąda czy ki ch*** ! | AnubisXRV | Regularne czynności serwisowe | 6 | 14.05.2009 23:35 |