|
|
#1 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2017
Miasto: Żywiec, kiedyś piwna stolica kraju.
Motocykl: CRF1000
Online: 2 tygodni 7 godz 19 min 6 s
|
Cześć wszystkim. Moj dobry kumpel wymyślił sobie że kupi ww. motocykl. Jako że nie znam kompletnie tego moto proszę o opinie użytkowników, fajny, kijowy, na co zwrócić uwagę przy kupnie itp. itd. Z góry dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#2 |
![]() |
nie znam się ale się wypowiem
jeździłem Tracer9GT 2025, manual /jest wersja YAMT z automatem/, zawias elektryczny aktywny, QS góra dół, grzane manety, szyba w prądzie, bez podgrzewanych siedzeń /ponoć są w ofercie/, keyless /nie wiem czy to standard/, kufry twarde standard. Jakieś półtorej godziny. Niby niewiele ale coś tam mogę powiedzieć. podczas wszystkich testowych przejażdżek /przed kupnem T7WR/ jeździłem zupełnym przypadkiem na Tracerze9GT - mniemam, że pytasz o OBECNY nowy model - bo 2025 to duże zmiany i te poprzednie motocykle SĄ mocno inne. na poprzednich wersjach nie jeździłem aczkolwiek trochę dotykałem Nikena850 a tam ten sam piec - za mało jednak by pisać o różnicach. wiele osób narzeka na wygląd motocykla /zwłaszcza z przodu/ a mnie się on bardzo podoba ale zawsze miałem słabość do 'innych' rzeczy - doceniam ten wygląd i nie muszę się do niego przyzwyczajać - światła są chwalone choć ponoć nieidealne mimo zapewnień producenta - tzn oświetlenie działa ok i jest jasno ale automatyka czasami kuleje. nie jest to dokładnie oświetlenie matrycowe takie jak w samochodach. nie jeździłem w nocy więc nie mam nt temat zdania. pozycja za sterami jest zbliżona nieco do endóro/supermoto... coś takiego. siedzi się bardzo wysoko, blisko kiery, kierownica szeroka i dość wysoko. siedzenie przez półtorej godziny nie wzbudzało we mnie negatywnych emocji - płaskie, dość zwarte, szerokie. podobało mi się. pozycja do jazdy MEGA na plus. wysoko, wyprostowanie i aktywnie. Dobrze działający bezkluczykowy system /choć miałem jakieś problemy przekręcać pokrętło na ON - być może jest tam jakiś knyf/, który działa również na kufry. brawo Yamaha - tych braw będzie więcej. Duży ale nie przytłaczający wyświetlacz LCD - jak to u Yamahy - jest kilka sposobów wyświetlania info i wyglądów - nie lubię LCD za mocno ale ten podobał mi się - zwłaszcza biały z czarnymi cyframi. 5 minut i miałem wszystko ogarnięte - całe info na ręku, bez przytłaczających cyferek, grafiki, bardzo dobrze. Brawo Yamaha. Skoro już mowa o elektronice i interface jeździec/maszyna to całość obsługi odbywa się małym, fajnym joystickiem. Włączanie manetek również - trochę mnie to odrzuciło ale w sumie jak znalazłem to w 10 sekund bez instrukcji to chyba nie jest źle i jak się używa moto ciągle to jest pyk i zrobione. BARDZO intuicyjne menu, nieskomplikowane, proste. Niech się Honda przyjrzy jak się robi te rzeczy. SERIO. Brawo Yamaha. Z prawej strony kokpitu w owiewce jest dedykowany SCHOWEK na telefon z gniazdem USB. Moto nie ma co prawda CarPlay /co jest IMO wadą/ ale ma jakieś wbudowane jakieś navi Garmina. Nie wiem jak to działa - nie ocenię. Fajnie, że jest schowek z ładowaniem. Jest możliwość odbierania połączeń z poziomu moto. PEWNIE również widać kto dzwoni itd. Wolałbym CarPlay ale jeśli to ma działać tak zjebanie jak w Hondzie NT /do której bezpośrednio porównuję Tracera to dzięki bardzo/. Wzw z throttlebywire i elektrycznym zawiasem jest możliwość regulacji stopnia hamowania silnikiem, reakcji zawiasu na obciążenie przy przyspieszaniu/hamowaniu, oczywiście w standardzie są trzy mapy - między RAIN a SPORT jest ogromna różnica. Po początkowych obawach jeździłem tylko na sport. Moto ma IMU - czyli przy niebezpieczeństwie lowside'a w winklu odcina napęd, to samo znaczy również że ma ABS na zakręty. Bajery, bajery, bajery - ale jeśli przydać się mają raz jeden choć to niech będą. Co do zawiasu to jest to aktywne zawieszenie ALEEEEE napięcie wstępne ustawia się ręcznie. Przyznam, że nie bardzo kumam ponachujtowszystko. Wolałbym dobry, w pełni regulowany zawias i bez tych wodotrysków. PONOĆ usztywnia przód przy hamowaniu... Ponoć. Taki znak czasów jak mniemam. Wszyscy mają to mają i oni. Ciekaw jestem czy jest opcja na Tracer9 ze zwykłym zawiasem ale żeby zachować całą resztę. Nie mam zdania ani oceny co do tego zawieszenia. Jest dość sztywne ale na dziurach nie gubi się plomb. Hamulce - przy tej okazji napiszę - BARDZO dobre. Regulowana elekrycznie szyba to dla mnie MUS w takim moto i chwała Yamasze, że jest. Tu ponownie NTek Hondy wypada jak jakiś ubogi dupowóz /będzie o tym więcej/ - DO TEGO - szyba ma ustalony kąt nachylenia i zachowując ten kąt opływu suwa się tylko góra dół na swoich prowadnicach - mam 185cm i standard był za niski ale można kupić wyżsżą z Yamahy lub Givi. Givi fajniejsza. Mam w T7 i jest to SZTOS. Zatem przesuwając wyżej szybę nie zmienia się aerodynamika, nie ma turbulencji itd. Dobrze to jest zrobione a zakres regulacji to będzie lekko z 15cm. Pewnie w kwitach piszą. W NT szyba regulowana jest ręcznie /WTF!?/ a do tego zmiana wysokości wiąże się ze zmianą kąta nachylenia. Przy ustawieniu najwyższym mamy niemal PIONOWĄ pozycję szyby - chce urwać łeb tak jest turbulentnie. K...wa kolejny dramat w NT. MASAKRA. No... napisałem w uj jasny ale ani słowa o jeździe. Więc jak to jeździ bo to przecież jest najważniejsze. WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW. Silnik po prostu TORPEDAPETARDA. Gładki jak szkło, ciągnie zdecydowanie od dołu /2025 ma cięższy wał/, można ruszać w zasadzie z wolnych obrotów, do 3tys idzie naprawdę super, od 3 zaczyna się dziać zdecydowanie więcej NIEMNIEJ - przy jeździe na 6 biegu spokojnie można wyprzedzać od 90kmh jadąc w pojedynkę. Jazda 90-100 jest BARDZO gładka, pewna, moto idzie za ręką i szybko i niemal bez oporów reaguje na przeciwskręt. zdecydowanie lepsze prowadzenie niż w NT. o niebo. W jeździe pomaga FANTASTYCZNY quickshifter góra/dół. Miałem pewne opory aby redukować biegi bez sprzęgła ale maszyna czyni to w sposób niezauważalny - oczywiście jest blipper/międzygaz. Dla mnie - taka skrzynia jest IDEAŁEM między DCT, które w uj mi nie siadło, a zwykłym wrzucaniem biegów jak zwierzę naprawdę po 5 kilometrach zapomniałem o sprzęgle i nie chciałem go dotykać nawet odruchowo oł je!Odwinięcie z manety 3/4/5 to naprawdę solidny odjazd przy czym nie ma konieczność odkręcania pod czerwone pole - silnik jest żywiołowy, CHCE jechać. Piec w NT nie ma do niego żadnego startu. Wielu tutaj ma CRF z tym silnikiem ale serio nie rozumiem tej miłości. Wybaczcie ![]() Pokręciłem się trochę po lokalnych drogach i na powrót pojechałem na A4 tak aby między dwoma zjazdami trochę się rozpędzić. Dociągnąłem do 190 ale już od 140 moto zaczęło zachowywać się nerwowo i jest to najgorsze co mogę o nim powiedzieć. Było nieco podmuchów bocznego wiatru no i wiadomo na autostradzie powietrze nie jest spokojne ale powyżej 140 zacząłem odczuwać konieczność korekt i po prostu nerwowość. Nie jestem jedyny, który to odczuł bo w necie jest więcej takich świadectw. Sprawiedliwie oddaję NT zdecydowanie lepsze zachowanie przy 140-160kmh. Nie miałem żadnych uwag poza tym, że rozpełzała mi się wizja od turbulencji. BYĆ może założenie amortyzatora skrętu wyeliminowałoby całkowicie ten problem w tracerze... łyżka dziegciu. Niestety. Inna rzecz, że tak faktycznie ja bardzo rzadko jeżdżę powyżej 140 motocyklem, zwłaszcza jadąc gdzieś dalej. Niemniej - uczciwie opisuję. WYDAJE mi się, że niestety zjawisko to będzie się potęgować przy obciążeniu tyłu kuframi gdy przód będzie lżejszy... kufry są mocowane pływająco, BTW. co również pozwala eliminować takie zachowania... dodatkowo - mają ujowy 'modny' kształt, są małe. NT wygrywa tutaj absolutnie i całkowicie. GDYBYM kupował Tracera9 to brałbym zwykłą wersję i założył stelaż od GiVi i do tego jakieś normalne walizki. Nawet aluminiowe. Spalanie z testu przy 90 wychodzi poniżej 4l, przy 140 4.7l. w skrócie: gdybym miał siano i miejsce to Tracer9GT 2025 byłby u mnie w garażu na BANK. Bardzo dobre moto na czarne. Bardzo.
|
|
|
#3 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2017
Miasto: Żywiec, kiedyś piwna stolica kraju.
Motocykl: CRF1000
Online: 2 tygodni 7 godz 19 min 6 s
|
Dzięki Matjas za wyczerpujące informacje, o cos takiego mi chodziło
|
|
|
|
![]() |
|
|