Wątek: Piemont 2026
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Dzisiaj, 07:38   #32
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 18 min 15 s
Domyślnie

Alta Via del Sale
Miałem krótka przerwę na urlopik z żoną i dopiero wczoraj udało mi się zmontować ostatnią część.
Alta Via del Sale - jak powiedział Tom creme de la creme.
Startujemy ze swojej kwaterki i musimy dojechać ok 130 km asfaltem do Limone Piemonte. Jest to jedno z dwóch miejsc wjazdowych na płatny odcinek tej drogi.
Trasa jest otwarta od 20 czerwca do 18 października 2026 r.
Godziny otwarcia: 8:00–20:00 (ostatni wjazd o 18:00).
Dni zamknięte dla "silników": Wtorki i czwartki (wtedy trasa jest tylko dla pieszych i rowerzystów).
Opłaty: Wstęp dla motocykla kosztuje 15,00 €. Bilety można kupić przez oficjalny Portal Alta Via del Sale lub na bramce wjazdowej (np. w Limone Piemonte). Liczba miejsc dziennie jest ograniczona ponoć do 140 motocykli dziennie, więc ja kupiłem przez portal.
Dojeżdżamy Limone Piemonte, szybka kawka, lody i w trasę
I jak wspomniałem wcześniej myślałem, że najtrudniejszy na tym wyjeździe był zjazd z Forte Jafferau po mokrych kamlotach.
No i myliłem się
Tu jak uważnie się przypatrzycie na filmie to fragmentami jedziemy po dość nierównej skale na której leżą luzem mniejsze lub większa kamloty i do tego dosyć duża przepaść z jednej, a z drugiej skała.
Miejscami musiałem wymieniać prawie pampersa
Kładę Kajtka 3 raz na tej trasie ( raz z głupoty, raz nie wiem dlaczego raz ze strachu ) - jak pisałem to pierwszy off wyjazd w góry dla mnie i tu wychodzi brak doświadczenia oraz spękanie po tym jak mi się położył moto z niewiadomych przyczyn ( jest na filmie)
Ale trasa mega po przejechaniu Kuba i Paweł chcą wracać jeszcze raz ja stwierdziłem, że mi wystarczy , więc kierujemy sie asfaltem do Imperi na kawkę i pizzę. Powrotna droga nawiguje Paweł i wynajduje drogę tysiąca winkli
To był zajebisty dzień przeszło 500 km wracamy bardzo późno do kwatery gdzie tradycyjne winko i niestety w sobotę powrót do domu
Ps - jak pisałem jak ktoś chce plan/tracki dajcie znać to podeśle chyba że to da się jakoś wstawić na forum

I wersja dla tych co nie mają czasu
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem