Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Serwis Ramires (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=281)
-   -   Skanowanie 3D (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47331)

ramires 15.05.2025 21:40

Skanowanie 3D

2 Załącznik(ów)
W zasadzie na tyle sobie już temat ogarnąłem, że mogę to robić praktycznie na zlecenie.

Czarnuchy z XRV ale również bracia na mniejszych Trampkach mile widziani zawsze.

Baza już modeli się powiększa - póki co są to obrobione chmury punktów / trójkątów, ale obróbka na model CAD w trakcie - usprawniam sobie workflow jak i testuję różne oprogramowanie.

Pracuję na Creality Raptor Pro, pewnie w czerwcu dojdzie bezprzewodowy mostek aby nie być uwiązany przewodem do komputera jak i zasilacza.

Załącznik 142692

W tej chwili mogę dostarczyć pliki typu mesh (stl / ply / asc)
Obróbka na inne formaty - czy też model CAD pewnie od czerwca dopiero.

Chytry plan - digitalizacja wszystkich afryk (łącznie z wersją Marathon - to w wakacje nastąpi, bo mam temat dograny).

Skanowanie zgodnie z parametrami skanera - 5mm do 4000mm - chociaż już wiem jak to idzie obejść.

Załącznik 142693

maly 15.05.2025 22:40

Przydatny bajer.
Robiłem robotę bez dokumentacji tylko ze schematu,i po skończeni dwóch gości za pomocą podobnych skanerów robiło dokumentację.Zajęło im to 2miesiące.

ramires 15.05.2025 23:12

Wiesz, to jeden z ciekawszych skanerów na rynku - ma swoje plusy i minusy

Na szkoleniach używałem Artec'a który wymiatał począwszy od EVA bazowego aż po pełne lidarowe zabawki, gdzie skanowanie placu budowy trwa mniej niż kawa w maku...

Ogólnie biorąc mocno się wkręciłem w skanowanie, ale też mimo wszystko w wolnym czasie rozgryzam jak użyć fotogrametrii w optymalny sposób, bo czasem zdjęcia to wszystko co mogę zrobić a nie mam np. skanera ze sobą.

Rozważałem Revopointa w wersji standalone - a więc skanowanie bez kompa, ale z kim nie gadałem to jak raz posmakujesz laserowego trybu to będziesz go używać 80% czasu.
NIR jeszcze nie dopracowałem sobie, ale dlatego, że głównie mam lakierowane elementy do skanowania a czekam na paczkę ze sprejami do matowienia (przy okazji sprawdzę kilka teorii co działa dobrze niekoniecznie za 160zł/puszka - czyli np. wywoływacz do spoin/pęknięc, ale chcę też sprawdzić najbardziej budżetowy patent czyli alkohol izopropylenowy + talk i w zwykły spryskiwacz to wsadzić - alko odparowuje pozostawiając łatwy do usunięcia talk - czas pokaże, czy faktycznie).

JaTomek 16.05.2025 08:55

Cytat:

Napisał ramires (Post 879022)
Wiesz, to jeden z ciekawszych skanerów na rynku - ma swoje plusy i minusy

Na szkoleniach używałem Artec'a który wymiatał począwszy od EVA bazowego aż po pełne lidarowe zabawki, gdzie skanowanie placu budowy trwa mniej niż kawa w maku...

Ogólnie biorąc mocno się wkręciłem w skanowanie, ale też mimo wszystko w wolnym czasie rozgryzam jak użyć fotogrametrii w optymalny sposób, bo czasem zdjęcia to wszystko co mogę zrobić a nie mam np. skanera ze sobą.

Rozważałem Revopointa w wersji standalone - a więc skanowanie bez kompa, ale z kim nie gadałem to jak raz posmakujesz laserowego trybu to będziesz go używać 80% czasu.
NIR jeszcze nie dopracowałem sobie, ale dlatego, że głównie mam lakierowane elementy do skanowania a czekam na paczkę ze sprejami do matowienia (przy okazji sprawdzę kilka teorii co działa dobrze niekoniecznie za 160zł/puszka - czyli np. wywoływacz do spoin/pęknięc, ale chcę też sprawdzić najbardziej budżetowy patent czyli alkohol izopropylenowy + talk i w zwykły spryskiwacz to wsadzić - alko odparowuje pozostawiając łatwy do usunięcia talk - czas pokaże, czy faktycznie).

Kiedyś jak się bawiłem trochę w skanowanie to do niektórych celów przydatny był suchy szampon.

ramires 16.05.2025 09:15

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał JaTomek (Post 879052)
Kiedyś jak się bawiłem trochę w skanowanie to do niektórych celów przydatny był suchy szampon.

Będę testować, o suchym szamponie nie słyszałem, dzięki za tip

zamówiłem dzisiaj 200 mini magnesów okrągłych, aby mieć do markerów - naklejanie i ściąganie tego to jakiś dramat.
Dopóki nie zrobię stołu do skanowania z prawdziwego zdarzenia nieco będzie męki...

Koski wydrukowałem
Załącznik 142701

ale już widzę, że brakuje...

kilka wierzyczek muszę też zrobić. Ogólnie wkręciłem się na całego.

matjas 16.05.2025 11:19

forum epoki cyfrowej :D gdzieśmy dotarli! :D :D :D

JaTomek 16.05.2025 11:19

Cytat:

Napisał ramires (Post 879056)
Będę testować, o suchym szamponie nie słyszałem, dzięki za tip

zamówiłem dzisiaj 200 mini magnesów okrągłych, aby mieć do markerów - naklejanie i ściąganie tego to jakiś dramat.
Dopóki nie zrobię stołu do skanowania z prawdziwego zdarzenia nieco będzie męki...

Koski wydrukowałem
Załącznik 142701

ale już widzę, że brakuje...

kilka wierzyczek muszę też zrobić. Ogólnie wkręciłem się na całego.

Do skanowania przedmiotów z jednolitą teksturą przydaje się stolik albo jakieś inne urządzenie (mniej czy bardziej skomplikowane), które w przypadku używania ręcznego skanera pozwala na jego trwałe zamocowanie i jednostajne "omiatanie" przedmiotu wiązką. No i oczywiście zabawa z markerami ;)
Suchy szampon ma wiele zastosowań ale jednym z kluczowych jest nazwijmy to "sztuczne" poprawienie rozdzielczości skanera.

ramires 16.05.2025 12:21

Stolik się robi, od razu z maską markerów i wieżyczkami (aby było można od boku podchodzić i nie tracić widoku skanerów).

majkowski1 16.05.2025 13:58

Z DJasia pytanie może, ale nie drukował ktoś jakiejś porządniejszej popielniczki do auta... bo szlag mnie trafia z tym badziewiem typu kubeczki i na kratkę nawiewu, co można ledwie celnąć popiołem.. Może ktoś coś?? Albo ramires może przyjmie zlecenie... ? ;)

ramires 16.05.2025 14:05

druk i popielniczka to już żart sam w sobie. Temperatura plastyczności PLA to 60 stopni, reszta wyżej, ale chyba nie aż tak aby pety w niej gasić.

Laminat/żywiczne rzeczy chyba też odpadają, ale można coś z amelinium zrobić, wpasować albo jak kumpel na chama z piersiówki z nierdzewki zrobił sobie bo nie miał fabrycznie w jakimś tam samochodzie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:47.