![]() |
Przekoszona kierownica
Witam.
Nie wiem czy dobry działa, proszę przenieść do właściwego jeśli to nie problem. Zaliczyłem małego paciaka, a dokładnie to chciałem ominąć kałuże... przód przejechał a tyl uśliznął mi się na błocie i położyłem się na lewy bok. Prędkość była minimalna, nic się nie stało (poza rysą na dumie:lol8:) motorek oparł sie na gmolach i kierownicy. Jak wracałem do domu to miałem wrażenie że kierownica jest lekko skoszona. Kierownica jako sama kierownica jest ok tylko mam taki odczucie jakby sam lewy reiser lekko sie ugiął. W niczym to nie przeszkadza, jak mówi powiedzenie głupi nie wie o co chodzi, mądry powie że tak ma być :lol8: no ale głupie odczucie jest że prawa strona jest nieco wyżej (dalej do przodu) niż lewa. Pomiędzy górna półka a uchwytem jest jakas gumowa tulejka, mogło tam sie odkształcić ewentualnie wygiela sie śruba która trzyma ten uchwyt? Można to jakoś delikatnie próbować naciągnąć? To wszystko sa elementy aluminiowe i dość dlugie te wieżyczki to troche sie boje pchać tam ręce żebym nie przedobrzył i nie urwał czegoś :(:Sarcastic::rolleyes: |
Zaprzyj koło o krawężnik i lekkim pewnym ruchem nastaw kierownice. Standard w AT, nic nie urwiesz.
|
Pewnie wszystko całe. Tak jak kolega piszę. Zablokuj przednie koło i ustaw jak powinno być. Na gumach łatwo przekosić. Czasami potrafi i na pułkach ale to wyjdzie w praniu.
|
Jeśli jest podobnie jak w XRV to poluzuj wyprostuj i skręć.
Kiedyś kolega się położył niemal nową Tesco 07a, koło i kierownica skrzywione. Za pół darmo chciał mi sprzedać, oparłem o futrynę i po prostowałem. Po latach stwierdzam że teraz bym od niego ją kupił a nie prostował ale to już inna historia. |
Wielkie dzięki:Thumbs_Up::zdrufko:
Takie miałem przeczucie że to nie sa śmiertelne obrażenia hehehe i cos musiało przyjąć ciężar moto jak sie położył. Jadę na myjnie umyc go z blota to akurat spróbuję to naprostować. Jeszcze raz dzięki. |
W CRF1000 AS miałem podobnie. Na wąskiej górskiej ścieżce chciałem zawrócić i źle postawiłem noge.. za daleko do podłogi.. ajj... położyła się.. i to kołami w góre ścieżki.
Po podniesieniu kierownica krzywa. Dało rade naprostować ręcznie |
z tym prostowaniem kiery poprzez zablokowanie koła to nie jest dobry sposób.
można potem szukać numeru do niejakiego Króla. lub kogoś kto potrafi. |
Pacjent bedzie żył hehehehe, zaparłem sie do ściany i naciagnalem, aż nawet przedobrzylem. Byłem zaskoczony, że to tak łatwo sie daje uginać
|
Eeee..... nie wierzę że tam takie gówniane koła.
|
Cytat:
Żeby było więcej to pewnie by trzeba bylo to rozkręcić, zgodze sie z tobą zeby nie pokrzywić felgi albo gdzies na lagach nie przestawić, a tak to mozna powiedzieć że dobrze sie oparłem i sie wyprostowało. Pewnie jakbym dał kierownice ma w prawo do końca i sie dobrze zaparł to tez bym wyprostował |
Co prawda w crf1000 ale - zawsze puszczam mocowanie kierownicy (na samej gorze) i wtedy prostuje.. Zwykle po puszczeniu już sama dużo wraca do "prostego"..
|
I od tego się powinno zacząć
|
koła - jakiekolwiek by one nie były - NIE SĄ robione aby przenosić tego typu obciążenia/naciski. nawet krzyżowy zaplot BMW potrafi się rozjechać przy normalnej eksploatacji - zresztą słyszałem też o bezdętkowych kołach w NAT, które miały bicie po jednym sezonie.
najlepiej poluzować po podniesieniu moto na półkach, no i silentbloki kiery też potrafią siąść po przyziemieniu. powodzenia w prostowaniu tego co nieproste :D w życiu również :D |
Na chwilę obecną pacjent po zabiegu prostowania kierownicy żyje hehe. Pojeździłem troche po okolicy i nie czułem jakichś zmian... myślę zmieniać opony na koniec sezonu to będzie widać przy wyważaniu czy cos sie rozeszło na szprychach.
Zreszta jak pisałem wczesniej to bylo minimalne przekoszenie wiec nie trzeba bylo wielkiej siły wiec kolo pewnie nie ucierpiało. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:31. |