![]() |
Świeży nabytek
Dzień dobry,
Jak w tytule nabyłem dzisiaj afryke RD07 1994 . Pytanie, czy oprócz wymiany oleju i filtrów, jest coś jeszcze na co zwrócić uwagę ? Motocykl jest zablokowany na A2 , pytanie jakie czynności sa potrzebne aby odblokować motocykl do pełnych możliwości ? |
Pierwsza czynność to powitalnia !
|
Nie wiemy nic o tym motocyklu więc skąd mamy wiedzieć jak Ci pomóc?
|
Przywitaj się i jedziem dalej... Pompa, regulator, kiwaczka, łożyska w kołach itd... Nie oczekuj, że dostaniesz na tacy, bo nie dostaniesz. Czytaj forum, tu na temat tego motocykla jest wszystko rozpisane, a sprawdzić musisz wszystko, bo masz starego chrusta :)
No... to zdrów ;) |
Pokaż wałek pjękny kawalerze.
|
Avalensis skąd jesteś?
|
Swoją drogą dawno nie widziałem, żeby ktoś kupił Afrę spontanicznie i bez przygotowania.
Na ogół to świadome wybory. |
Czesc oprócz filtrów i oliwy warto zerknac do furi afrykańskich a to pompa i regler
|
To może podam wiecej informacji, żeby uniknąć dalszych spekulacji.
RD07 78k nalotu, zdjęcie wałka podeślę jak ogarnę jak. Skąd jestem: Tarnów małopolska. Afryka nie była kupiona spontanicznie, oglądałem parę motocykli , ten był najładniej "uchowany" , afryka mimo wielu motocykli na rynku była moim marzeniem od ZAWSZE, mimo że jest starsza ode mnie . Co do motocykla ładnie odpala i pracuje na zimnym czy ciepłym zero niepokojących objawów, dźwięków, wycieków. Wiem o wszystkich bolączkach , pytanie było bardziej skierowane do Waszego doświadczenia ( jak o nią najlepiej zadbać). |
3 Załącznik(ów)
Tu zdjęcia wałka.
|
Następna zębatka Ori + klej.
|
Cytat:
Najlepiej zaraz. Jeżeli tak wygląda wałek, to od razu sprawdź stan wtyczek reglera i napięcie ładowania. |
Wtyczki ok , ładownie 12.9/13 v
|
Klej i wpakuj ten włoski patent
https://kkbike.it/pignoni/107pignone...on-11616t.html |
Jest tu na forum cały elaborat na temat wklejania zębatki. Popełnił go Mallory. Wkleisz i będzie git. Po stanie wałka mozna wnioskować, że te 78 tys. nalotu to raczej 178, choć różnie to jest.
Tak czy siak babce należy się dokładny przegląd. Powodzenia:) |
No to dużo za niskie, powinno być przynajmniej 14 do 14,3.
|
Przy jakich obrotach mierzysz to ładowanie?
|
Mierze na jałowych obrotach
|
Sprawdź też przy wyższych 2tys, 4tys.
|
Tak jak Dzieju pisze. Stan ładowania przy tych plus minus 1200 obrotach niewiele mówi. Włącz też odbiorniki. Np światła mijania i zmierz stan ładowania.
|
Mimo zmiany obrotów , ładowanie takie samo. Co wiecej patrząc w internet zobaczyłem, że kostki powinny być dwie a tu jest jedna okrągła a wiązka z żółtymi przewodami spięta jest na krótko i owiniete izolacją .
|
Okrągła kostka jest to tak jak fabryka wypuściła. Przewody fazowe łączone na krótko to standardowa przeróbka jaka jest stosowana przy tym motocyklu. Masz ładowanie do roboty.
|
Czyli należy wymienić regulator napięcia ?
|
I wtyczki pokaż tylko w środku.
|
3 Załącznik(ów)
Przesyłam zdjecia
|
Cytat:
Ps. Dobrze jest przed wymianą pomierzyć napięcie miedzyfiazowe prądnicy. To te trzy żółte kable co wychodzą z silnika. Masz je zlutowane i zaizolowanie tą pasiastą izolacją. |
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/kkbike-zeb...hoC6yoQAvD_BwE |
Jakiej byś nie założył na pewno trzeba wklejać.
|
Cytat:
|
Nie straszcie chłopaka,
przyjedź na zlot w Białym Brzegu to wszyscy WSZYSTKO CI wytłumaczą. 12-14 Września.-czekamy ciał |
O! Wszystko będziesz miał wyłożone jak na tacy. Tylko czy będziesz potem pamiętać...:D
|
NA PEWNO będzie pamiętał recepcje
|
Może nawet tylko to :)
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Avalensis nie słuchaj tych starych szyderców. Kup oryginalną zębatkę i jeździj. Wtyczka reglera wygląda bardzo dobrze.
|
Cytat:
Jako dodatkowy test wsadź do pomiaru sprawny/ dobry akumulator i ponownie sprawdź napięcie. Wtedy będzie wiadomo na pewno czy regulator czy akumulator. |
1 Załącznik(ów)
Na foto zaznaczyłem przekaźnik rozrusznika.
Odpenij wtyczkę z góry i zobacz w jakim stanie są styki. Zajrzyj do bezpiecznika (zapasowy powinien być pod stycznikiem w gumie). Tą taśmę izolacyjną też bym odwinął i sprawdził połączenie żółtych przewodów stator-regler. Musi być lutowane! |
Nie straszcie chłopaka, moto zrobi jeszcze zylion kilometrów. Wklej zębatkę jak opisał Mallory, sprawdź prądy/regler i będzie git. Jeszcze styki w pompie przejrzyj.
|
Jak go nastraszą tyloma przebudowami to jeszcze sprzeda zamiast jeździć.
Nie mam lutowania zamiast kostki i nadal styki bardzo ładne więc nie ma co panikować tylko dbać i jeździć. W xrv nie ma żadnych problemów są tylko naturalne zużycia lub zaniedbania. Nie słuchaj o wymyślonych "furiach" to jedynie skutek eksploatacji czasem specyficznej. Po prostu ustal co z ładowaniem, zmień zębatkę, zrób parę tyskm i sam zobaczysz czy jest co robić. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:05. |