Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ chlodzenia (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Płyn chłodniczy w oleju (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23077)

polnybandzior 11.02.2015 22:47

Płyn chłodniczy w oleju

Od pewnego czasu zaobserwowałem, że poziom oleju wzrasta. Po długich obserwacjach doszedłem do tego, że sprawcą jest płyn chłodniczy. Motocykl nie kopci na biało więc dostaje się tam inną drogą.
Według mnie chyba jedyna droga do przecieku to okolice pompy wodnej... a może macie jakieś inne pomysły?? Bardzo proszę o pomoc.

Misza 11.02.2015 23:21

Jakby płyn się tam dostał to powstało by masło... To raczej benzyna. Nieszczelne zaworki iglicowe w gaźnikach.

polnybandzior 11.02.2015 23:26

Heh wychodzi na to , że świetne były te moje długotrwałe obserwacje :)
Olej jest klarowny ale nie mogę wyczuć w nim zapachu benzyny. Dawałem mechanikowi gaźniki do obejrzenia, mówił że wszystko jest ok.

Artek 11.02.2015 23:34

Znaczy ubywa płynu w zbiorniczku lub chłodnicy i podnosi się poziom oleju tak?

polnybandzior 11.02.2015 23:41

Dokładnie. Ubywa płynu a poziom oleju rośnie. Ale tak sobie teraz myślę, że może być to przypadek. W jaki sposób można to sprawdzić, czy te zaworki są przyczyną??

Franz 12.02.2015 07:13

Jesli olej jest klarowny to nie moze być plyn. Ten nie miesza sie z olejem.
Tak jak wczesniej napisano, robiloby sie stopniowo maslo

strobus1 12.02.2015 19:53

Benzyna ciecze przez nieszczelne zaworki w gaźnikach i via kolektory ssące wpływa do cylindra przez uchylony zawór ssący. Stamtąd już krótka droga pod tłok do oleju silnikowego. Jednak żeby tak się stało muszą być jeszcze warunki dodatkowe: niezamknięty kranik paliwa, uchylone zawory ssące (losowa sprawa)/nieszczelny zawory ssące i sporo benzyny w zbiorniku. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to przy zimnym odpalaniu będziesz miał ewidentne objawy zbyt bogatej mieszanki. Benzynę trudno węchem wyczuć w oleju silnikowym.
A i jeszcze jedno - poziom oleju sprawdzasz na zimnym czy ciepłym silniku?

polnybandzior 12.02.2015 20:37

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 417320)
Benzyna ciecze przez nieszczelne zaworki w gaźnikach i via kolektory ssące wpływa do cylindra przez uchylony zawór ssący. Stamtąd już krótka droga pod tłok do oleju silnikowego. Jednak żeby tak się stało muszą być jeszcze warunki dodatkowe: niezamknięty kranik paliwa, uchylone zawory ssące (losowa sprawa)/nieszczelny zawory ssące i sporo benzyny w zbiorniku. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to przy zimnym odpalaniu będziesz miał ewidentne objawy zbyt bogatej mieszanki. Benzynę trudno węchem wyczuć w oleju silnikowym.
A i jeszcze jedno - poziom oleju sprawdzasz na zimnym czy ciepłym silniku?

Poziom oleju sprawdzałem na zimnym i ciepłym wiele razy. Poziom oleju rośnie na tyle że raz na 2 tygodnie spuszczałem po 100 ml. Nie wspominam nawet o tym ile razy olej zmieniałem pod koniec sezonu :)

bicio 12.02.2015 21:09

Zobacz czy nie masz "rosołu" w zbiorniczku wyrównawczym i pod korkiem chłodnicy.
Aha i wymień tak czy owak te zaworki bo pewnie są stare stwardniałe. To nie jest jakiś duży koszt i roboty też pół h.

Rallyman 12.02.2015 21:16

...i zwolnij mechanika :)

fassi 12.02.2015 22:29

Moze mi ktos wytlumaczyc jaka roznica jest w sprawdzaniu oleju na zimno i na cieplo?

Fizolof 12.02.2015 22:46

Cytat:

Napisał fassi (Post 417370)
Moze mi ktos wytlumaczyc jaka roznica jest w sprawdzaniu oleju na zimno i na cieplo?

Poziomu oleju na bagnecie. Na ciepłym jest go mniej, na zimnym więcej.

strobus1 12.02.2015 23:05

Cytat:

Napisał polnybandzior (Post 417331)
Poziom oleju sprawdzałem na zimnym i ciepłym wiele razy. Poziom oleju rośnie na tyle że raz na 2 tygodnie spuszczałem po 100 ml. Nie wspominam nawet o tym ile razy olej zmieniałem pod koniec sezonu :)

Nie ułatwiasz sprawy... Sprawdzaj zawsze na ciepło jak Pan Buk przykazał. Droga mieszania się benzyny z olejem silnikowym o której pisałem występuje i ma znaczenie przy dłuższych postojach. Jeśli nie chcesz wymienić owych zaworków to może zacznij zakręcać kranik na noc?? Zlewanie oleju (kto to Ci doradził?) to bardzo zły pomysł. Jeździłeś więc na mieszance oleju z benzyną o coraz większym udziale tej ostatniej.
Uszy do góry, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - masz najczystszy silnik na forum :D

polnybandzior 12.02.2015 23:07

Cytat:

Napisał bicio (Post 417341)
Zobacz czy nie masz "rosołu" w zbiorniczku wyrównawczym i pod korkiem chłodnicy.
Aha i wymień tak czy owak te zaworki bo pewnie są stare stwardniałe. To nie jest jakiś duży koszt i roboty też pół h.

W zbiorniczku wszystko czyste i dobrze wygląda A pod korkiem też jest ok. Zaraz zamawiaM zaworki i w nast. Weekend je wymienię. Zobaczymy, może pomoże :)

strobus1 12.02.2015 23:28

No pewnie. Bo przy okazji rozgrzejesz naczynie w którym ten olej się mieści. A amelinium dosyć dużą rozszerzalność cieplną posiada. A tak w ogóle to co ja ci o dylatacjach mam opowiadać ?? Panie inzyznieze Fazzik prosimy o wykład

fassi 12.02.2015 23:29

Nie czaje tej magii z tymi pradami wzbudzajacymi aku i olejami cieplymi i zimnymi. Szukam zrodel ;)

Robin 12.02.2015 23:47

Kurcze chyba mam zepsutą Afrykę, bo u mnie na ciepłym mam poziom wyższy niż na zimnym.

bass 13.02.2015 00:42

cały ten temat jest zajebisty :D taki typowy na zimowe wieczory i brak kolców w oponach
:haha2:

Franz 13.02.2015 07:32

Ciezczy o wyzszej temeraturze zawsze bedzie troche wiecej niż nizszej ze wzgledu na jej rozszerzalnosc.nie wiem na ile to bedzie widoczne.
Sprawdzalbym na gorącym ale kilka chwil po zgaszeniu silnika aż caly olej scieknie.
W endurakach z sucha miska olejowa tyko tak mozna sprawdzic wlasciwy poziom oleju
Po jego dobrym zagrzaniu ,,inaczej bedzie go dużo za dużo
W skrajnym przypaku kiedy bedzie oleju za dużo w ukladzie zamknietym jest spalanie oluju lub rozdupcenie zbiornika wyrownawczego
Najprostszym przykładem zmiany objętości pod wplywem temperatury jest zwykly termometr

Lepi 13.02.2015 08:34

Cytat:

Napisał fassi (Post 417370)

To jest proste. Zimą przyjemniej się sprawdza na ciepłym a latem na zimnym.
Moim zdaniem obecnie tylko na ciepłym.

maciej33 13.02.2015 17:17

A probowales wlaczyc I wylaczyc??

fassi 13.02.2015 17:30

Rozszerzalnoc objetosciowa oleju silnikowego wynosi 0,00093/K
Afryka ma 2.5 litra oleju, roznica temperatur oleju to 80 - 20 = 60K.

2,5 litra x 0,00093/K x 60K = 0,1395 litra czyli na cieplym silniku jest poltorej setki wiecej. Zwazywszy na to ze olej cieply szybko splywa na dol zasilajac pompe o tyle olej zimny klei sie do kartera i powoli idzie na dol i tak dobrze nie zasila pompy. Moim zdaniem na zimnym silniku potrzebujemy wiecej oleju niz na cieplym.

bass 13.02.2015 22:23

:lukacz:

strobus1 13.02.2015 23:58

Cytat:

Napisał fassi (Post 417528)
Zwazywszy na to ze olej cieply szybko splywa na dol zasilajac pompe o tyle olej zimny klei sie do kartera i powoli idzie na dol i tak dobrze nie zasila pompy. Moim zdaniem na zimnym silniku potrzebujemy wiecej oleju niz na cieplym.

Znaczy sie mam zalewać więcej zimą a mniej latem??
A ja gupi robiłem na odwrót - zimą zadowalam się mniejszą objętością a latem stanowczo więcej potrzebuję płynów :p

Arovka 14.02.2015 11:48

Cytat:

Napisał bass (Post 417590)
:lukacz:

Hahaha!!
Miaełm tak w aucie powodem była spękana głowica.

Franz 14.02.2015 17:16

Masz fajny profil Arovka:)
Przystojniak :D

Melon 14.02.2015 20:52

Cytat:

Napisał Fizolof (Post 417373)
Poziomu oleju na bagnecie. Na ciepłym jest go mniej, na zimnym więcej.

Rozgrzany olej się rozszerza a tym samym jest go więcej.

Lepi 15.02.2015 11:22

Fassi, az poszukam kalkulatora bo w Twoje wyliczenia trudno mi uwierzyc.

kjakub 15.02.2015 18:42

Obliczenia są poprawne przy założeniu, że wszystkie oleje mają taką samą rozszerzalność termiczną i jest ona stała w zakresie 10-100 stopni C (co w praktyce rzadko ma miejsce). Jednak ja bym założył wyższą temperaturę oleju w nagrzanym silniku - jakieś 90 stopni, co przekłada się na objętość większą o trochę ponad 150 ml.
Żeby było ciekawiej, to trzeba pamiętać o rozszerzalności aluminium, przez co w nagrzanym silniku miska olejowa (karter) ma trochę większą objętość - poziom oleju będzie niższy niż na zimno, po dolaniu tych 150 ml.
Przy zimnym silniku wcale nie musi być więcej oleju, gdyż ze względu na większą lepkość lepiej przylega do smarowanych powierzchni i w ten sposób spełnia swoje zadanie.
Oczywiście pisząc o zimnym silniku w domyśle wypowiadam się o przypadku, gdy motocykl został pozostawiony gorący i nie uruchamiany do pomiaru poziomu oleju na zimno - póki silnik był ciepły i tak znakomita większość oleju zdążyła spłynąć z głowic do miski i tam pozostała.

Lepi 15.02.2015 21:47

Sprawdziłem obliczenia. Faktycznie olej ma sporą, dla mnie zaskakującą, rozszerzalność cieplną.

szynszyll 18.02.2015 10:50

pewien stary mechanik uczulil mnie kiedys na wydmuchiwanie oleju sprezonym powietrzem z zamknietych przekrojow - szczegolnie gwintowanych zakrecanych sruba. po rozgrzaniu taki zamkniety sruba olej potrafil tak 'speczniec', ze rozrywal karter.

fakt, faktem - ja tez w pierwszej chwili nie uwierzylem w az taka rozszerzalnosc: 0,15 na 2,5!!! masakra :(

Robin 18.02.2015 11:02

Ooo, to może to jest przyczyną niezidentyfikowanych świerszczy w Afrykach. Np śruby trzymające dzwigienki zaworów I wałek rozrządu wkrecane są w głowicę w takie ślepe nagwintowane profile. ???
Taka myśl z rana, hmmm

bass 19.02.2015 17:05

Zacznij spożywać alkohol na wieczór, nie będziesz miał dziwnych myśli o poranku :D

Kazmir 19.02.2015 22:19

:chleje:wieczorem zdecydowanie:haha2:

Melon 20.02.2015 18:17

Ciecz jest nie ściśliwa więc zawsze wydmuchuje się ślepe gwinty.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:17.