Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

dzinks 13.09.2021 06:13

Gratulacje :-)

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Faland86 13.09.2021 06:41

Cytat:

Napisał Krisstel (Post 747975)
Dzieńdoberek Państwu. W piątek, piąteczek, piątunio wreszcie po długich oczekiwaniach dotarła do mnie CRF300L :D:bow:

Gratuluje! Kolega swoja 300Lke odebral tydzien temu. O Rally nadal nic nie wiadomo 😔

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zenonek 13.09.2021 07:44

Cytat:

Napisał Krisstel (Post 747975)
Dzieńdoberek Państwu. W piątek, piąteczek, piątunio wreszcie po długich oczekiwaniach dotarła do mnie CRF300L :D:bow:

Gratuluję. A jak ją koledze dostarczono, salon dowiózł czy jakaś inna firma. Ja mam dylemat jak odebrać moto, mam 200 km do salonu.

Krisstel 13.09.2021 09:14

Dzięki Panowie. Salony współpracują z firmami kurierskimi zajmującymi się tylko dowozem moto do klienta. Taka przyjemność 500-600 cebulionów (w zależności od salonu) i z tego co pamiętam, niezależnie od odległości. Takie info z dwóch, do których dzwoniłem.
Mi wieźli ze Szczecina na południe.

Zenonek 13.09.2021 10:11

Dzięki za info. Czy to była dostawa jakimś dedykowanym busem czy solówką na palecie? Dobrze zabezpieczyli, nic się nie stało?

przemo77390 13.09.2021 10:18

Cytat:

Napisał Zenonek (Post 747982)
Gratuluję. A jak ją koledze dostarczono, salon dowiózł czy jakaś inna firma. Ja mam dylemat jak odebrać moto, mam 200 km do salonu.

Wsiąść w pociąg lub PKS i już 200 km mniej do docierania.

Dandi 13.09.2021 11:24

Co do wersji Rally, która miała być 10.09. mam informację o przewidywanym transporcie do Europy na 23 września. Jeśli dotrze zgodnie z planem to w Polsce powinna być 4 dni później. Taką wiadomość otrzymał mój dealer z centrali Hondy:

Opóźnienia w dostawach wynikają z tematów covidowych a także w związku z problemem jaki wystąpił w kanale sueskim – nadal są tam duże problemy z przepustowością.

Są to tematy na które wpływu nie mamy. Podobne problemy dotykają zarówno naszą konkurencję jak i inne branże.

Idąc dalej przyszłościowo (aby uniknąć takich maili w przyszłości) - można się spodziewać kolejnych opóźnień o których już Was informowaliśmy z uwagi na problemy z mikroprocesorami. Także dotyczy to wiele branż, nie tylko branżę motoryzacyjną.

Krisstel 13.09.2021 12:01

Cytat:

Napisał Zenonek (Post 748006)
Dzięki za info. Czy to była dostawa jakimś dedykowanym busem czy solówką na palecie? Dobrze zabezpieczyli, nic się nie stało?

Paleta na ciężarowym. CAT LC Polska. Do 3 dni od telefonu z salonu o dostawie mieli być i przyjechał 3go. Papiery, które miały być wcześniej, przyszły później. Ale to DHL, pozostawię bez komentarza.
Zabezpieczenie dobre, pasy ściągnięte na maxa, nic się nie ruszało, bez uszkodzeń.

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 748009)
Wsiąść w pociąg lub PKS i już 200 km mniej do docierania.

Podobnież najlepszy sposób na docieranie, to symulacja jazdy miejskiej. 200 km przyspieszając i zwalniając to trochę za dużo myślę. I po 50 km niby dobrze wymienić pierwszy olej z największą ilością opiłków.

Zenonek 13.09.2021 13:15

Krisstel, dzięki za info. Czyli nie ma się czego bać. Czy paleta była stalowa i owinięta folią stretch, tak jak to sprzedaje firma CAT na swoim filmiku?

Co do docierania to również uważam, że powinno odbyć się tak jak opisałeś i robienie 200 kilometrowej trasy w ten sposób nie jest dobrym pomysłem.

Co do oleju, to z tego co wiem silnik na dotarciu jest zalany mineralnym, może nawet jakimś specjalnym. Lepiej nie wymieniać po 50 km. Myślę, że Honda ten 1000 km dobrze przemyślała. Jest filtr i co ma latać to w nim osiądzie, a co ciężkie zostanie na dole silnika.

matjas 13.09.2021 14:58

Najlepiej jest po 100km zlać to co jest wymienić filtr i zalać minerałem. To co jest zalane to nie zaden hiperolej tylko mineralny najzwyklejszy olej.

Potem po 500 zlać ponownie i po 1000 ponownie. Za każdym razem wymiana filtra.
Niestety współczesne motocykle maja ta przykra wadę wynikająca z oszczędności ze nie stac producentów na korki spustowe z magnesem.
Szkoda.
W każdym moim moto mam taki korek i jest to świetny probierz tego co dzieje się w silniku.
W okresie docierania widzimy jak maleje jeż z opiłków aż do zera a po dotarciu jeśli pojawia się znowu wiadomo ze dzieje się coś niedobrego.
Polecam po pierwszej zmienia oleum założyć sobie taki korek lub odwiedzić kumatego tokarza który takowy zrobi lub przerobi oryginał - ja przerabiam zawsze oryginalne spusty.

Jeździć normalnie bez palowania z okazyjnym odkręceniem konkretnie. Dużo hamowania silnikiem i redukcji nawet o dwa biegi: to pomaga osadzic się pierścieniom w rowkach.

Jest to absolutnie sprawdzone ze motocykle docierane na dziadka maja słabsze osiągi i potrafią zużywać nadmiernie olej wiec naprawdę nie ma się co pierniczyc.

Żebym nie był gołosłowny moje NC już pierwszego dnia okazjonalnie odwiedzało czerwone pole. W tej chwili moto ma 17 tys niemal i nie bierze oleju ani grama, ciagnie jak na swoje 55KM w sposób jak najbardziej należyty i całodniowe jeżdżenia po autobanie z kuframi po 140 nie robią na nim żadnego wrażenia.

M

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:46.