Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Historia jednego podwórza czyli Elwood, skąd Ty mieszkasz? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47245)

chomik 09.01.2026 11:09

Szkoda, że Ci co tak tęsknią za komuną i tamtą wolnością, tak mało słuchają ludzi, którzy to przeżyli, gówniany system, straszny, okropny.
Dzięki za ten filmik z h. Potockim, mega ciekawa postać :)

Dubel 09.01.2026 11:41

Cytat:

Napisał chomik (Post 895619)
Szkoda, że Ci co tak tęsknią za komuną i tamtą wolnością, tak mało słuchają ludzi, którzy to przeżyli, gówniany system, straszny, okropny.
Dzięki za ten filmik z h. Potockim, mega ciekawa postać :)

Oni maja przewaznie wspomnienia z dziecinstwa, wolnosc , beztroska itp. Ci co pamietaj prawdziwe realia raczej nie tesknia

chomik 09.01.2026 11:43

Cytat:

Napisał Dubel (Post 895620)
Oni maja przewaznie wspomnienia z dziecinstwa, wolnosc , beztroska itp. Ci co pamietaj prawdziwe realia raczej nie tesknia

Ja też mam takie wspomnienia, ale historię poznawać warto, bo może ustrzeże nas ona przed tymi samymi błędami.

Melon 09.01.2026 11:46

Nie wiem o kim piszecie bo tu na Forumie nie wdziałem co by ktoś tęsknił, ja np tamtą porównuje do obecnej gdzie w 88r już pracowałem

arbo 09.01.2026 11:55

Niektórym się wydaje, że teraz nie ma komuny. I to jest największe jej zwycięstwo.

fassi 09.01.2026 12:02

Nie przez przypadek , jednym z marszałków germanskiego sejmu teraz, jest jeden z ostatnich szefów partii SED , która (ta partia) strzelała codziennie do własnych ludzi przy murze.

Przypadkiem nie była też Merkel, która była najlepsza nauczycielka w komunistycznym obozie dla młodzieży. Znaczy prała młodzieży mózgi, więc miała doświadczenie i prała aż do 2021r.

Tak dbała , aby komunizm nas nie opuścił

Ps. Nie przez przypadek po lewej klaszcze przyszła szefowa euokolchozu

Dubel 09.01.2026 12:16

Naprawde uwazasz ze nasze forum jest odpowiednim miejscem do przekazywania tego typu tresci?

fassi 09.01.2026 12:17

Jeśli to do mnie, to nie ja zacząłem o komunizmie tutaj. Dorzucilem swój komunizm z zachodu, aby był komplet.

Nie może być tak, że jedni mogą a ja nie. W komunizmie mamy równość wpisana przecież w konstytucji.

chomik 09.01.2026 12:50

Jeśli ktoś mi mówi, że teraz mamy czasy takie jak w komunie, to niestety uważam, że nie zna tamtych czasów i tych realiów jakie były.
Mówię tutaj o każdym aspekcie życia, wolności, ekonomii, standardzie życia itd itd. To BYŁY STRASZNE CZASY a teraz mamy raj w porównaniu do nich, tylko ni chuja tego nie doceniamy.

Melon 09.01.2026 13:06

Żyłem i pracowałem pod koniec komuny i robiłem wszystko co teraz no prawie bo żadnego towarzysza nie wybierałem co by mnie tu dobrze robił .
W tv było to samo co teraz jedynie słuszny przekaz lub całkowita cisza przecie to też cenzura jak się o czymś nie mówi, na pewno nie dymali mnie tyloma podatkami i żarcie jak było to bez chemii.
Chomik napisz co tam takiego strasznego było ,może po tej stronie Wisły było inaczej

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:26.