Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Yamaha (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=255)
-   -   T7 - czy warto :) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41307)

matjas 11.02.2026 15:16

Rally i WRaid mają 'jakiś tam' zawias, jest pełna regulacja coś tam można stworzyć. Standard jest jak napisałeś - chujosis vulgaris :D

Ja swoją nie skaczę i nie latam - dziurawe drogi, kocie łby i inne takie przygody robi w sposób dla mnie zadowalający.
Najważniejsze aby nie było z nią kłopotów mechanicznych. Cała reszta nie sprawia powodów do narzekań tak naprawdę.

garbaty 11.02.2026 16:09

Cytat:

Napisał matjas (Post 899012)
Rally i WRaid mają 'jakiś tam' zawias, jest pełna regulacja coś tam można stworzyć. Standard jest jak napisałeś - chujosis vulgaris :D

Ja swoją nie skaczę i nie latam - dziurawe drogi, kocie łby i inne takie przygody robi w sposób dla mnie zadowalający.
Najważniejsze aby nie było z nią kłopotów mechanicznych. Cała reszta nie sprawia powodów do narzekań tak naprawdę.

Czochram moją WR zdecydowanie w gorszych warunkach niż powinienem i zawias daje się we znaki gdy znacząco się przegnie. Przód dobija przy skokach żwawych przelotach przez skiby czy koleiny, tył przy kłodach, krawężnikach i dziurach z niewielkim bagażem Na pusto nie ma problemu (rajder 85kg na golasa, ze szpejem i bagażem lekko 100kg). Dzisiaj wysłali mi nową sprężynę progresywną od hyperpro, zobaczymy jaka będzie różnica.

Do każdej jazdy po asfaltach i szutrach z prędkościami poniżej 120 jest wystarczający. Słabszym punktem są hamulce, gąbczaste i mało skuteczne.

Dredd 11.02.2026 21:26

Cytat:

Napisał garbaty (Post 899031)
Do każdej jazdy po asfaltach i szutrach z prędkościami poniżej 120 jest wystarczający. Słabszym punktem są hamulce, gąbczaste i mało skuteczne.

Jeśli Ci przeszkadzają hamulce, jest dość proste (i w miarę tanie) rozwiązanie tego problemu: wymiana przewodów na oplot.
Jak kiedyś wykonałem ten manewr w H-D aż mi się wierzyć nie chciało, jak dużą różnicę w hamowaniu może zrobić taka mała zmiana.

Babel 12.02.2026 10:23

A zobaczcie jak zmotał T7 Michał Fujak
https://www.instagram.com/fujak313/
Zawias Rally z 890, jedna tarcza - układ z Multistrady i wiele innych

magrafb 12.02.2026 13:20

Nie wydaje wam sie smieszne ze ludzie kupują T7 bo najlepsza ,a potem zakładają zawieszenie od konkurencji 😁

garbaty 12.02.2026 13:30

można motać bez końca ale 95% nas - amatorów nie wykorzysta nawet tego co ta maszyna daje w standardzie. Przewody Wymienię przy najbliższej wymianie płynu na HELa, montowałem je w poprzednich motocyklach i byłem raczej zadowolony z różnicy.

Babel 12.02.2026 13:37

No akurat Michał to nie amator :) - bardziej jako ciekawostkowe wstawiam

matjas 12.02.2026 13:40

wydaje mi się to śmieszne owszem - ale szpejowanie wydaje się nie mieć końca u niektórych no i ich sprawa. ja tam wolę, żeby ludzie obkładali motocykle świecidełkami zamiast biegać z karabinem :D

moje heble były TRAGICZNE wręcz po wyjeździe z ASO jako nowe. dosłownie byłem w szoku jak to źle hamowało. Dzisiaj uważam, że nie mam zastrzeżeń do przodu - tył jest faktycznie gumianny i to zastrzeżenie się często powtarza wśród użytkowników T7.

garbaty 12.02.2026 15:59

Moja tez jakby nie hamowała przez pierwsze 300km, rozebrałem, wyczyściłem, odtłuściłem, wypaliłem klocki i odpowietrzyłem układ, poprawiło się ale dalej pozostawia sporo do życzenia. Wymieniłem dźwignię hamulca tylnego, znowu zyskałem odrobinkę ale jeszcze nie jestem zadowolony. Muszę wykonać bardzo głęboki ruch stopą żeby zablokować tył.

matjas 12.02.2026 17:09

to u mnie na spoko zablokuję tył, natomiast dozowalność pozostawia sporo do życzenia - nic nic nic nic i już włączony jest ABS.
przód uważam, że hamuje zacnie.
ponoć pomaga zmiana przewodu na zbrojony z tyłu - w sumie to dwóch przewodów.

jeszcze jedną rzecz, którą trzeba koniecznie zmienić IMO w T7 to dłuższa dźwignia wysprzęglika na silniku - wtedy sprzęgło zaczyna brać wcześniej i nie jest tak zerojedynkowe.

Mech&Ścioła 12.02.2026 18:06

Cytat:

Napisał matjas (Post 899187)
jeszcze jedną rzecz, którą trzeba koniecznie zmienić IMO w T7 to dłuższa dźwignia wysprzęglika na silniku - wtedy sprzęgło zaczyna brać wcześniej i nie jest tak zerojedynkowe.

Zgadzam się. Włożyłem to z filmu poniżej i nie żałuję

cyryl 12.02.2026 19:44

U mnie siedzi hydrauliczna Magura. Robi robotę.

garbaty 12.02.2026 20:27

to ja też polecam one fingera. mam co prawda od majfrendów ale wygląda i działa tak jak camel. Są 2 wersje, przy ori gmolach yamahy trzeba zastosować inną dźwignię niż przy pozostałych. Linkę też polecam od razu wymienić na tą od 3dmoto, dużo lepiej chodzi i łatwiej ją wyregulować

Babel 13.02.2026 08:52

Cytat:

Napisał matjas (Post 899187)

Tylko tu trzeba uważać bo przy dłuższej dźwigni jest fajnie lekko ale łatwiej spalić sprzęgło w offie .

matjas 13.02.2026 10:00

No to uważaj i nie spal :)

Nie chodzi by było lekko bo w oryginale jest lekko dla mnie ale o to że nie ma polsprzegla niemal.

Babel 13.02.2026 10:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 899238)
No to uważaj i nie spal :)

Czuję lekką ironię w Twojej odpowiedzi i nie bardzo rozumiem dlaczego??
To co napisałem może komuś zaoszczędzić parę groszy .
Ta dłuższa dźwignia do sprzęgła oprócz wielu plusów wymaga umiejętnej / uważnej pracy sprzęgłem, szczególnie w off
Mam to 890 i wiem jak jest i uważam na sprzęgło ( nie to że to sam sobie wymyśliłem ale jeden ze znanych i cenionych mechaników mi o tym powiedział).
A i jak popatrzysz co się działo u Kadafiego na zlocie to kilka sprzęgieł poległo przy dłuższej dźwigni również w T7.

matjas 13.02.2026 11:11

Żadna ironia - śmieszek po prostu.
I co - chcesz mi powiedzieć, że przy krótkiej dźwigni gdzie chujwigdziejesteś z tym sprzęgłem lepiej można kontrolować uślizg? Dla mnie w chwili obecnej to sprzęgło jest jeszcze gorsze niż suche w BMW - przy nawrotkach, manewrach nie ma niemal możliwości dopędzania się z lekka napędem bo albo masz pełne zasprzęglenie albo nie ma nic. Teraz to dopiero jest loteria chcąc tym jeździć w terenie gdzie chcesz być może mieć jakieś tam uślizgi - choć nie bardzo wiem po co takim klocem. Jak widzę jak ludzie często chcą wyjeżdżać z piachu czy błota stojąc koło motocykla zamiast na podnóżkach to w sumie się nie dziwię, że cos się tam pali potem.

Ja tam się nie obawiam o spalenie sprzęgła bo raz, że nie oram moją T7 w terenie a co najwyżej jakieś polniaki i szuter zaś przez parę lat jak miałem trialówkę pojąłem co to równowaga i sprzęgło w stopniu nieporównywalnym z tym co było wcześniej. Myślę, że nie spalę ale będę uważał :D

szynszyll 13.02.2026 11:37

2 Załącznik(ów)
tak jak przypuszczalem po 60 tys km w Versys 1000 2015 szesc z osmiu wylotow podstawione + widac po znakach rozjazd 'timingu'. zobaczymy jeszcze co pokaze napinacz. jednym slowem: olewajcie resursy bo u kolegi bylo OK a jeden niemiec zrobil pol miliona kilometrow na lancuchu i nic sie nie stalo :Thumbs_Up:

matjas 13.02.2026 11:41

No jakbyś uśrednił to byłoby idealnie :D prawie :D

Napisz jak napinacz - no przy 60k to na pewno nowe już było dawno temu natomiast martwi bo ten rozjazd /niby delikatny/ to jest tylko na tym kawałeczku łańcucha to jest między kołami rozrządu... a gdzie reszta.
Z trzeciej - jeśli moto pali ładnie a napinacz ma jeszcze zapas to może nie ma co z p..dy robić jeziora ;)

Zaworów trzeba pilnować i nie wierzyć w legendy, że to się 'trzyma w normie'. Pamiętam jak miałem etap cegieł BMW i szukałem gdzieś w PL bo były tanie to żaden 'cukierek zadbany' i żadna 'okazja' niestety nie były w stanie odpowiedzieć na pytanie kiedy były robione zawory.
Ew dostawałem odpowiedź typu: były sprawdzane i nie było trzeba :D A ja dość dobrze wiem, że cegła /jakkolwiek pancerna w chuj/ niestety lubi mieć za ciasno i wydech i ssanie i trzeba tam zaglądać choćby sprawdzająco. W każdej kolejnej zawsze zawory były do roboty - jedna szklanka 130PLN.

szynszyll 13.02.2026 11:43

jezeli napinacz bedzie w zakresie podanym przez producenta to lancuch zmienimy za ~24 tys km przy kolejnej inspekcji.

matjas 13.02.2026 12:33

1 Załącznik(ów)
tu masz dla porównania przy 20kkm z neta

muszel72 14.02.2026 19:10

Pokażcie proszę strzałką gdzie ten rozjazd widać.
Odnośnie zaworów. Jestem w trakcie poszukiwania Ducati z desmo. W związku z tym zacząłem się dowiadywać jakie są konsekwencje przekroczenia i o ile przeglądu desmo po 30 kkm tak jak zaleca producent.
Otóż szef jednego z serwisów Ducati w PL powiedział mi, że nie zdarzyło im się regulować zawory w desmo przy 30 kkm. Zawsze ( jak twierdzi) sprowadzało się do zdjęcia „czapek” kontroli luzów i to wszystko. Paski jedynie co 5 lat.

szynszyll 14.02.2026 20:18

1 Załącznik(ów)
te nabite kreseczki po ustawieniu wału wg znaku powinny byc na jednej lini i byc rownolegle do powierzchni glowicy. porownaj ze zdjeciem Matjasa. z motocykli do ktorych zaglada sie zupelnie po nic do zaworow na moim pierwszym miejscu jest ST1100. XRV tez jest wysoko. kolega mechanik zrobil na VFR 750 130 tys km bez potrzeby korekty. zagladal wg serwisowki do zaworow ale korekty nie byly wymagane na tym dystansie. podstawione zawory widzialem juz jednak we wszystkich japonskich i nie japonskich markach jakie robilem. na kogo wypadnie - na tego bęc :D

rrolek 15.02.2026 00:35

Ten "błąd" na fociach. Nie warty uwagi. To może 2 może 5 stopni. Zobaczcie jaki jest kąt wspólnego zamknięcia zaworów w waszej zabawce. Takie małe przesunięcie faz otwierania/zamykania zaworów nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

szynszyll 15.02.2026 06:44

dlatego nie zamierzam tego na razie ruszac + napinacz miesci sie w zakresie ale taki widok mowi cos o realnym przebiegu gdy nie znasz motocykla. duza czesc motkow jakie robilem miala napinacze poza zakresem i oczywiscie jezdzila ale ja wiem jak pracuje i jak oddaje moc silnik z wywalonym lancuchem i z nowym jak by tego 'racjonalnie' nie tlumaczyc. robi sie ciszej, silnik przestaje wibrowac, lepiej sie wkreca i plynniej oddaje moc.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:53.