![]() |
Cytat:
Możesz założyć Rapid bike Evo który się sam stroi. Poczytaj temat Tuning Afryki Mi lezy na półce PC V i czeka na zime |
Czy ktoś z Was przy wymianie tłumika wywalał układ PAIR/AIS, jakie efekty ?
|
Czy ktos wie jak wyciagnac db killera z Arrowa?
Mam tam srobke ktora trzeba wykrecic, wykrecam ja ale wkladla ani nie drgnie, nie widac takze aby cokolwiek bylo przyspawane ani nic, Jakies pomysly?? |
Jak przelot to zapsikaj wd40 ściągnij tłumik i wypchnij od drugiej strony.
Drugi sposób zapsikaj wd40, odpal moto i odkrec cały gaz... sam wyskoczy... |
Czy ktoś z północnej Polski ma zamontowanego scorpiona może?
|
Czy są akcesoryjne tłumiki, które wyciszają motocykl bardziej niż fabryczny tłumik?
|
Cytat:
|
Najtaniej i najprościej wyciszą go zatyczki.
|
Tym bardziej, że od pewnej prędkości w ogóle nie słychać silnik, tylko huk wiatru.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Zatyczki mam i to nawet te drogie alpiny ale nie mogę się jakoś do nich przyzwyczaić. |
A próbowałeś zwykle 3M żółtozielone (miekkie) albo pomarańczowe (twarde)? Kosztują grosiki.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Tylko miękkie. Ja też w twardych cudakach nie mogę jeździć.
|
Cytat:
Wyciszają elegancko wszystko poza pierdzeniem tłumika :D Chyba jestem jakiś nienormalny. A może to już starość |
Czyli jednym słowem nie ma cichszych, akcesoryjnych tłumików do NAT?
|
Akrap z fabrycznymi db kilerami jest cichszy od fabrycznego :)
|
To samo Remus
|
Cytat:
@Dario: mam w 100% jak Ty ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Koledzy.
Coraz mocniej myślę o zakupie Akrapa z homologacją (cichszego) jako alternatywy dla ori tłumika ATAS. Liczę, że dźwięk będzie mniej metaliczny i pierdzący - i może troszkę cichszy:) I tu pytania do tych co mieli/mają: Czy to dobry pomysł i osiągnę spodziewany efekt? Czy ktoś z okolicy Warszawa-Lublin (+/- 50 km od tej osi) ma taki i dałby posłuchać??? PS Jeżdżę tez często w łódzkie (Rawa - Tomaszów). |
Miałem akrapa, z oryginalnymi db kilerami był cichszy od ori 2018.
Natomiast od ori 2018 cichszy jest też ori od 2016-2017. Może idź w tę stronę, tańsza opcja... |
Cytat:
Wsadziłem do swojej NAT ori z 2018 i jest tylko odrobinę większe bulgotanie. Jak nie wiesz, że tłumik jest zmieniony to w sumie nie zauważysz różnicy. |
Cytat:
Poza tym , że ori Akrap byl cichszy, to mial też przyjemniejszy dźwięk - bardziej basowy i mniej metaliczny? |
Subiektywnie cichszy, mniej metaliczny, mniej basowy. Taki ... wytłumiony :)
|
Cytat:
Chyba tego szukam.... Dobrze byłoby u kogoś posłuchać. |
Tak czytam co się tu wyprawia i dochodzę do wniosku że jednak jestem mentalnym dresem :) no bas no fun ;)
|
Hehe, jest nas więcej 😁. Jak ktoś się przymierza i chciałby posłuchać Akrapa bez homologacji z kolektorami przelotowymi i dobranym do tego kompem, to zapraszam do Poznania 😁. No Akrap, no fun!
|
A że tak zapytam ponownie - ma ktoś Afrę z Akrapem z homologacją i z oryginalnymi db kilerami?
|
1 Załącznik(ów)
No i kupiłem (i założyłem).
Jeszcze raz dziękuję Karolowi z Honda Plaza za super deal :bow: Teraz wrażenia (zrobiłem wczoraj ok 400 km). Jest wyraźnie ciszej. Przy jednostajnej jeździe nie słychać tyłu, tylko wiatr i szumy ssania silnika. Przy przyśpieszaniu pierdzenie jest słyszalne ale ZDECYDOWANIE mniej blaszane, bardziej matowe. Charakterystyczne brzmienie AFRYKI pozostało - tylko CISZEJ. Tłumik zdecydowanie polecam Kolegom, którzy w tym wątku - tak jak ja - narzekali na za głośny wydech ATAS. |
Witaj. Jaki jest koszt takiego tłumika? Mógłbyś podać dokładną nazwę modelu tłumika?
|
Ja mam full Arrowa, obenie latam bez dbkillera :) jest glosno, nawet b.glosno :D
|
Cytat:
Do mojej ATAS pasuje, poza jednym detalem - nie da się założyć sprężynki, która powinna być założona pomiędzy tłumikiem i katalizatorem. Nie wiem do czego ona jest ale skoro Mada zasugerował, że jest do niczego to ją olałem a tłumik działa :D Taki tlumik w Hondzie to 4440 zł wywolawczo:vis: Ja oczywiście tyle nie dałem. Kupiłem go w okazyjnej cenie od człowieka, któremu taki tlumik został po sprzedanym motocyklu. Nie był nawet zakładany. Ale takie rzeczy tylko w Erze.....i u Karola z Hondy Plaza:) |
Karol to ma szczęście do klientów, którzy kupują nowe tłumiki, nie zakładają i sprzedają moto :)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Witam. Szukam akcesoryjnego wydechu/całego układu.
Nie jestem nastawiony na konkretny model. Roważę wszystko ! |
Cytat:
|
Sprawdziłem akrapa, dominatora, przerobiłem na decat...
No i został się G.P.R. :) W/g mnie ładnie siadł, choć nie dało się wykorzystać dedykowanego mocowania. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5dde4b5f3b.jpg Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cezar, a to dlaczego finalnie GPR i ile cię to kosztowało?
Btw. u mnie po 5k km albo ogłuchłem, albo dźwięk tłumika ori stał się bardziej przyjazny :-o |
Oryginał był duży i brzmienie mi nie pasowało. Akrap był duży, chciałem coś delikatniejszego...
Potem zrobiłem decat i założyłem dominatora. Było fajnie, ale bez db killera za głośno w trasie. Zastanawiałem się nad leo vince i trafił się GPR. No i siadło :) Cena okazyjna, jak Mada powiada :) Myślę, że o zestaw finalny. Na wolnych nie za głośny, przy jednostajnej jeździe miłe dla ucha mruczenie, budzi się przy odkręceniu manetki, powoduje efekt Mojżesza :) A przy odjęciu gazu zajefajnie strzela z pomrukiem. Jestem zadowolony. Teraz tylko chyba muszę wystroić pod ten układ, bo na RB easy się nie doczekam. Choć pracuje bardzo ładnie, czuć wzrost elastyczności, nie zamula na małych obrotach, ładnie reaguje na gaz... |
Nagraj chociaż z minutę i wstaw jak warczy bom ciekaw :)
|
Jutro spróbuję :)
Ale film nie odda rzeczywistości.... |
A ile to how much Cię kosztowało ?
|
Cuzamen w kupie, z decatem ?
Tanio nie było, ale warto w/g mnie :) Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:12. |