Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   ustawianie składu mieszanki (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6742)

szparag 03.11.2010 10:28

Na głowicach. Od tylnego cylindra po lewej, od przedniego po prawej stronie, zaraz przy króćcach ssących.

Sprawdź na ile masz wykręcone składy mieszanki, oraz zobacz czy masz tulejki na śrubkach od obejm, jeśli masz to zdemontuj, powinno być lepiej, doszczelni króćce.
Niestety nasze Afryczki po prostu się starzeją i tego typu przypadłości będą coraz częstsze, Pierwsze umierają elementy gumowe :) .
Koszt króćców jest śmieszny u mnie to 49 zł czyli jakieś pół baku paliwa :)

bouli 03.11.2010 12:20

Cytat:

Napisał szparag (Post 141581)
Na głowicach. Od tylnego cylindra po lewej, od przedniego po prawej stronie, zaraz przy króćcach ssących.

Sprawdź na ile masz wykręcone składy mieszanki, oraz zobacz czy masz tulejki na śrubkach od obejm, jeśli masz to zdemontuj, powinno być lepiej, doszczelni króćce.
Niestety nasze Afryczki po prostu się starzeją i tego typu przypadłości będą coraz częstsze, Pierwsze umierają elementy gumowe :) .
Koszt króćców jest śmieszny u mnie to 49 zł czyli jakieś pół baku paliwa :)

Dzięki szparag za info. :)

Rychu72 25.01.2011 20:45

Cytat:

Napisał nicek27 (Post 119196)
2. Synchro zawsze robi się po ustaleniu składu.:Thumbs_Up: Nie masz tego ustawionego to synchronizacja dużo nie pomoże.

Właśnie studiuje instrukcje do Colortune i piszą, że najpierw trza zrobić synchro, a potem kręcić śrubami od mieszanki.

Ktoś napisał, że śruby od mieszanki mają wpływ na zużycie paliwa tylko przy wolnych obrotach, jednak dzięki nim możemy uzyskać różne barwy przy spalaniu w czasie otwarcia przepustnicy. To znaczy, że mają wpływ na zużycie paliwa również przy jeździe.

Poprawcie mnie jak się mylę.

nicek27 25.01.2011 21:14

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 156037)
Ktoś napisał, że śruby od mieszanki mają wpływ na zużycie paliwa tylko przy wolnych obrotach, jednak dzięki nim możemy uzyskać różne barwy przy spalaniu w czasie otwarcia przepustnicy. To znaczy, że mają wpływ na zużycie paliwa również przy jeździe.

Poprawcie mnie jak się mylę.

Nie mylisz się. Śruby składy mają znaczenie w całym zakresie obrotów. Im większe obroty tym mają mniej dogadania, ale mają.
Co do synchro ja zawsze robie po ustawieniu składów. Chociaż, jeśli tam piszą żeby przed, to pewnie ma jakieś znaczenie.

Kobra 01.05.2011 17:22

Albo zle szukałem albo jestem :oldman:i slepy.Szukam na forum foty gdzie znajduja sie śrubki do regulacji składu mieszanki, mam zamiar sam ustawić mieszankę a jak nic z tego nie wyjdzie to poszukam fachowca i z uniżoną głową przyznam sie o rozregulowaniu.

nicek27 01.05.2011 20:00

Cytat:

Napisał ADAMO_16 (Post 174973)
Albo zle szukałem albo jestem :oldman:i slepy.Szukam na forum foty gdzie znajduja sie śrubki do regulacji składu mieszanki, mam zamiar sam ustawić mieszankę a jak nic z tego nie wyjdzie to poszukam fachowca i z uniżoną głową przyznam sie o rozregulowaniu.

Nie wiesz gdzie są śruby składu, a chcesz je ustawiać? Nie chce nikogo obrazić, ale nie widzi mi się to...:Sarcastic:

Dzieju 02.05.2011 07:55

Nie no spokojnie , o to gdzie jest koło bo chcą dętkę znienić jeszcze nie pytają.

Kobra 02.05.2011 12:17

Dziwny ten sarkazm-znaczy się lepiej coś spierdzielić niż sie pytac.Leniwy nie jestem, starałem sie znaleść sam ale nie znalazłem.:(A może nowy temat miałem założyć-tylko poco?Dwa miesiące mam AT i wszystko muszę wiedzieć? Panowie no bez jaj, wydawało mi sie że warto skorzystać z wiedzy forumowiczów.Wiele rzeczy sam zrobiłem min-wymiana płynów ustrojowych,klocków hamulcowych,przejrzałem instalacje pod kątem miejsc newralgicznych.A teraz pora na poważniejszy krok.Ale jestem pewien, że dowiem sie gdzie są te cholerne śrubki i odważe sie na regulacje :)

Mecia 02.05.2011 13:15

A więc , jak zajrzysz pod zbiornik zobaczysz dwa gażniki połączopne ze sobą. Śruby od składu są w obu gaznikach w tym samym miejscu czyli praktycznie w najniższym punkcie gażnika pod komorami pływaków. Mosiężne śrubki na śrubokręt krzyzakowy skierowane do dołu. Sam skład mieszanki można zmienić, ale nie podchodzi się do ustawienia składów bez wakuometrów (rozsynchronizujesz gażniki). Dodam, ze każda ze śrubek jest po innej stronie motocykla ;) Było o tym.

rambo 02.05.2011 13:56

Ja bym to oddał do seriwisu. To jest minuta roboty jak ktoś się zna na tym dobrze. A jak ktoś sie nie zna to tylko popierdzieli znając życie :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:07.