![]() |
Ooo słowo klucz róbta co chceta :hehehe:
Ja będę robił co książka pisze tyle, że co 7kkm +- 1 wymieniał , a nie jak księgowe nadają ale oliwa będzie 10W-30 bo tak mi Crosstourer powiedział :) Też słuchacie swoich maszyn, moja kawa do mnie mówiła, vfr coś tam bełkocze :D |
Nie przesadzaj :) odpalenie żeby filtr się zalał i żeby zgasła lampka to jest pryszcz i NIC nie robi. Shell o tym pisał :) :) :) :) ale nie pamiętam gdzie :)
|
Jak to poczytają młodzi niedoświadczeni to tak spanikują że przestaną jeździć w ogóle :)
Tyle lat motoryzacja była prosta teraz internet i komplikowanie prostych spraw przybrało szczytowe poziomy. A jak jeszcze jakiś naukowiec podeprze to skomplikowanym wyjaśnieniem to u wielu się buzie otwierają i klękają w podziękowaniu. Podziwiam i smucę łatwowiernością w magię i prawdy objawione. Zdrówka i róbta co chceta :) |
Wymiana oleju, kiedy
Tym, którzy nie wiedza kiedy należy wymienić olej w silniku motocyklowym, proponuję oglądną sobie film byłego redaktora naczelnego gazety "Motocyklista" inż. Jacka Gembary, pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=ANu5_yygf-g |
I wszystko na ten temat 💪
|
No i wszystko zostaje tak jak pisałem, może interwał przedłużę do 10kk.
|
Coś dla lubiących długie wymiany https://www.youtube.com/watch?v=kggTqfb6pLA
Osobiście byłem przy wymianie oleju w Punto , przebieg kilometrowy ponad 30tyskm plus motogodziny "L" można przyjąć bliżej 40tyskm. Trzeba było przebić drutem by coś zaczęło skapywać. A przecież 30 tyskm to teraz standard :mur: Także nie dajmy się zwariować w żadną stronę. |
Nie dawno wymieniałem oliwę po 100kkm i wyglądała tak jak po 70 nie kumam jak może gorzej wyglądać ta po 30 ?
|
Nie porównuj przebiegów w ciężarówkach i 30-40 litrów w misce.
|
Cytat:
jakże trudne do wprowadzenia w codziennym życiu, jak czytam, o wymianach 2x częściej niż pudrowanie i woskowanie lakieru motocykla to po prostu słabo się robi, to coś w rodzaju zabobonów z którymi nie idzie walczyć bo później nawet jak łożysko padnie w kole to będzie to wina braku wymiany oleju a co dopiero gdyby silnik zaczął brać pechowo w tym czasie olej albo raz nie zapalił to już tylko spalenie na stosie mechanika, który głosi takie oto prawdziwie teorie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:54. |