![]() |
No to jak nie strącisz rantów do środka, to felgę powyginasz i nie założysz. W rantach w środku jest drut i to się nie naciągnie ani milimetr. Nie dziwne że nie dałeś rady.
W terenie masz do zrzucania rantów z krawędzi felgi nóżkę boczną motocykla, własne nogi i masę własnego ciała. To się musi udać. Wulkanizatorzy jakby tak nie robili, toby rozerwali maszyną oponę i tyle byłoby z wymiany. |
Cytat:
|
Podrzućcie proszę jakiś film instruktażowy do zbicia opony kosa boczną. thx
|
Rzeczywiście nie ma nic co by można zobaczyć?
|
Wielkiej filozofii w tym nie ma. Filmiku nie mam, tylko foty. Stawiasz kosę na oponie przy rancie i dociskasz. I tak w kilku miejscach aż się odklei.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c5fca4c61b.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
:Thumbs_Up:
Rzeczywiście żadna filozofia. Trochę trudniej jeśli jesteś sam i nie masz centralki :D Ja centralkę mam. W trasie też to robiłem, tylko trzeba bagaż zdjąć oczywiście, żeby motocykl nie leciał na zadek. |
Cytat:
No dobra, wygrałeś. :) Nie przeszło mi przez myśl, że można to robić samemu i tym samym motocyklem :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Nie no ja to wiem i robiłem podobnie ale potrzebowałem komuś wrzucić filma👍
|
Na końcu filmiku był napis " i tak do skutku" czyli nie ma gwarancji czy ktoś ten skutek osiągnie.
Dawno dawno temu złapałem tylnego kapcia, wróciłem paredzesiąt km z powodu światecznego zamknięcia wszelkich wulkanizacji. Powrót był możliwy z powodu założonej przez poprzednika 150ki która tak mocno siedziała ze mogłem i stówką jechać. 140ka spada z felgi i kiedyś wracałem 40km/h ale wróciłem 20km. Podjechałem ze zdjętym kołem po 2 dniach do motocyklowej wulkanicacji , mając maszynę i długie łyżki nie poszło im ze 150ka łatwo. Chciałbym zobaczyć jak ktoś sobie by wtedy tym poradził gdzieś na drodze z 30cm łyżeczkami. |
Ma ktoś taśmę 3m i chciałby sprzedać z wysyłką?
Potrzebuje na tyle koło |
Hej. Czy możecie podać dokładną nazwę tej taśmy 3M do uszczelniania felgi?
Jak komuś zostało to chętnie odkupię. |
Mi w Albanii strzeliła dętka ...4mm. Ciężki kamienisty teren i mocno pod górę więc musialem mieć tempo. Jak zdjalem oponę to gumę która ochrania niply od szprych szlak trafił. Zakleilem je taśma Tesa panzerband Tak na dwa razy i mam spokój. Przy okazji okazało się jakiego gowna używa honda . serio... Oczywiście CRF1000 . Żeby nie myslec o czelendza.Wiele mogę zniesc ale z nowa AT to już nie jest nawet śmieszne. Bubel do kwardyscianu.
|
1 Załącznik(ów)
A co sądzicie o użyciu taśmy Tubliss zamiast 3m? Czy to ma w ogóle sens?
|
Nie miałem w rękach Tublissa, ale taśmą 3M zakleiłem już z 8 kół. 3M to taki glut, który rozlewa się w zasadzie wokół nypli i nawet jak zostanie nam jakiś bąbel przy klejeniu, to nie stanowi on problemu. Cienką taśmą wg mnie będzie trudniej, ale jak wiadomo też się da :)
|
Pytanie do tych, co już kleili - zostawiacie na feldze oryginalną gumową opaskę, żeby można było regulować szprychy?
|
Nie zostawiałem.
|
Zdecydowanie nie :)
Obręcz zawsze matowiłem szczotką drucianą, odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną i kleiłem. Pierwsze obręcze zaklejałem jeszcze masą uszczelniającą Bolla, tak dla świętego spokoju (same nyple). Teraz dawałem samą taśmę i też trzyma. |
Czekajcie - czyja dobrze rozumiem?
Uszczelniacie tym cholerstwem felgę od Afryki i można zastosować oponę bezdętkową? ps: I drugie pytanie: Czy ktoś ma doświadczenie jak wygląda sprawa z ewentualnym założeniem opony dedykowanej do dętek na bezdętkową felgę, właśnie bez dętki? (Czy to się da?) |
Chyba nie powinieneś zakładać opony dętkowej jako bezdętkowej. Opona dętkowa ma inną stopkę, która gorzej przylega do felgi. Dzięki temu łatwiej ściągasz oponę dętkową - nie ma w niej takiego uszczelnienia.
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Tez tak podejrzewałem.
Zatem ten temat rozwiązany. A co z uszczelnianiem kół? |
|
Turas dzięki :)
|
A możecie podpowiedzieć gdzie zamawialiście tą taśmę 3M? I dokładnie jaki to jest nr 4412n czy 4411n?
|
3M 4412N, szeroka na 50 mm
Ja kupiłem w jakimś pierwszym lepszym sklepie internetowym, znalezionym przez Google. |
Cytat:
|
|
Dzięki
|
Cytat:
Przed wszystkim różnica jest w grubości. |
Spytaj Majkiego. On kupował i razem kleiliśmy. Pzdr
|
W offie używacie i bez problemów?
Po urlopie zabieram się do zbicia motoza z tylnej felgi. |
Cytat:
|
Tylko tył bo przód wymienić dętkę to bułka z masłem. Wszystko działa, ciśnienie w normie, sporo po szutrach i kamulcach jeżdżę i jest ok. Pzdr.
|
:Thumbs_Up:
|
Pierwsze w życiu zdjęcie tylnego motoza.
Czas 2 godz :) Ale jaka radość. Drugi raz powinno być sprawniej :-) |
Cytat:
|
|
Ja też zalepiłem ;)
|
Ja dałem dwie warstwy bo jak widać nyple w tylnym kole wystają więcej niż w przednim.
|
No chyba dołożę dla spokoju druga warstwę.
|
Byle nie przedobrzyć. Będzie Pan zawodolony:)
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 90144
Ostatnio kapeć przód, za mało miałem powietrza i przyszypało dętkę na ostrym kamieniu... nie dałem talku do opony... mea kulpa. 20 min i po sprawie. |
Myślałem, że masz bezdętki...
|
Ile to jest "za mało" dla takiego motocykla?
|
Bezdętki mam na szosókach.
1,7-1,8 miałem. Na szybkie szutrówki to za mało dla takiego kloca z takim cielskiem na pokładzie, tym że dlamnie szybki szuter to zdecydowanie 3 cyfrowa prędkość. |
1 Załącznik(ów)
Taśma 4412N jest grubsza. Szerokości tej taśmy są różne, ja kupiłem np. 25mm. (idealnie pasuje na przednią felgę). Tył zrobiłem tak jak na zdjęciu. Najpierw taśmą zakleilem po dwa nyple, a później (dla spokojności) jeszcze jedna warstwa. Mam zrobiony przód i tył. Na razie 6,0 tyś.przejechane i bez problemu.
|
Cytat:
|
Cytat:
sklep.semicon.com.pl Wpisz w googlach taśma 3M 4412N . |
Też tam brałem. Dziś w szybkim i wolnym offie 230 km, w tym też asfalt. Bez problemów.
|
Cytat:
|
Było już ale boli więc przypominam: nie zapominajcie o przesmarowaniu rantu/krawędzi po zmianie dętki. Wczoraj sobie o tym przypomnieliśmy jakoś przy 4 bar :-) Kompresorek Wilmat dzielnie walczył do końca skali (~5,5 bar) ale jedna strona uparcie stawiała opór. Pomogło upuszczenie do 1 bar i krótki slalom - po dopompowaniu do nominalnego ustąpiły bicia i można było kontynuować zjazd do bazy.
Pacjent to Mitas E07+ na tylnym kole. A stracony dodatkowy czas na wymianę poskutkował na finiszu koniecznością uprawiania kolejnego slalomu - tym razem pomiędzy sarnami. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:20. |