Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   ustawianie składu mieszanki (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6742)

Babel 01.07.2010 22:57

Pomocy bo moja Afri w nałóg wpadła i pije coraz więcej

3 Załącznik(ów)
No dobra od początku - w tym roku zużycie nie spadło mi poniżej 7 l /100.
W zeszłym sezonie przy moim lataniu spalała ok 6 - co uważałem że jest OK.
Początkowo zwaliłem to na zimę ale ostatnio jest coraz gorzej.
Najpierw fitr powietrza - papier wymiana i moja gąbka pranie- bez różnicy.
W pewnym momencie zaczęły mi ciec zaworki - więc myślałem że mam przyczynę - wymiana zaworków i mycie gaźników u Dandiego - przy okazji Dandi podniósł poziom paliwa bo był za niski na sugerowany w instrukcji.
Złożyłem i nic lepiej - no myślę sobie skład mieszanki - regulacja wg instrukcji Ramboszczaka i przy okazji synchro gaźników - śruby wykręcone ok 3 - 3.5 obrotu
No i dziś 150 km na 10 l - szlag.
Jeszcze opuszczę pijusowi iglice - jak to nie pomoże to chyba poszukam gaźniorów od Trampka - choc te moje Dandi oglądał i stwierdził że są OK.
Wykręciłem świeczki - i tak wyglądają - macie jeszcze jakieś sugestie ??- jeździ jak wściekła, zawory wyregulowane i silnik oleum nie pobiera:

wieczny 02.07.2010 00:19

Krućce ssące.

banditos 02.07.2010 00:40

Moze byc. U mnie w zephyrze jak popekaly gumki to lykal 12l na 100km.

Vooytas 02.07.2010 06:30

Może mało prawdopodobne ale czy przyczyna nie leży w liczniku? zaczął nabijać wooolniej kilometry?
Miałem tak z 1 samochodem, licznik z biegiem czasu zaczął kręcić się z oporami. Ja szukałem przyczyny dlaczego mi zaczyna więcej palić a okazało się że kilometr na liczniku to w rzeczywistości 1,4km.

Babel 02.07.2010 08:17

Cytat:

Napisał wieczny (Post 122099)
Krućce ssące.

Ale nie objawiałoby sie to jakoś dziwną pracą silnika - niby je oglądałem i na oko wyglądały OK - ale na oko to ;)

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 122108)
Może mało prawdopodobne ale czy przyczyna nie leży w liczniku? zaczął nabijać wooolniej kilometry?
Miałem tak z 1 samochodem, licznik z biegiem czasu zaczął kręcić się z oporami. Ja szukałem przyczyny dlaczego mi zaczyna więcej palić a okazało się że kilometr na liczniku to w rzeczywistości 1,4km.

A sprawdzę tym bardziej że coś ostatnio zaczęła drgać wskazówka prędkościomierza.

podos 02.07.2010 12:23

Stawiam na linki ssania. Nie zauwazysz niczego. Chyyba ze wjedziesz na 2000m. wtedy przestaje jechac.

wieczny 02.07.2010 12:37

O linkach ssania pomyślałem od razu, ale świece jakieś takie jasne. Wymieniłem krućce u siebie na Tourmax'y z Larssonowic i litr w dół mi spalanie spadło.

A też na oko stare wyglądały zdrowo. Nowe to jakoś tak pół baku paliwa kosztują.

Babel 02.07.2010 12:52

Cytat:

Napisał podos (Post 122150)
Stawiam na linki ssania. Nie zauwazysz niczego. Chyyba ze wjedziesz na 2000m. wtedy przestaje jechac.

Sprawdzałem - chodzą spoko
Cytat:

Napisał wieczny (Post 122153)
O linkach ssania pomyślałem od razu, ale świece jakieś takie jasne. Wymieniłem krućce u siebie na Tourmax'y z Larssonowic i litr w dół mi spalanie spadło.

A też na oko stare wyglądały zdrowo. Nowe to jakoś tak pół baku paliwa kosztują.

Ile to kosztowało ?? - masz numer czesci ??

wieczny 02.07.2010 12:58

O, z tego co widzę Larsson nie ma tych szpejów do 03. Poszukaj u nich w częściach do TA.

Ja nie pamiętam ile to mnie kosztowało bo ja mam wszystko wszędzie o połowę taniej.

Teraz na nowych gaźnikach to ja mam inny problem - za mało pali, mimo że dysze większe dostała ;).

bouli 03.11.2010 08:46

Cytat:

Napisał wieczny (Post 118811)
Nie, przy prawej stopie, zanim kolektory zejdą się w jeden - powinieneś mieć dwie ósemki wkręcone w rury wydechowe. 04 już nie ma. Miał ktoś zaplombowaną 04?

Gdzie w RD04 znajdują sie śrubki do podłaczenia wakumetrów żeby je sprawdzic czy ni sa poluzowane bo po regulacji i czyszczeniu gaxników, wymianie swiec i filtra pow. nadal czasami strzela. :dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:13.