![]() |
Tom to niech nie zamawia pizzy tylko przyjedzie chociaż w sobotę się spotkać. Tak bajdełej :D
Czyta się i się ogląda. |
Alta Via del Sale
Miałem krótka przerwę na urlopik z żoną i dopiero wczoraj udało mi się zmontować ostatnią część. Alta Via del Sale - jak powiedział Tom creme de la creme. Startujemy ze swojej kwaterki i musimy dojechać ok 130 km asfaltem do Limone Piemonte. Jest to jedno z dwóch miejsc wjazdowych na płatny odcinek tej drogi. Trasa jest otwarta od 20 czerwca do 18 października 2026 r. Godziny otwarcia: 8:00â20:00 (ostatni wjazd o 18:00). Dni zamknięte dla "silników": Wtorki i czwartki (wtedy trasa jest tylko dla pieszych i rowerzystów). Opłaty: Wstęp dla motocykla kosztuje 15,00 âŹ. Bilety można kupić przez oficjalny Portal Alta Via del Sale lub na bramce wjazdowej (np. w Limone Piemonte). Liczba miejsc dziennie jest ograniczona ponoć do 140 motocykli dziennie, więc ja kupiłem przez portal. Dojeżdżamy Limone Piemonte, szybka kawka, lody i w trasę I jak wspomniałem wcześniej myślałem, że najtrudniejszy na tym wyjeździe był zjazd z Forte Jafferau po mokrych kamlotach. No i myliłem się :D Tu jak uważnie się przypatrzycie na filmie to fragmentami jedziemy po dość nierównej skale na której leżą luzem mniejsze lub większa kamloty i do tego dosyć duża przepaść z jednej, a z drugiej skała. Miejscami musiałem wymieniać prawie pampersa :D Kładę Kajtka 3 raz na tej trasie ( raz z głupoty, raz nie wiem dlaczego raz ze strachu :D) - jak pisałem to pierwszy off wyjazd w góry dla mnie i tu wychodzi brak doświadczenia oraz spękanie po tym jak mi się położył moto z niewiadomych przyczyn ( jest na filmie) Ale trasa mega :) po przejechaniu Kuba i Paweł chcą wracać jeszcze raz ja stwierdziłem, że mi wystarczy , więc kierujemy sie asfaltem do Imperi na kawkę i pizzę. Powrotna droga nawiguje Paweł i wynajduje drogę tysiąca winkli ;) To był zajebisty dzień przeszło 500 km wracamy bardzo późno do kwatery gdzie tradycyjne winko i niestety w sobotę powrót do domu Ps - jak pisałem jak ktoś chce plan/tracki dajcie znać to podeśle chyba że to da się jakoś wstawić na forum I wersja dla tych co nie mają czasu ;) |
Ależ mieliście pogodę! Omg!!!
|
na filmach widać stosunkowo mało turystów? (widziałem ostatnio fotę od kumpla, który stał w korku na podjeździe na Stelvio)
Faktycznie u was było mało ludzi, ty tak pokadrowane/przycinane filmy? Swoją drogą super :) |
Bo nie jeździ się w sezonie w niektóre miejsca: Transfogaraska, Stelvio, GrossGlockner itp. W inne najlepiej wstać świtem. A najlepiej to sam początek września - naprawdę i pojeździć można i pogoda lepsza statystycznie.
Widziałem foty grozy z Transfogaraskiej Jprdl - kilometrowe korki kampery, osobówki, kurwa czemu ludzie to sobie robią. 10 września robiłem dosłownie zdjęcia motocykla stojącego na środku drogi 300m przed przełęczą. |
Byliśmy koniec czerwca początek lipca, ludzi faktycznie mało ( oni tam sezon mają chyba zimą - narty)
Pogoda faktycznie nie najgorzej, choć były codziennie praktycznie burze ale wieczorem i trochę na Strada de Cannoni nas zmoczyło |
kusisz strasznie ;)
|
kusi kusi :D to jedno z miejsc w EU gdzie chciałbym dotrzeć skutecznie i motorkiem co się do tego ciut bardziej nadaje niż k1100lt... a potem udać się na południe w stronę Nicei trzymając się granicy mniej więcej na ile można.
mam tam do odwiedzenia takie jedno miejsce ze zwiedzania w StreetView :D ale myślę, że i dojazd i powrót mogą być spektakularne tamuj. https://www.google.com/maps/place/Ai...oASAFQAw%3D%3D może w przyszłym roku się uda - ten to już chyba byłoby za wiele prosić. |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:28. |