Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afrykańczyka (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=12)
-   -   ICE - opaska/bransoletka na ręke (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=17582)

matjas 25.02.2026 14:24

tak właśnie słyszałem - nikt nie zaryzykuje podania krwi nie wiedząc czy nie będzie konfliktu :/ tzn CHYBA :D

chomik 25.02.2026 14:30

Cytat:

Napisał matjas (Post 900329)
tak właśnie słyszałem - nikt nie zaryzykuje podania krwi nie wiedząc czy nie będzie konfliktu :/ tzn CHYBA :D

Wydaje mi się, że wybiera się mniejsze zło, jeśli klient ma zejść, bez podania natychmiastowego krwi to lepiej podać jakąś (nawet z odczytu na bransoletce czy szybie samochodu) i może przeżyję niż na 100% mieć zgon.

CzarnyEZG 25.02.2026 14:34

Nie przetoczą.

Jak to mówią: "pacjent może umrzeć, byle zgodnie z procedurą"

Zrobią test nawet jakbyś miał grupę krwi wytatuowaną na czole.

Ale opaska fajna, a ja sam jak się bawiłem w rajdowanie, to miałem na szybie w aucie obok nazwiska grupe krwi podaną, podobnie jak pilot.
Nie wszystko musi być do końca pragmatyczne, bo jakby tak było to byśmy wszyscy GSami jeździli :D

Bałtrok 25.02.2026 17:04

Może nie przetoczą a może gdzieś na zadupiu przetoczą.
Wpisanie nie zaszkodzi za to jak PRO wygląda taka opaska od razu z wpisaną grupą krwi.

zaczekaj 26.02.2026 00:50

W sytuacjach nagłych gdy czasu brak na testy ewentualnie przetoczą grupę 0rh-

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzieju 26.02.2026 06:37

Tylko jeszcze muszą ją mieć.

Jak poprzednicy piszą i jak usłyszałem na szkoleniu, zawsze sprawdzają , czyli bransoletka nie działa jak by się wydawało.
Ale może ewentualnie np przyśpieszyć poszukiwania wstępne.
Kiedyś byłem oddać krew dla osoby z rodziny , operacja i potrzebowali w sumie 4.5 litra.
Co z tego że byłem z kwitem jaka mam, dziewczyny powiedziały że i tak za każdym razem muszą sprawdzić , procedura i koniec.
Nikt się nie podłoży. Dlatego dla potrzebującego idzie z banku krwi sprawdzona a oddający zasila bank po ustaleniu grupy i przydatności.

Nie wiem czy na zadupiu w sytuacji awaryjnej przetoczą jaką będą mieli a w szpitalu co ...wymienią całą na właściwą? Tu niech się wypowie lekarz który robi takie rzeczy zamiast gdybać.

matjas 26.02.2026 09:03

0rh- ma w Polsce około 5% ludzi, ilu z nich jest dawcami? Jako nosiciel tej właśnie grupy szanse w przypadku konieczności przetoczenia mam raczej niewielkie.

Konsensus w związku z moim pytaniem, zdaje się, został osiągnięty. Każdorazowo krew biorcy będzie sprawdzana przed podaniem właściwej ew zostanie podana 0Rh-, ponoć facetom awaryjnie można podać 0Rh+ jak już nie ma ujemnej.
Tak więc info na tabliczce czy golfie gti lub tatuaż nic nie robią.

Bałtrok 26.02.2026 10:54

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 900387)
W sytuacjach nagłych gdy czasu brak na testy ewentualnie przetoczą grupę 0rh-

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To akurat w moim przypadku ta sama co wpisana na opasce :)

Yarro 26.02.2026 19:33

Niby 5%, a trochę nas jest :)

Lucjusz 26.02.2026 19:56

Weźcie pod uwagę, że te plecionki będą śmierdzieć, podrażniać, a nawet uczulać. Zrogowaciały naskórek odkłada się pomiędzy włóknami tego paska i z czasem ulega bakteryjnemu rozkładowi. Nie polecam.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:51.