Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   ustawianie składu mieszanki (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6742)

nicek27 11.06.2010 18:34

Ja już się z tym uporałem. :bow: Same ciekawostki jak to u mnie. Miałem śruby od składu coś o 3 obroty za mało wykręcone. Gdy je wykręcałem, obroty wcale mi nie wzrastały:Sarcastic:, no to colortune. Ustawiłem jak pisało na stronie, jazda próbna. Reakcja na gaz super,nie szarpie, nie strzela, ale wolne obroty dalej wysokie. Myślę spróbuje obniżyć. Wykręcam śrubę NIBY od wolnych, a tu mi obroty wzrastaja.. mówie co d k..? Pomyliłem się i kręciłem śrubą od synchro.. Ustawiłem na poprzedni stan, śrubą już od obrotów zjechałem na 1250, przegazówka, obrotki pięknie schodzą do odpowiedniego poziomu. Więc u mnie po problemie. Sam nie wiem jak to zrobiłem.:haha2: To chyba od tej pomyłki ze śrubą od synchronizacji.?:dizzy:

Jaro-Ino 11.06.2010 23:39

Jako, że posiadam TA 600 i mam wielką ochotę wyregulować gaźniki sam miałbym prośbę do tych, którzy regulowali skład mieszanki sposobem na wykręcanie śrub, aż przestaną rosnąć obroty o dwie rzeczy:
- pierwsza to wykręcenie świec, zrobienie zdjęcia i pokazanie, że ta regulacja daje efekty i świece są koloru kawa z mlekiem,
- druga to dokładny opis krok po kroku jak to wykonać, czy synchro musi być zrobione przed czy po tej regulacji,

Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

nicek27 12.06.2010 00:12

2. Synchro zawsze robi się po ustaleniu składu.:Thumbs_Up: Nie masz tego ustawionego to synchronizacja dużo nie pomoże.

Simonello 18.06.2010 21:50

Rambos,
Ile Ci teraz pije afri na wykręconych o 4 obroty? Znacznie więcej?

banditos 18.06.2010 22:31

Nicek27 jaki dokladnie musi byc ten colortune?
Na 12 mm czy 14? A moze jeszcze inszy, szpesjalny?

Vooytas 19.06.2010 20:28

Cytat:

Napisał Simonello (Post 120250)
Rambos,
Ile Ci teraz pije afri na wykręconych o 4 obroty? Znacznie więcej?

Jeżeli dobrze kminie to skład mieszanki regulowany tymi śrubami/dyszami odpowiedzialny jest za wolne obroty więc znaleść różnicę w spalaniu będzie trudno.....

nicek27 19.06.2010 20:38

Colortune to będzie 12mm o ile się nie myle. Najlepiej się opłaca kupić cały komplet 10,12,14 z anglii.83funty plus 1funt wysyłka. Póki co jeszcze to trochę dla mnie nietypowe ustawianie, bo tego manuala niezbyt mogę opanować. Ustawiłem tylko wstępnie co i jak, po przejechaniu kilkudziesięciu km wykręciłem świece, skorygowałem lekko po ich kolorach i jest gut. Napisałem na FM prośbę, żeby ktoś napisał kilka słów co i jak ma wyglądać. Są jakieś 3 testy itd. Nie wiem już sam. ;)

Simonello 19.06.2010 22:50

Cytat:

Napisał Vooytas (Post 120329)
Jeżeli dobrze kminie to skład mieszanki regulowany tymi śrubami/dyszami odpowiedzialny jest za wolne obroty więc znalezienie różnicy w spalaniu będzie trudne.....

Nie tylko wolne obroty. Generalnie regulacja mieszanki tymi pilot screw ma wpływ na pracę silnika w całym zakresie obrotów, chociaż fakt faktem w miarę wzrostu obrotów coraz mniej. Dlatego ciekawi mnie, czy były jakieś różnice w spalaniu?

nicek27 20.06.2010 00:45

Zawsze jeśli jest coś nie tak ze składem to pali więcej paliwa, a jeśli nie spali więcej paliwa, to spali więcej "silnika". Zależy w którą stronę jest przestawione.

rambo 21.06.2010 01:52

Pali w huj ale zapierdala az milo :p
260km na baku po mieście.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:11.